Hamas Ile El Fetih Moskova'da Bir Araya Geldi

Filistinli Hamas ve El Fetih gruplari, ortak “Filistin hükümeti” kurulmasini görüsmek üzere Rusya’nin baskenti Moskova’da bir araya geldi. Görüsmeye, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov da katildi.

Rusya’nin baskenti Moskova’da ortak “Filistin hükümeti” kurulmasini görüsmek üzere Filistinli Hamas ve El Fetih gruplari bir araya geldi. Görüsmeye katilan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Filistin temsilcileri ile en son 5 yil önce Moskova’da bir görüsme gerçeklestigini hatirlatarak, “Bu formattaki toplantinin üzerinden 5 yil geçti. Covid-19 nedeniyle kesintiye ugramisti ama artik böyle bir engel yok. Bölgedeki ve dünyadaki sürecin dinamikleri bizi daha da aktif, üretken ve yapici temaslara tesvik etmelidir. Isgal altindaki Filistin topraklarindaki son dramatik olaylarin isiginda, bu temaslar daha da talep görüyor. Gazze Seridi benzeri görülmemis bir siddet dalgasiyla sarsildi. ABD’nin arabuluculuk çabalarini tekeline alma, uluslararasi arabuluculardan olusan ‘Dörtlü’nün (ABD, Rusya, AB, BM) çalismalarini engelleme ve kendi yürütecekleri politikalari tesvik etme politikalarindan kaynaklanan, Orta Dogu çözüm sürecindeki uzun süreli durgunlugun sonucuydu. ABD, bölge ülkelerinin yillardir çarpitilan ve tatmin edilmeyen çikarlarina önem göstermedi” dedi.



"Filistin devletinin kurulmasi bölgede kalici barisi garanti edecektir”

Israil’in Gazze Seridi’ne sürdürdügü saldirilarda yasanan sivil kayiplara da dikkat çeken Lavrov, “Son aylarda yasanan trajik olaylar 30 bin kisinin hayatina mal oldu. Bunlarin büyük ekseriyetle sivil, kadin ve çocuklardan olusuyor. Insani felaketin boyutu giderek artiyor. BM’nin Gazze’deki insani yardim koordinatörlügü, BM Güvenlik Konseyi’ne mevcut durum hakkinda bilgi verdi. Rakamlar iç karartici. 2,4 milyon nüfuslu Gazze halkinin yaklasik 700 bini kitligin esiginde” dedi.

En önemli önceligim akan kanin durdurulmasi oldugunu vurgulayan Lavrov, “Ilk günlerden beri bunu yapiyoruz. Filistinlilerin toplu cezalandirilmasini onaylamamiz mümkün degil” ifadelerini kullandi.

Bölgedeki gerilimin tek çözümünün bagimsiz bir Filistin devletinin kurulmasi oldugunu vurgulayan Lavrov, “Yalnizca uluslararasi hukuk temelinde baskenti Dogu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasi bölgede kalici barisi garanti edecektir” dedi.

Kaynak: İHA