'Yapay Zeka Sayesinde Çok Sayida Yeni Tasarim Üretilecek'

Dünyada modada teknoloji kullaniminin giderek arttigini söyleyen Akademisyen, Yazar, Teknoloji ve Iletisim Uzmani Ecehan Ersöz, “Yapay zeka (AI) son yillarda moda endüstrisinin yeniden sekillenmesinde önemli bir rol oynamaya basladi” dedi.

'Yapay Zeka Sayesinde Çok Sayida Yeni Tasarim Üretilecek'
Moda endüstrisinin gündeminde basta yapay zeka entegrasyonu olmak üzere dijitallesme, döngüsel ekonomi ile sürdürülebilirlik ve akilli üretim projeleri öne çikiyor. Akademisyen, Yazar, Teknoloji ve Iletisim Uzmani Ecehan Ersöz, “Yapay zeka (AI) son yillarda moda endüstrisinin yeniden sekillenmesinde önemli bir rol oynamaya basladi.

Business of Fashion ve McKinsey arastirmasina göre moda sektörü yöneticilerinin yüzde 73’ü üretken yapay zekanin (Gen AI) 2024 yilinda sirketleri için öncelikli konu oldugunu düsünüyor. Ancak sadece yüzde 5’i bunu tam olarak degerlendirebilecek yetkinliklere sahip olduklari görüsünde. Dolayisiyla yapay zekayi sirketlere uygulamak kadar her seviyedeki çalisanlarin da belli yetkinlikleri kazanmasi son derece önemli” dedi.

Modanin gündeminde yapay zeka entegrasyonunun yani sira dijitallesmenin, döngüsel ekonomi ile sürdürülebilirligin ve akilli üretim projelerinin öne çiktigini belirten Ersöz, “Spor giyim ya da haute couture farketmeksizin birçok markada yenilikçiligin sinirlarini zorlayan uygulamalar birbiri arkasina geliyor. Bu degisim ve dönüsüm yolculuguna yapay zeka, blokzincir, dijital ikiz, NFT, Web3.0, malzeme bilimi gibi bir çok alan katki sagliyor” diye ekledi.

“AI sayesinde çok sayida yeni tasarim üretilecek”

Modada, insan becerisinin marka farklilasmasinda kilit rol oynadigina deginen Ersöz, “Yapay zekanin buradaki temel amacinin insanin yerini almaktan ziyade is birligi saglamasi oldugunu söyleyerek “Yapay zeka dogru mantikla kullanildiginda tasarimcilarin manuel is yükünü azaltarak, daha çok yenilikçi çalismaya odaklanmalarini sagliyor. Bu sayede tasarim sürecinde, trend tespitinden ürün gelistirmeye kadar daha fazla çeviklik saglayarak ve analitik verileri kullanarak hizli bir sekilde çok sayida yeni tasarim üretilmesi saglanacak. Etkili bir sekilde uygulandiginda, teknoloji yenilikçi sürece katki saglayabilir ve böylece insan yetenegini artirabilirken, tasarimcilarin sanatsal beceri ve bilgisini artirabilir” seklinde konustu.

Öte yandan modada insan odakli inovasyona yapay zekanin büyük katkilari olacagini vurgulayan Ersöz, kullanim alanlarini su sekilde açikliyor: “Üretken yapay zeka, büyük veri analizi ve derin ögrenme algoritmalarini kullanarak, moda trendlerini tahmin edebiliyor. Benzersiz renk kombinasyonlari, desenler ve silüetler önererek tasarim sürecini zenginlestirmeyi sagliyor. Tasarimcilara ilham kaynagi sunarak yeni tasarimlar olusturmalarina, piyasa taleplerine daha hizli ve etkin bir sekilde yanit vermelerini sagliyor. Yapay zeka müsterilerin tercihleri ve ölçüleri dogrultusunda özellestirilmis giysiler tasarlamak, müsteri tercihlerini daha iyi anlamak ve kisisellestirilmis moda önerileri sunmak için kullaniliyor” ifadelerini kullandi.

“Müsteri deneyimini iyilestirmeye katki sagliyor”

Artirilmis Gerçeklik (AR) ve AI ile sanal giyinme odalari olusturarak, kullanicilarin farkli kiyafetleri ve kombinasyonlari sanal bir ortamda denemelerine olanak tanindigini da kaydeden Ersöz, “Bu teknoloji, hem fiziksel magazalarda hem de online platformlarda müsteri deneyimini destekliyor. Ayrica, AI destekli sanal moda gösterileri ve 3D modelleme, fiziksel sinirlamalar olmaksizin tasarimlarin sunulmasina olanak taniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA