Vali Çakir, Yaban Hayvanlari Için Karli Daglara Yem Birakti

MUS – Mus Valisi Avni Çakir, yogun kar yagisi nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanlari için yüksek kesimlere yem birakti.

Vali Çakir, Yaban Hayvanlari Için Karli Daglara Yem Birakti
Mus Valisi Avni Çakir, Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü ekipleriyle birlikte yemleme çalismasi gerçeklestirdi. Dogal yasam alanlarinda bulunan yaban hayvanlarini desteklemek için gerçeklestirilen etkinlikte Vali Çakir ve beraberindekiler, yaklasik 5 kilometrelik bir yolu yürüdükten sonra yaban hayvanlarinin geçis güzergahlarina vardi. Burada dogal yasam alanlarinda yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanlari için yem birakan Vali Çakir ve beraberindekiler, yaban hayvanlarinin kis sartlarinda beslenmelerini saglayarak dogal dengenin korunmasina katkida bulundu.

Bu tür faaliyetlerin ilerleyen dönemlerde de devam edecegini vurgulayan Vali Çakir, “Geçtigimiz hafta çok yogun bir kar örtüsü aldik. Il merkezimizde yaklasik 50 santimetre, yüksek kesimlerde de yer yer 1 metreyi varan kar örtüleri gerçeklesti. Tabii böyle özellikle yaban hayatinin oldugu yerlerdeki yüksek kar örtüsü hayvanlarin beslemeleri konusunda da elbette ki zorluklar ortaya çikardi. Biz de çok anlamli bir organizasyonda bugün yabani hayvanlarimizi besleme noktasinda bir araya geldik. Hazirlamis oldugumuz yemleri, yiyecekleri dogada hayvanlarin geçis noktalarina biraktik ve bu etkinliklerimiz ilimiz genelinde kis boyunca devam edecek” dedi.

Dogadaki yaban hayvanlarini yalniz birakmayacaklarini ifade eden Vali Çakir, dogaya yaklasik 25 ton yem birakildigini belirterek, “Dogadaki dostlarimizi bu anlamda yalniz birakmayacagiz. Ben bu kampanyaya, bu organizasyona destek veren tüm müdürlerimizi, birim amirlerimizi, tüm çalisma arkadaslarimi tebrik ediyorum. Tüm vatandaslarimizi ve muhtarlarimizi, kisin bu sert zamanlarinda köylerinin yakin mesafelerine yiyecek veya hayvanlarin beslenebilecegi saman ve çesitli besinlerle doga hayvanlarina, yaban hayvanlarina destek olmaya davet ediyorum. Bulundugumuz bölgede özellikle yaban keçileri popülasyonu oldukça fazla. Yine vasak görülmeleri de mevcut. Özellikle bu bölgeyi de onlar açisindan da seçtik. Su an bulundugumuz noktada onlarin geçis güzergâhlari. Hep birlikte dogaya yemlerini biraktik. Su ana kadar kis sartlarinin ilimizde görülmesiyle beraber yaklasik 25 ton kadar yemi dogaya biraktik. Kis mevsimi bitene kadar çalismalarimiz devam edecek” seklinde konustu.

Düzenlenen etkinlige, Vali Avni Çakir’in esi Bahar Çakir, Varto Kaymakami Musa Ayyildiz, Vali Yardimcisi Cihat Abukan ve Mustafa Batuhan Alpboga ile esleri, Il Jandarma Komutani Mehmet Kasim Ermis, Il Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Doga Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürü Melikunnas Özkaya ve AFAD Müdürü Taha Yasin Çekiç katildi.

Vali ve esi Bahar Çakir, ayrica dogada yarali halde bulunan ve gerekli tedavileri Van Yüzüncü Yil Yaban Hayvanlari Rehabilitasyon Merkezince yapilan saz delicesi ve kaya güvercinini ise dogaya saldi.

Dogaya birakilan yemler ise AFAD’a ait kar motorlari ile tasindi.
Kaynak: İHA