Havalarin Sicak Gitmesi Findikta Verim Endisesine Neden Oldu

Dogu Karadeniz Bölgesinde son günlerde hava sicakliklarinin mevsim normalleri üzerinde seyretmesi findikta verim endisesine neden oldu.

Havalarin Sicak Gitmesi Findikta Verim Endisesine Neden Oldu
Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisler Odasi Trabzon Sube Baskani Cemil Pehlevan, son günlerde hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigini ve bunun da yeni sezonda findikta verim düsüklügüne neden olacagini söyledi.

Pehlevan, findigin soguklanmaya (üsümeye) ihtiyaci olduguna dikkat çekerek "Bu ihtiyaci 7 santigrat derecenin altinda sifir derecede oldugu zaman mümkün olacaktir. Findiktaki soguklanma ihtiyaci bitki çesidine göre 400 saatten bin 300 saate kadar degismektedir. Yeterli soguklanma ihtiyacini karsilayan findigin verimi yüksek, karsilamayanin düsük olacaktir. Son zamanlarda hava sicakliklari mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi verimde düsüsler olmasi kaçinilmaz olacaktir. Sicaklardan kaynakli erken açma olabilir. Bu erken açma ilkbahar geç donlari, tomurcuklarin kabardigi dönemde eksi 2 dereceden itibaren zarar vermektedir. Hasar orani donun siddeti ve süresine bagli olarak degisiklik gösterir. Disi ve erkek çiçeklerin açma zamani çok önemli. Birlikte açip birlikte birbirini tozlasmasi gerekiyor” dedi.



Findik üreticisine düsen görev

Findik üreticisine konuyla ilgili uyarilarda bulunan Pehlevan, “Öncelikle findik üreticisi sonbaharda findiginin bakimini iyi yaparak güçlü kisa karsi hazirlamasi gerekiyordu. Gübreleme yapilacak olan toprak ve yaprak analizleri neticesine göre uygun biçimde verilmelidir. Bu sicaliklarin arkasindan geceleri yasanabilecek bir dona karsi da üreticilerimiz dikkatli olmalidir. Don zararini tamamen koruyan ve Tarim Orman Bakanliginca ruhsat verilen her hangi bir ürün bulunmamaktadir. Sadece bitkinin geç uyanmasini saglayan düzenleyiciler kullanilabilir. Fakat bilinmesi gereken bu düzenleyiciler donun etkisini yok etmez. Sadece siddetini bir miktar azaltabilir. Çiftçilerimizin don zararindan zarar görmemeleri için Meteorolojiyi takip ederek don olacak aksamalarda bahçenin degisik yerlerinde bol duman veren sap, saman, findik zurufu gibi maddeler yakmalidirlar. Yagmurlama sistemi sistemi ile sulama yapilabilir, topragin üzeri hasir, plastik örtü malzemeleri ile örtülebilir, havaya su buhari püskürtülerek nem orani artirilabilir ve bahçenin uygun noktalarina vantilatör koyularak hava sirkülasyonu yapilabilir gibi uygulamalar ile don zararini en aza indirebiliriz” diye konustu.



Önümüzdeki yillarda rekolte olumsuz etkilenebilir

Iklimden kaynakli olumsuzluklarin sürmesi durumunda ileriki yillarda findikta rekoltenin düsecegine de dikkat çeken Pehlevan, “Findigin çok çesitli sorunlari var. Bunlari çözmemiz gerekiyor. Iklimden kaynakli sorunlar bu hizla devam ederse önümüzdeki yillarda findik rekoltesini olumsuz etkileyecektir. Dolayisiyla iklimsel sorunlardan dolayi sulama ihtiyaci hasil olacaktir. Sulama için suya ihtiyacimiz olacagindan ek maliyetler gerekecektir. Bu tür uygulamalar ise maliyetlerin artmasina sebep olacaktir. Findikla ilgili sorunlari ve riskleri iyi analiz ederek planlarimizi simdiden ona göre yapmamiz lazim. Tarim ve Orman Bakanligi son dönemlerde damla sulama sistemi konusunda destek vermeye basladi.

Suyun önemine binaen de Tarim ve Orman Bakanligi su verimligi seferberligi projesini baslatti. Seferberligin bir parçasi da tarimsal suluma yöntemlerinde ekonomik su kullanimi. Suyu ne kadar az kullanirsak gelecegimize o kadar umutla bakacagimiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA