Baskan Alan Açiklamasi 'Kiralar Esnafin Belini Büküyor'

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Baskani Mustafa Alan; fiyatlarda bir artis oldugunu ancak bu artisin esnafin artirdigi rakam olmadigini söyledi.

Baskan Alan Açiklamasi 'Kiralar Esnafin Belini Büküyor'
Gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Baskani Mustafa Alan; piyasalardaki fiyat artisinin esnaflardan kaynakli olmadigini aktararak; "Piyasada fiyatlarda bir artis var. Fakat bu artis esnafin kendi artirdigi rakam degil. Ama insan tabi 100 TL’ye aldigini 150 TL’ye alinca ’esnaf artirmis’ diyor. Hayir. Bir pahalilik var gibi ortada. Bu isle hükümet de ilgileniyor, özellikle fiyat tarifeleriyle ilgili" dedi.

Kayseri’de 2023 yilinda 4 bin 695 esnafin kayit oldugunu ifade eden Alan; "Kayseri’de 33 bine yakin kayitli esnafimiz var. Kayitsizlarla birlikte 50 bine yakin esnaf ve sanatkar var ilçeler dahil. 2023 yilinda kayit olan esnaf sayisi 4 bin 695, silinen esnaf sayisi ise 2 bin 86. 2024’ün ilk bir buçuk aylik döneminde ise 769 kisi is yeri açmis, 319 kisi isyeri kapatmis" seklinde konustu.

’Ahilik Kültürü ve Girisimcilik’ ders kitabinin lise son siniflarda okutulacagini da kaydeden Baskan Alan; "Lise son sinifta okutulacak, zaten üniversitelerde okutuluyor. Tabi Ahi Evran’i geri getiremeyiz ama prensiplerine ihtiyacimiz var. Gençlerde, yaslilarda herkese ögüt tutar. Burada iyilik var, güzellik var, temizlik var, hakkaniyet var. Kayseri’de bu is tuttu; Ahi Evran Müzesi, Ahi Evran Mahallesi, Ahi Evran Meslek Lisesi, esnaflarin küçük paralariyla yaptirdigi Ahi Evran Camisi, Ahi Evran Caddesi. Kayserimiz esnaf sanatkar sehri, tarim sehri, turizm. Tabi Kayseri’nin gündüz nüfusu 2 milyon. Bir de biz Iç Anadolu’nun Istanbuluyuz" ifadelerini kullandi. Bagkurlularin emeklilik priminin 9 binden 7 bin 200 güne düsürülmesi için çalismalarin devam edecegini sözlerine ekleyen Baskan Alan; "Cumhurbaskanimiz geçen yil Kayseri’ye geldiginde meydanda söz verdi; ’9 binden 7 bin 200’e indirecegim’ diye. Bunu verecek. Hakkaniyetsizlik var burada. Biri 7 bin 200 günden emekli olurken 9 bin gün günah. Sonra biz 8 saat çalismiyoruz, 12 saat çalisiyoruz. Yerine göre kapatmayiz. Artik Pazar günleri de açiliyor" diye konustu.

Çiraklik egitim merkezlerinin önemine de deginen Alan; "Ayse Baldöktü Çiraklik Egitim Merkezi’mizde 6 bini askin çirak ve kalfamiz var. Osman Düsüngel’de 3 bin küsür çiragimiz ve kalfamiz var. Yasada ’Ustalik Belgesi’ni alinca lise diplomasi gibi geçerli, isterse üniversiteye de gidiyor. Saglik sigortalarini da devlet karsiliyor, ama emekliligine yansimiyor. Suanda organize sanayi bölgesinde de, servis araçlarinda da bir sürü ilan var. Kayseri’de issizlik yok, is begenmeme var. Meslek önemli" dedi.



"Kiralar esnafin belini büküyor"

Afaki fiyat artislarinin kiralarda da meydana geldigini ve esnafin zorlandigini aktaran Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Baskani Mustafa Alan; "Piyasa evlerde de hortladi. 300 bin liraya aldigin evler 2 buçuk 3 milyon TL oldu. Bir afaki herkes fiyat biçti ama simdi düsüyor. Kiralarda da öyle. Buna belli bir kistas getirdiler ama adamin mali. Bir de iki kisinin arasinda oluyor, anlasiyorlar. Az da gösterilse hepsini takip etme sansin yok. Kiralar iyiden iyiye esnafin belini büküyor" diye konustu.

Kayseri’deki esnafa 2 milyar 850 milyon TL kredi kullandirdiklarinin altini çizen Baskan Alan; "Türkiye genelinde bin tane kefalet kooperatifimiz var, 32 tane bölge var. 19. Bölge de Kayseri, Nigde ile beraberiz. Türkiye genelinde 2023 yilinda vermis oldugumuz kredi 170 milyar TL. Hakikaten bakanliktan da Allah razi olsun. Kayseri’de ise 2023’te 2 milyar 850 milyon TL kullandirmisiz. Suanda 650 bin TL veriyorduk, 750 bin TL’ye çikartildi. Kooperatif ortaklari esnaflarimiza çok tesekkür ediyorum. Dönmeyen yüzde 5. Siramiz 1 buçuk 2 aya kadar açilir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA