Uzmani Dr. Yilmaz Açiklamasi 'Geçmeyen Öksürük, KOAH Veya Kanserin Habercisi Olabilir'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Adem Yilmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarinin neden oldugu öksürügün bazen yasami tehdit eden önemli hastaliklarin belirtisi olabilecegini bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük sikayetlerinde altta yatan nedenin mutlaka arastirilmasi gerektigini söyledi.

Uzmani Dr. Yilmaz Açiklamasi 'Geçmeyen Öksürük, KOAH Veya Kanserin Habercisi Olabilir'
Bu kis influenza, adenovirüs, RSV derken birçok virüsün neredeyse ara vermeden hastaliklara neden oldugunu dolayisiyla hastalarda uzayan, inatçi öksürüge de yol açtigini ifade eden Medline Adana hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Adem Yilmaz, “Geçmeyen öksürükler kimi zaman yalnizca bir gribal enfeksiyonun uzamasina bagli olabilirken kimi zaman KOAH veya kanser gibi önemli hastaliklarin habercisi de olabildiginden tedbiri elden birakmamakta fayda bulunuyor” dedi.

Öte yandan Dr. Yilmaz, uzun süreli geçmeyen öksürükler hakkinda su önerilere yer verdi:

“Öksürük, hava yollarinin temizlenmesini ve alt solunum yollarina yabanci maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizmasidir. Solunum yolumuza kaçan bir yabanci cisim, mikrop, virüs, toz, polen ve olusan fazla ifrazat bu yolla atilir. Ancak uzun süren inatçi öksürükler, akcigerler ile ilgili ciddi sorunlarin habercisi de olabilir. Nadir olmamakla birlikte, akciger disi bazi hastaliklar da öksürüge yol açabilir.”

3 haftayi geçiyorsa arastirilmali

Zatürre, akciger kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yasami tehdit eden hastaliklar ve sigara kullaniminin da kronik öksürüge yol açabildigini kaydeden Dr. Yilmaz, “Öksürük ortalama olarak 3 haftayi geçtiginde ‘uzun süreli’, 8 hafta sürdügünde ise ‘kronik’ olarak adlandirilir. Ancak gribal enfeksiyona yakalanmis hastalarin ortalama 3 haftayi geçen öksürük sikayetlerinin de dikkate alinmasi gerekir. Özellikle, yüksek ates ve uzamis öksürüklerde zatürreden süphe edilmesi gerekir” dedi.

Astim, kronik öksürük sebebi

Kronik öksürügün en sik görülen nedenlerinden biri olan astim hastaliginin normalde hirilti, gögüste sikisma, nefes darligi ve öksürük ile kendini gösterdigini kaydeden Dr. Yilmaz, “Astimda mutlaka nefes darligi olmak zorunda degildir. Sadece öksürükle seyreden astimlar da vardir. Özellikle geceleri baslayan, uykudan uyandiran, efor ile gelen bir öksürük ilk anda astimi akla getirir” diye konustu.

Akciger kanserinin habercisi olabilir

Akciger kanserinin dünyada en sik görülen kanser türü oldugunu ve dünyadaki sigara tüketiminin artmasi ile beraber artik kadinlarda görülme sikliginin da artis gösterdigini anlatan Dr. Yilmaz, “Akciger kanserini haber veren öksürük, özellikle sigara içimine bagli olarak degerlendirildiginde ne yazik ki hastaligin tanisinda gecikmeye yol açar” diyerek uzun süre öksürük sikayetleri geçmeyen hastalarin akciger kanseri yönünden de arastirilmasi gerektigini belirtti.

Erken tani tedaviye imkan taniyor

Uzun süren öksürük sikayetinin ciddiye alinarak zaman kaybetmeden tedaviye baslanmasinin, kimi zaman tedaviyi kolaylastirmasinin yani sira hastanin yasam konforuna hizla geri kavusmasina imkân tanidigini kimi zaman ise hayat kurtarici olabildigini ifade eden Yilmaz, “Öksürügün süresi nedeni açisindan önemlidir. Birkaç gün içinde kendiliginden gerileyen öksürük yakinmasi genellikle tedaviye gerek olmayan basit bir gribal durumlara bagli iken, özellikle 3 haftadan uzun süren öksürük yakinmasi olan hastalarin bir gögüs hastaliklari uzmanina basvurmalari gerekir. Bu gibi durumlarda tedavide ilk adim muayene, hasta öyküsünün alinmasi ve nedenin belirlenmesine yönelik tetkiklerin yapilmasidir. Bunlarin disinda gerekli görüldügü takdirde akciger tomografisi ve bronkoskopi gibi ileri tedavi yöntemlerine de basvurulabilir” dedi.

Kaynak: İHA