'Samsun Turizm Master Plani'nin Detaylari Belli Oldu

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimi ile lansmani yapilan Samsun Turizm Master Plani ile temelde 14 proje, 7 stratejik hedef ve 50 politika ile turizm potansiyeli gelistirilmesi hedefleniyor. Plan ile 4 yilda yerli turist sayisinin yüzde 220, yabanci turist sayisinin da yüzde 381 oraninda artirilmasi hedefleniyor.

'Samsun Turizm Master Plani'nin Detaylari Belli Oldu
Samsun Turizm Master Plani (2024-2028) lansmani, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilim ile dün yapildi. Samsun Büyüksehir Belediyesi ile Kapadokya Üniversitesi ile is birliginde hazirlanan Samsun Turizm Master Plani’nin detaylarini Haci Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan tarafindan açiklandi.

Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “2019’da dünya turizmi zirveye ulasmisti. 1 trilyon 500 milyar dolarlik bir gelir ve 1 milyar 500 milyon kisilik bir insan hareketliligi vardi. Pandemi ile birlikte düsüs oldu ve dünya turizmi kendini toparlamaya çalisiyor. Türkiye dünya turizminden daha hizli hareket etti. 2020’deki düsüs Türkiye’de de yansima buldu. Türkiye’de hem ziyaretçi sayisinda hem de gelirinde dramatik bir düsüs olurken, dünya ortalamasinin üzerinde bir çikis yakalayarak Türkiye kayiplarini çok çabuk telafi etti. TGA’nin çabalari, Sürdürülebilir Turizm Programi ve stratejilerle birlikte çabucak telafi edilebilir hale geldik. 2023 yilinda ulastigimiz rakamlar 56,7 milyon ziyaretçi sayisi ve 54,3 milyar dolar da turizm geliri hedeflerine ulastik. Türkiye 2024 yili için ortaya koydugu 60 milyar dolar hedefinden baska 2028’de de 100 milyar dolarlik ziyaretçi gelirlerini hedeflemis durumda” dedi.



“Samsun Turizm Master Plani 14 proje, 50 politika, 7 stratejik hedeften olusuyor”

Turizm Master Planinin ana hatlarindan ve nasil olustugundan bahseden Prof. Dr. Gülcan, “Samsun Turizm Master Plani 3 farkli arama konferansi ile basladi.

Paydas bulusmalari ile devam etti. Kültür ve Turizm Bakanligi, 12. Kalkinma Plani ve Türkiye Turizm Ana Plani’na uygun 7 hedef ve amaç belirlendi. 14 öncelikli alan, 50 adet uygulanabilir ve ölçülebilir politika ve bunlarin bileskesi olarak da 14 adet proje üretildi. Ilk arama konferansi 92 katilimci Samsun’da yapildi. Samsun Valiligi ve Büyüksehir Belediyesi arasinda güçlü bir is birligi gerçeklesti. Samsun Valiligi tarafindan 2 tematik çalistay yapildi. Bunlar Deniz Turizmi Çalistayi ve Spor Turizmi Çalistayi temasiyla yapildi. GZFT analizi, deger zinciri analizi, sürdürülebilirlik, rekabet, markalasma ve ilin risk yönetimi analizleri ortaya konuldu. Analiz sonuçlarina göre Samsun Turizm Sürdürülebilir Büyüme Modelinde gelir odakli bir model ortaya konuldu. Sürdürülebilir, rekabetçi, turizm geliri sizintisini azaltan, yerel kalkinma ve istihdam odakli bir yaklasim belirlendi. Yönetim kisminda Samsun turizm yönetiminde güçlü bir destinasyon yönetim örgütü ihtiyaci ortaya çikti. Rotalar belirlendi. Hikayelere dayali rotalar ve etkilesimli turizm yöntemi belirlendi. Tanitimda sosyal medyanin etkisini, marka degerini arttiracak ve hedef pazar odakli bir strateji ortaya kondu. Turizm gelismesinde altyapi olan konaklama, ulasim, yeme-içme ve bazi yatirimlarda da gelistirme yapilmasi karari verildi” diye konustu.



