Polonya'da Alkollü Sürücülerin Araçlarina El Konulacak

Polonya’da bugünden itibaren alkollü araç kullanan sürücülerin arabalarina el konulacak.

Polonya'da Alkollü Sürücülerin Araçlarina El Konulacak
Polonya’da bugün yürürlüge giren yasa ile yapilacak trafik kontrollerinde 1,5 promil alkollü oldugu tespit edilen tüm sürücülerin araçlarina el konulacak.

Yasa, herhangi bir trafik kazasina karisan ve yapilan kontrol neticesinde kaninda 1 promil ve üzeri alkol tespit edilen sürücüler ile kazaya karistiktan sonra olay yerini yayan ya da herhangi bir araçla terk eden sürücülerin de araçlarina el konulmasini içeriyor.

Eger alkollü sürücünün yakalandigi araç kendisine ait degilse sürücüye aracin degerinde para cezasi verilecek. Alkollü kullanilan araç kaza nedeniyle kullanilamaz hale geldiyse araca el koymak yerine ise sürücüye aracin mevcut degerinde para cezasi ödeyecek.

Polonya’da halihazirdaki yasalara göre 0,2 ile 0,5 arasinda alkollü oldugu belirlenen sürücülerin ehliyetine el konulurken, 2 bin 500 zloti de (20 bin TL) para cezasi uygulanmakta. Promil seviyesinin 0,5’i asmasi durumunda verilen para cezasi 5 binden 60 bin zlotiye (40 bin ile 490 bin TL) kadar çikiyor. Ayni zamanda ehliyetine el konulan ve 15 ceza puani uygulanan sürücü hakkinda ayrica dava açilmakta. Bugün yürürlüge giren yasayla trafik kazalarinin daha da azaltilmasi hedefleniyor.

Polonya’da her gün 255 kisi alkollü sekilde trafige çikiyor

Istatistiklere göre, Polonya’da her gün 255 kisi alkollü sekilde trafige çikiyor. Geçtigimiz yil polis, ülke çapinda yaptigi kontrollerde 90 bini askin alkollü sürücü yakalarken, yil basindan bu yana ise neredeyse 13 bin alkollü sürücü yakalandi.
Kaynak: İHA