Türkiye Ve Irak'tan Güvenlik Mekanizmasi Görüsmesine Iliskin Ortak Bildiri

Türkiye ve Irak arasinda baskent Bagdat’ta yapilan Güvenlik Mekanizmasi Görüsmesine iliskin ortak bildiri yayinlandi. Bildiride, taraflarin, terör örgütü PKK’nin Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teskil ettiginin altini çizdigi vurgulandi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Milli Savunma Bakani Yasar Güler ve MIT Baskani Ibrahim Kalin’in katilimiyla Irak’in baskenti Bagdat’ta Irak ve Türkiye arasinda düzenlenen Güvenlik Mekanizmasi Görüsmesine iliskin ortak bildiri yayinlandi.

Görüsmede, Irak Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Sayin Fuad Hüseyin, Irak Savunma Bakani Muhammed Abbasi, Irak Ulusal Güvenlik Müstesari Kasim El Araci, Hasdi Sabi Komisyonu Baskani Falih Feyyaz, Istihbarat Teskilat Baskani Vekili ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Içisleri Bakani Rebvar Ahmet de yer aldi.

Bildiride, “Taraflar, 19 Aralik 2023 tarihinde Ankara’da gerçeklestirdikleri görüsmelerin devami niteligindeki bu temaslarda, bölgesel gelismeler ve ikili alanlardaki çesitli sinamalar karsisinda takinacaklari ortak tutumu istisare etmislerdir” denildi.

Görüsmede, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Ramazan ayi sonrasinda Irak’a yapacagi resmi ziyarete dair hazirliklarinin ele alindigi aktarilan bildiride, “Taraflar, bu tarihi ziyaretin basarisi için tüm çabalarin ortaya konacagini teyit etmis ve ikili iliskilerde bir siçrama saglamasini umduklarini kayda geçirmislerdir” denildi.

Birçok alanda Ortak Daimi Komite kurulacak

Görüsmede, iki ülke arasindaki iliskilerin muhtelif kulvarlarinda yapisal çerçeveyi olusturmak ve bu suretle düzenli temas mekanizmalari tesis etmek amaciyla bir Mutabakat Zapti üzerinde çalismalarin yogunlastirilmasina karar verildigi ifade edilen bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti, iliskilere stratejik bir çerçeve olusturulmasi anlayisiyla hazirlayacaklari bu metin marifetiyle, iki ülke yetkililerinin esgüdümlü sekilde, düzenli araliklarla ve sonuç odakli bir yaklasimla çalismak üzerinde mutabik kalmislardir. Bu kapsamda, terörle mücadele, ticaret, tarim, enerji, su, saglik ve ulastirma alanlarinda münhasiran çalisacak Ortak Daimi Komitelerin ihdasi kararlastirilmistir” denildi.

“Taraflar, PKK’nin Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teskil ettiginin altini çizdi”

Görüsmede, her iki tarafin da Irak’in siyasi birligine, egemenligine ve toprak bütünlügüne verdigi öneme vurgu yaptigi ifade edilen açiklamada, “Taraflar ayrica, PKK’nin Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teskil ettiginin altini çizmisler ve söz konusu örgütün Irak topraklarinda mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasasi’ni ihlal ettigi anlamina geldigini kayda geçirmislerdir. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafindan PKK’nin Irak’ta yasakli bir örgüt oldugu yönünde alinan karari memnuniyetle karsilamistir. Taraflar, Irak topraklarini kullanarak Türkiye’yi hedef alan örgüt ve uzantilarina yönelik alinmasi gereken önlemler konusunu istisare etmislerdir” denildi.

Taraflarin, Gazze’de soykirima varan katliam basta olmak üzere bölgedeki sinamalara iliskin görüs teatisinde bulundugu ve Filistin davasinin desteklenmesi konusunda güçlü iradelerini teyit ettikleri ifade edilen bildiride, “Taraflar, öngörülen temas mekanizmalari çerçevesinde görüsmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabik kalmislardir” denildi.
Kaynak: İHA