“Yerli turist sayisinin yüzde 220, yabanci turist sayisinin da yüzde 381 oraninda artmasini hedefliyoruz”

Hedeflenen proje ve politikalarin uygulanmasi ile birlikte Samsun’un turizm gelirlerinde ve turist sayilarinda artis yasanacaginin altini çizen Gülcan, “7 adet stratejik hedef belirlendi. Yerli ziyaretçi sayisinda Samsun’da ciddi bir artis öngörüyoruz. Hedefimiz yerli ziyaretçi sayisini 1 milyon 905 bin kisi seviyesine çikarmak. Bu çerçevede 2028 yilinda Samsun’u ziyaret eden yerli turist sayisinin 2023 yilina göre yaklasik yüzde 220 oraninda arttirilmasi hedeflendi. Samsun’un yabanci ziyaretçi sayisina baktigimizda 2023 yilindaki 47 bin yabanci turist sayisina göre yüzde 381 oraninda bir artis hedeflendi. Ortalama kalis süresindeki 2028 yilindaki hedef 1,67’dir. Turizm gelirlerinde ortaya konulan politika ve projelerin devreye girmesiyle yerli turistlerde artisin yüzde 282,5 seviyesine çikartilarak 306,4 milyon ABD dolarina ulasmak hedefleniyor. Yabanci turist gelirlerini arttirma hedefinde ise politika ve projelerin devreye girmesiyle yüzde 469 seviyesinde artarak 53,6 milyon dolar seviyesine ulasilmasi hedeflendi. Bu 4 ana stratejik hedeften baska Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan ortaya konulan master planda rekabetçiligi ve sürdürebilirligi arttiracak, ziyaretçi hareketliligini il sathina yayacak ve turizmde dijital entegrasyonu saglayacak hedefler ortaya kondu” seklinde konustu.



Master planda 14 proje

Projeler ve hedefleri hakkinda detaylari paylasan Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Plan ile birlikte 14 adet proje üretildi. Bu projeler 50 plan ve 14 öncelikli alani matrix ile birlestirerek elde ettigimiz sonuçtur. 1’incisi Samsun’un somut ve somut olmayan kültürel mirasi ile endüstriyel mirasini ele alan ‘Miras Samsun Projesi’dir. Bu proje ile ATAFEST19 ile Samsun’da 1 hafta süreli Atatürk’ün hatirasini yansitan kent içi ve kent kirsalindaki somut ve somut olmayan unsurlarini degerlendiren, temaya uygun farkli ekinliklerle zenginlesen bir festivalin olusturulmasi ve bu kapsamda mevcut Kurtulus Yolu rotasinin Ankara’ya kadar uzatarak canlandirilmasi, Kültür Yolu Festivali’nin Haziran ayinda düzenlenmesi, Amisos Tepesi’ndeki mezar alanlarin ziyarete açilmasi ve alan rehabilitasyon çalismalarinin yapilmasi ile arkeolojik alanlarda rehabilitasyon ve kazi etkinliklerini artirilmasi yer aliyor” ifadelerini kullandi.

"TanitYönet Projesi"

Gülcan diger projeler hakkinda sunlari söyledi:

“TanitYönet Projesi’nde Samsun’da paydas katilimli bir destinasyon yönetim organizasyonunun olusturulmasi, ‘Batmayan Günesin Dogdugu Sehir’ mottosunun sehir tanitiminda kullanilmasi ile kentte farkli turizm türlerine hizmet edecek 3, 5 ve 10 günlük paketlerin olusturulmasi yer aliyor. ‘Spor Samsun Projesi’nde Türkiye’nin en güçlü spor altyapisina sahip olan Samsun’un bu altyapisini turizm amaçli gelistirmeyi hedeflemekte. Bu kapsamda sahil spor etkinliklerinde markalar olusturulmasi, tenis alanlarinin gelistirilmesi ve ilin tenisle anilir hale getirilmesi, Karadeniz Yat Rallisi’nin yeniden hayata geçirilmesi, rotada yer alan kentlerle is birligi yapilmasi ile Kunduz Ormanlari Milli Takimlar Egitim Kampi’nin yurt içi ve disindan farkli futbol kulüplerinin ziyaretine konu olmasi yer aliyor.”

“Atafest19 Projesi"

“Atafest19 Projesi’ ile Samsun’un sehir marka kimligini güçlendirecek, ilerleyen dönemde yabanci ziyaretçiler için de cazibe degeri olusturacak ve farkli destinasyonlarla güçlü iletisim ve is birligi imkani vererek ilde geceleme ve harcama rakamlarini etkileyecek Cumhuriyetin kurulusu temali markalasacak bir etkinlik gelistirmeyi hedeflemektedir. Bandirma adli sembolik bir geminin öncülük yaptigi bir deniz filosu ile karadan da farkli araçlarla seyahate esligi içeren, Istanbul çikisli ve 19 Mayis tarihinde Samsun varisli bir yolculuk ve sehirde yaklasik 1 hafta sürecek etkinligin organize edilmesi planlaniyor.”

