Rusya Disisleri Açiklamasi 'ABD, Bölgedeki En Büyük Ülkeleri Çatismaya Sürüklemeye Çalisiyor'

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Suriye ve Irak’a gerçeklestirdigi saldirilari kinayarak, "ABD, son zamanlarda Irak ve Suriye’de Iran yanlisi oldugu iddia edilen gruplarin hedeflerine neredeyse hiç ara vermeden saldirarak kasitli olarak bölgedeki en büyük ülkeleri çatismaya sokmaya çalisiyor" dedi.

Rusya Disisleri Bakanligindan ABD’nin Suriye ve Irak saldirilarina yönelik açiklama geldi. Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova yaptigi yazili açiklamada, “ABD’nin Irak ve Suriye genelinde stratejik bombardiman uçaklarinin yer aldigi, onlarca hedefte hasar birakan ve sivilleri öldüren hava saldirilari, Orta Dogu’daki politikasinin saldirgan dogasini ve uluslararasi hukuku tamamen hiçe saydigini bir kez daha dünyaya gösterdi. Ingiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ABD saldirilarina itaatkar bir sekilde katilmasi, kimsede ‘uluslararasi koalisyon’ yanilsamasina yol açmamali. Londra, Washington’daki patronlarinin tamamen provokatif eylemlerini destekleme konusundaki gayretinin hesabini henüz vermedi” ifadelerini kullandi.

“ABD, bölge ülkelerini çatismaya sokmaya çalisiyor”

ABD’nin hava saldirilarinin mevcut çatismayi daha da alevlendirmek için özel olarak tasarlandiginin “açik” oldugunu vurgulayan Zaharova, “ABD, son zamanlarda Irak ve Suriye’de Iran yanlisi oldugu iddia edilen gruplarin hedeflerine neredeyse hiç ara vermeden saldirarak kasitli olarak bölgenin en büyük ülkelerini çatismaya sokmaya çalisiyor. Washington, cezasiz kalacagina inanarak Orta Dogu’da yikim ve kaosa devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

ABD Baskani Joe Biden’in Ürdün’deki ABD üssüne gerçeklestirilen saldiriya misilleme eylemi olarak nitelendirdigi son saldirilarinin hiçbir hakli gerekçesi olmadigini belirten Zaharova, “Egemen devletlere karsi ABD-Ingiltere saldirganliginin bu yeni eylemini siddetle kiniyoruz. Ortaya çikan durumun Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi araciligiyla acilen ele alinmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.

ABD, Ürdün saldirisina misilleme olarak Irak ve Suriye’deki Iran baglantili milisleri vurmustu

ABD Baskani Joe Biden, ABD askerlerinin bulundugu Ürdün’ün Suriye sinirindaki "Kule 22" adli üsse geçtigimiz hafta gerçeklestirilen ve 3 askerin ölümüyle sonuçlanan saldiridan Iran destekli milis gruplari sorumlu tutmus, saldiriya güçlü bir sekilde yanit verilecegini vurgulamisti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) tarafindan gece saatlerinde yapilan açiklamada, ABD güçlerinin Irak ve Suriye’de Iran Devrim Muhafizlari Ordusu Kudüs Gücü’ne bagli milis gruplara karsi hava saldirilari gerçeklestirdigi duyurulmustu. ABD askeri kuvvetlerinin aralarinda ABD’den havalanan uzun menzilli B-1 bombardiman uçaklarinin da bulundugu çok sayida savas uçagiyla 85’ten fazla hedefi vurdugu, 125’ten fazla hassas güdümlü mühimmat kullanildigi belirtilmisti. Vurulan tesisler arasinda komuta ve kontrol merkezleri, roketler, füzeler, insansiz hava araci depolari, lojistik ve mühimmat tedarik tesislerinin yer aldigi kaydedilmisti. Vurulan 7 tesisten 4’ünün Suriye’de, 3’ünün Irak’ta oldugu ögrenilmisti.
Kaynak: İHA