Avrupa Birligi Temsilcisi Borrell Açiklamasi 'Refah'a Yönelik Askeri Saldiri Haberleri Endise Vericidir'

Avrupa Birligi Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Israil’in Gazze Seridi’ndeki Refah’a yönelik planladigi askeri operasyona iliskin, “Refah’a yönelik askeri saldiri haberleri endise vericidir. Bunun zaten vahim olan insani durumu ve dayanilmaz sivil kayiplari daha da kötülestirecek feci sonuçlari olacaktir” dedi.

Avrupa Birligi Temsilcisi Borrell Açiklamasi 'Refah'a Yönelik Askeri Saldiri Haberleri Endise Vericidir'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 126 gündür devam ediyor. Bölgedeki yogun bombardimanda 27 bin 947 Filistinli hayatini kaybederken, Israil ayrim gözetmeksizin tüm noktalari vuruyor. Israil ordusunun güneydeki Refah kentine yönelik planladigi askeri operasyona iliskin ise tepkiler büyüyor. Avrupa Birligi Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptigi açiklamada, 1,4 milyon Filistinlinin Refah’ta su anda gidecek güvenli bir yerinin olmadigini ve açlikla karsi karsiya oldugunu belirtti.

Borrell, “Refah’a yönelik askeri saldiri haberleri endise vericidir. Bunun zaten vahim olan insani durumu ve dayanilmaz sivil kayiplari daha da kötülestirecek feci sonuçlari olacaktir” dedi.



“Yeni bir Nakba’nin gerçeklestirilmesine karsi sorumluluk alma zamanidir”

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas’in ofisinden yapilan açiklamada, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun Refah’a yapilmasi planlanan saldiriya iliskin yorumlari, “gerçek bir tehdit” olarak nitelendirildi. Bu planin Israil’in Filistinlileri topraklarindan zorla çikarma planinin bir parçasi oldugu belirtildi. Israil ve ABD hükümetlerinin böyle bir hareketin sonuçlarindan tamamen sorumlu tutulacagi aktarilan açiklamada, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne harekete geçme çagrisi yapildi. Açiklamada, “Simdi herkesin tüm bölgeyi sonu gelmez savaslara sürükleyecek yeni bir Nakba’nin gerçeklestirilmesine karsi sorumluluk alma zamanidir” ifadeleri kullanildi.

Misir, Gazze sinirina 40 tank konuslandirdi

Ingiliz haber ajansi Reuters’in haberine göre, Misir, Gazze sinirindaki Sina Yarimadasi’na güvenligi artirmak amaciyla son 2 haftada 40 tank ile zirhli personel tasiyici konuslandirdi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarinin baslamasindan bu yana Misir, Israil güçlerinin Gazze’deki nüfusu Sina’ya sürmesinden endise ediyor.
Kaynak: İHA