Samsun'da Bebeklere En Çok Verilen Isimler 'Alparslan' Ve 'Asel'

Samsun’da 2023 yilinda dogan erkek çocuklarina en çok verilen isim ‘Alparslan’ olurken, kiz çocuklarina ise en çok ‘Asel’ ismi konuldu.

Samsun'da Bebeklere En Çok Verilen Isimler 'Alparslan' Ve 'Asel'
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) nüfus istatistiklerine göre Türkiye’de en çok kullanilan erkek ismi ‘Mehmet’ (1 milyon 298 bin 836), en çok kullanilan kadin imi ise ‘Fatma’ (1 milyon 177 bin 80) olarak açiklandi. Ayrica ülke genelinde en çok kullanilan soy isimlerinin de ‘Yilmaz’ (1 milyon 171 bin 14), ‘Kaya’ (888 bin 828) ve ‘Demir’ (864 bin 643) oldugu ifade edildi. Son yillarda ise bebeklere verilen isimlerde ‘Alparslan’, ‘Göktug’, ‘Ömer Asaf’, ‘Metehan’, ‘Defne’, ‘Asel’, ‘Asya’ ve ‘Zümra’ gibi isimlerin sikligi dikkat çekti.

Samsun’da bebeklere en çok verilen isimler ‘Alparslan’ ve ‘Asel’

Karadeniz Bölgesi’ndeki en fazla dogum oranina sahip il olan Samsun’da en çok kullanimda olan erkek ismi ‘Mustafa’ (18 bin 874), en çok kullanilan kadin ismi de ‘Fatma’ (22 bin 788) olarak açiklandi. TÜIK verilerine göre 2023 yilinda dogan bebeklerden erkeklere en çok verilen isim 235 ile ‘Alparslan’ oldu. Bu ismi ‘Göktug’ (138) ve ‘Metehan’ (84) takip etti. Kiz bebeklerinde ise Samsun’da ‘Asel’ (116) ismi 1’inci sirada yer alirken, bu ismi ‘Defne’ (111) ve ‘Zümra’ (106) takip etti.

Öte yandan Karadeniz Bölgesi’nde bulunan 18 ilden Çorum hariç Amasya, Artvin, Bartin, Bayburt, Bolu, Düzce, Giresun, Gümüshane, Karabük, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Zonguldak ve Rize’de 2023 yilinda dogan erkek çocuklarina en çok verilen isim ‘Alparslan’ oldu. Çorum’da ise ‘Göktug’ ismi en çok verilen erkek ismi oldu.

Ayrica Artvin, Bartin, Bolu, Çorum, Düzce, Samsun, Sinop, Kastamonu ve Rize’de kiz çocuklarina en çok verilen isim ‘Asel’ olarak kayitlara geçti. Amasya, Ordu, Giresun ve Karabük’te kiz çocuklarina en çok verilen isim ‘Defne’ oldu. Rize ve Tokat’ta ise kiz çocuklarina en çok ‘Asya’ ismi verildi.

Kaynak: İHA