3 Yasindaki Esil, Solunum Cihazindan Kurtuldu

Gaziantep’te yasayan ve hayatini trakeotomi ile devam ettirmeye çalisan 3 yasindaki Esil Ekta, Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde yapilan tedavinin ardindan solunum cihazindan kurtuldu.

3 Yasindaki Esil, Solunum Cihazindan Kurtuldu
Gaziantep’te yasayan 3 yasindaki Esil Ekta, dogdugu hastanede solunum sikintisi nedeniyle solunum cihazina (entübe) baglandi ve hayatini trakeotomi ile devam ettirmeye basladi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Yogun Bakim ünitesine basvurana kadar trakeostomi açik bir sekilde yasayan Esil Ekta, ates, solunum sikintisi, bilinç bulanikligi sikayetiyle, 112 araciligiyla Devlet Hastanesi’nden solunum cihazi ve yogun bakim ihtiyaci nedeniyle Medical Point Gaziantep Hastanesi’ne sevk edildi.

Hasta solunum cihazina baglanarak Pnömoni ve Bronsiolit tedavisi uygulandi. Medical Point Gaziantep Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Uzmani Prof. Dr. Hüseyin Yildiz ve ekibi tarafindan takip ve tedavi edildi. Esil Ekta hakkinda bilgi veren Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmani Prof. Dr. Hüseyin Yildiz, ‘’Esil Ekta, dogdugu hastanede, Yeni Dogan Yogun Bakimda yapilan tedavi sonrasinda (Kalici kullanilmak üzere Trakeotomi adi verilen islemle KBB tarafindan çocugun boynunun önünden nefes borusuna (trakea) bir delik açilmakta, bu islem solunum için bu alani açik tutmak maksadiyla burada yer alan delige bir kanül yerlestirilerek yapilmaktadir) hayatini cihazla idame ettirmekteydi. Çocuk hasta bize getirildiginde solunum cihazina bagliydi, biz de solunum cihazina bagli bir sekilde takibini gerçeklestirdik. 3-4 gün solunum cihazi ile rahat oldugunu gördükten sonra çocugu kendi spontan modda takip ettik. Bu durumu tolere edebildigini test asamasinda gördükten sonra T tüp dedigimiz asamaya aldik. Bu sekilde de birkaç gün daha bekledik ve solunum degerlerinin stabillesmesi nedeniyle Kulak Burun Bogaz Uzmani Prof. Dr. Aylin Gül‘ün onayi ile trakeotomi kanülünü çikardik. 3-5 gün sonra Esil’in bu sekilde rahat nefes alabildigini, genel durumunda sorun olmadigi tespit edildikten sonra satrasyonunun diger bir ifade ile oksijen degerlerinin normal ve rahat oldugu görüldü sonra da hastamizi taburcu ettik. Esil, bundan sonraki hayatinda trakeostomisiz bir sekilde, kanülsüz ve cihazsiz yasayacak. Kendisine ve ailesine saglikli ve mutlu bir yasam diliyoruz’’ dedi.

Kaynak: İHA