“EkotruizmSamsun Projesi"

“EkotruizmSamsun Projesi’ ile Samsun’un ekoturizm açisindan zengin olan yaylalarini, kirsal yasami ve sulak alanlari gibi dogal cazibelerini sürdürülebilir ilkelere dayali olarak il turizminde etkin olarak kullanacaktir. Bu kapsamda organik tarimin yapildigi Sürmeli Köyü’nün UNWTO’nun (Dünya Turizm Örgütü) ‘En Iyi Turizm Köyü’ statüsüne basvuru sürecinin hazirliklarinin baslatilmasi ile Samsun’da yeni ekoturizm merkezlerinin ilan edilmesi ve bu amaçla Miliç Irmagi çevresi, Kocadag Yaylasi Kamp ve Mesire Alani, Akdag-Lâdik Gölü çevresi, Nebiyan ve Salipazari yöresi (Çaglayanlar güzergahi) seçeneklerinin degerlendirilmesi ve bu alanlarda ekoturizm etkinliklerinin gelistirilmesi yer aliyor.”

“MaceraSamsun Projesi"

“Macera Samsun Projesi’ ile Samsun ulusal ve uluslararasi düzeyde yerli ve yabanci turistler için macera rekreasyonlarinda marka bir destinasyon haline gelecektir. Bu kapsamda Terme Ilçesi’nde Amazon Tematik Parki’nin olusturulmasi ayrica sahildeki Amazonlar Köyü’nün isletme anlayisinin ve sergi konseptinin yeniden ele alinarak sahildeki Terme Amazon Tematik Parki’na etkili yönlendirme yapmasinin saglanmasi, Ilde açik alan macera rekreasyonlarinin ilin önemli ürünleri olarak konumlamasi, Vezirköprü basta olmak üzere ilin dogal cazibelerini degerlendirecek marka etkinlik firmalariyla organizasyonlar yapilmasi ile macera etkinlik takviminin diger etkinlikler dikkate alinarak planlanasi yer aliyor.”

“TurizmLüks Projesi"

“TurizmLüks Projesi’ ile Samsun’un ulusal ve uluslararasi lüks segmentteki turistleri destinasyona daha fazla çekecek, destinasyondaki harcamalari artiracak ve bu sayede il turizm gelirlerini en yüksek seviyeye çikaracaktir. Bu kapsamda DELTA55 Projesi kapsaminda Kizilirmak Deltasi içinde glamping alanlarinin ölçeklendirilerek belirlenmesi ve ayrica ilin doga ve kültürle bulusan çekici noktalarinda glamping alanlarinin olusturulmasi, kuratörler ve tasarimcilar destegiyle nitelikli hediyelik esya envanterinin gelistirilmesi (Amisos hazineleri, Amazonlar, Atatürk, kenevir gibi), lüks oteller için yatirim alanlarin belirlenerek kent içi butik otellerin sayisinin artirilmasi ile lüks turizme hitap eden Beach Kulüplerin olusturulmasi projede yer aliyor.”

“GastroSamsun Projesi"

“GastroSamsun Projesi’ ile Samsun’un büyük potansiyel sunan gastronomi varligini turizmde öne çikaracak, geleneksel mutfaginin ve tariflerinin gelecek kusaklara aktarilmasini saglayacak ve il turizm gelirleri içinde gastronominin payini yükseltecektir. Bu kapsamda projede ’UNESCO Yaratici Sehirler Agi’na gastronomi alaninda dahil olmak hedefiyle, Samsun’un öncelikle ulusal gastronomi sehirleri arasinda yer almasi, yerel gastronomi ürünlerinde take away uygulamalarinin gelistirilmesi, genis yenilebilir ot envanterinin gastronomide degerlendirilmesi ile genis manda popülasyonundan gastronomide yararlanilmasi yer aliyor.”

“SamsunPort Projesi"

“SamsunPort Projesi’ ile Samsun Karadeniz Bölgesi’nde yerli ve yabanci rakip destinasyonlara göre kurvaziyer turizminde kisa sürede üstün duruma geçecektir. Bu proje kapsaminda en az 2 adet geminin yanasabilecegi liman insasi, kurvaziyer limaninda yiyecek içecek, alisveris, oto kiralama gibi ihtiyaçlari karsilayacak isletme ve rekreasyon alanlarinin insa edilmesi ile porttan sehre uzanan alanin düzenlenmesinin yapilmasi yer aliyor.”

“Saglik Turizmi Projesi"

“Saglik Turizmi Projesi’ ile Samsun’u büyük potansiyel sunan saglik turizmini öne çikaracak, sadece Karadeniz Bölgesi’nde degil Türkiye çapinda bir saglik destinasyonu haline gelerek il turizm gelirleri içinde saglik turizminin payini yükseltecektir. Bu projeyle medikal turizm agirlikli saglik turizminin gelistirilmesi ve ürün tutundurmasinda seyahat acenteleri etkililiginin artirilmasi, Samsun’un termal turizm alaninda önemli bir potansiyeli olan Havza ilçesinin ilin Karadeniz Bölgesi’nin termal turizm merkezi olarak konumlanmasi ile saglik turizmi katilimcilari ve refakatçileri için 3, 5 ve 10 günlük tatil paketleri hazirlanmasi yer aliyor.”

