Maltepe Medical Park'ta Izmarit Dolu Akciger Maketi Ile Sigaranin Zararlarina Dikkat Çekildi

9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü’nde sigara içen vatandaslari sigarayi birakmaya tesvik etmek ve farkindalik olusturmak amaciyla Maltepe Medical Park Hastanesinde stant kuruldu. Stantta vatandaslara brosür dagitilirken, ayni zamanda yarisi izmarit dolu akciger maketi ile sigaranin zararlari gözler önüne serildi.

Maltepe Medical Park'ta Izmarit Dolu Akciger Maketi Ile Sigaranin Zararlarina Dikkat Çekildi
9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü dolayisiyla Maltepe Medical Park Hastanesi, KOAH Hastalari Dernegi, Türkiye Solunum Arastirmalari Dernegi isbirliginde anlamli bir etkinlik düzenlendi.

Vatandaslari sigarayi birakmaya tesvik etmek ve sigaranin zararlari hakkinda farkindalik olusturmak amaciyla hastanede kurulan stantta, vatandaslara sigaranin zararlarini anlatan brosürler dagitildi ve bilgilendirmede bulunuldu. Ayrica stantta yer alan, yarisinin izmaritlerle dolu oldugu diger yarisinin da bos oldugu akciger maketi ile sigaranin zararlari gözler önüne serildi.

“Sigara bagimliligi bir hastaliktir”

KOAH Hastalari Dernegi Baskani ve Gögüs Hastaliklari Uzm. Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Bugünün amaci tüm dünyada sigaranin zararlari konusunda farkindaligi artirmak. Biz de Maltepe Medical Park Hastanesi ve baskani oldugum KOAH Hastalari Dernegi ve Gögüs Hastaliklari Uzmanlik Dernegimiz ve Türkiye Solunum Arastirmalari Dernegi isbirliginde bir proje olarak bugün hastanemizin girisinde bir stant açtik. Burada degisik brosürlerimiz var. Ve seffaf akciger maketinin bir tarafina sigara izmaritlerini doldurduk diger tarafi ise temiz akciger görünümü.

Ülkemiz sigara konusunda maalesef oldukça kötü rakamlara sahip. Sigara içme adedi, yani günde içilen sigara sayisi 15 yas üstü popülasyonda ortalama 17 ile biz dünya birincisiyiz. Yani sigara içme adedi çok fazla. Nüfusumuzun yüzden 30’undan fazlasi sigara bagimlisi. Eger Avrupa ülkeleri arasindaki durumumuzu söylersek, Bulgaristan Sirbistan ve Türkiye, bu üç ülke sigara bagimliligi yogunlugu adina ilk 3 ülkeyi olusturuyor. Sigara bagimliligi bir hastaliktir. Dünya Saglik Örgütü, günde bir adet sigara bile düzenli sekilde içiliyorsa bunu sigara bagimliligi olarak tanimliyor. Sigara baslama yasinin gittikçe küçülmesi, 12’li yaslara inmesi çok kötü. Bir baska sorun ise elektronik sigara. Elektronik sigara daha az zararli olarak kabul edebilecegimiz bir nikotin kullanma modeli degil. Onun da zararlari var. Elektronik sigara içen gençlerde ileride tütün kullanma riski çok artiyor. Ülkemizde 40 yas üstü popülasyonda her 10, 15 kisiden birisi KOAH hastasi. Bunlarin en az yüzde sekseni KOAH oldugunun farkinda degil. Hastalik ilerledigi zaman tani aliyor ve KOAH’in da en önemli nedeni sigara içimi” dedi.

Sigarayi birakmaya çalisan vatandaslara önerilerde bulunan Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Hastalarin önce karar vermesi gerekiyor. Mutlu bir sigara içicisi iken, artik mutsuzlasmaya baslamasi gerekiyor. Her içtigi sigarada ‘bunu içmemeliyim’ demesi gerekiyor. Kendi kendine bir telkin mekanizmasi isletmesi gerekiyor. Daha sonrasinda yardimci metodlar var” dedi.

Kaynak: İHA