“SamsunBeach Projesi"

“SamsunBeach Projesi’ ile Samsun büyük potansiyel sunan kiyi turizmini öne çikaracak, ildeki yasam kalitesi artiracak ve il turizm gelirleri içinde kiyilarin payini yükseltecektir. Projede Samsun Plaj Sporlari Festivali’nin fizibilite çalismasinin yapilarak söz konusu festivalin mümkün olan durumlarda uluslararasi takvimde yer alabilmesi için ilgili ulusal ve uluslararasi federasyonlarla görüsülmesi, halk plajlarinda iyilestirmeler yapilmasi ile lüks turizme hitap eden beach kulüplerin olusturulmasi yer aliyor.”

“SmartKent Projesi"

“SmartKent Projesi’ ile Samsun’u Karadeniz Bölgesi’nde yerli ve yabanci rakip destinasyonlara göre üstün duruma geçirerek, kent halki ve turistlerin yasamini kolaylastiracak ve seyahat kisiti olan bireyler için de Samsun erisilebilir bir destinasyon haline gelecektir. Projeyle birlikte gelistirilecek SMARTSAMSUN kent karti ile ödeme kolayliklari (müze, toplu tasim, taksiler, restoranlar, diger harcamalar gibi) saglanmasi ve Avrupa Akilli Turizm Baskenti olabilecek altyapinin gelistirilmesi hedefleniyor.”

“SehriniTani Projesi"

“SehriniTani Projesi’ ile Samsun’un yerel halkinin yüksek turizm bilinci ve turizme etkin katilimini saglayacak, turizmdeki girisimcilik kültürünü gelistirecek ve turizm farkindaligi yüksek bir toplum olusturacaktir. Projeyle Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin ‘Samsun’u Kesfet, Sehrini Fark Et’ projesinin kapsaminin genisletilmesi ve gençlerin turizm kariyeri yapma istekliligini artirilacak modüller eklenmesi hedefleniyor.”

“Delta55 Projesi"

“Delta55 Projesi’ ile Samsun mevcut Kizilirmak Delta’sinin koruma ve turizm amaçli kullanma dengesini sürdürülebilir biçimde saglayarak, ulusal ve uluslararasi düzeyde taninirligini artiracak ve Türkiye’nin diger sulak korunma statüsünün gelismesinde ilk örnek olacaktir. Proje kapsaminda Kizilirmak Deltasi’nin kapsayan alan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na bagli ve üst ölçekli alan yönetimi olan Kizilirmak Deltasi Alan Baskanligi’nin yasalasmasi, alanda yenileyici (rejeneratif) turizm uygulamalarinin gelistirilmesi ve UNESCO geçici miras listesindeki alanin UNESCO kalici listeye Türkiye’nin ilk ve tek dogal miras statüsünde girmesi hedefleniyor.”

Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, sunumunun sonunda “Tüm bu 14 proje ve 50 politika ile beraber Samsun’un sürdürebilir büyüme modeline göre etkili bir yönetim, etkili bir tanitim, güçlü bir altyapi gelistirme ve cazip ürünlerle gelistirme ile stratejik amaç olan 7 ana hedefi hedefleyecegiz ve öncelikle gelir artisi saglanacaktir” dedi.



Baskan Mustafa Demir: “Samsun Turizm Master Plani ile tüm alanlarda 4 katlik gelisme öngörülüyor”

Samsun Turizm Master Plani hakkinda konusan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise “Bu çalismalar sayesinde Samsun bundan sonra tüm alanlarda ürettigi degerlerini, imkan ve kabiliyetlerini nereye yönlendirecegini önümüze koydu. Plani izlerken plani olusturacak altyapi yatirimlarina ciddi anlamda yönelmisiz. Yine de bir master plani bir alanda yürümeyi, gelismeyi çok verimli hale getiren özelligini bir kez daha gördük. 5 yil önce belediyede göreve gelince ulasim master planina odaklanmistik. Ciddi bir otopark ve trafik problemleri vardi. Turizm noktasi da önceliklerimiz arasindaydi. Simdi Samsun Turizm Master plani ile ilimiz turizm açisindan 2028’de 4 katlik bir gelismeyi öngörüyor. Samsun’da kirsal altyapi tamamlandi. Turizme destek olacak projeler büyük çapta insa ediliyor. Yeni projeler de devam ediyor. Insallah planimiz Samsun’un turizm potansiyelinin gelismesi ve gelirinin artmasinda Türkiye’ye ve dünyaya örnek olur” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA