Katar Emiri Al Thani'den Tahta Çikmasindan Bu Yana Fransa'ya Ilk Resmi Ziyareti

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Katar Emiri Seyh Tamim bin Hamad Al Thani, Fransa’da bir araya geldi.

Katar Emiri Al Thani'den Tahta Çikmasindan Bu Yana Fransa'ya Ilk Resmi Ziyareti
Katar Emiri Seyh Tamim bin Hamad Al Thani, 2013 yilinda tahta çikmasinin ardindan Fransa’ya ilk resmi ziyaretini düzenledi.

Al Thani, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile baskent Paris’teki Elysee Sarayi’nda bir araya geldi.

Katar Emirlik Divani tarafindan görüsmeye iliskin yapilan açiklamada, Macron ve Al Thani’nin "iki ülke arasindaki mevcut dostluk ve isbirligi iliskilerini" ve "bu iliskileri basta siyaset, güvenlik, ekonomi, yatirim, teknoloji, saglik ve egitim alanlari olmak üzere her düzeyde güçlendirme ve gelistirme yollarini" ele aldiklari belirtilidi. Açiklamada, liderlerin ayrica basta Gazze Seridi ve isgal altindaki Filistin topraklarindaki durum olmak üzere Orta Dogu’daki son gelismeleri ele aldiklari aktarildi.

Fransa ile Katar arasinda 10 milyar euroluk yatirim ortakligi

Fransa Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, ise Fransa ve Katar’in, Katar’in 2024-2030 yillari arasinda Fransa’daki start-up’lara ve yatirim fonlarina 10 milyar euro yatirim yapmayi kabul ettigi stratejik bir ortakliga imza attigi belirtildi. Açiklamada, söz konusu yatirimin her iki ülkenin de karsilikli yararina olacagi aktarilarak, yatirimlarin hedefinde enerji dönüsümü, yari iletkenler, havacilik, yapay zeka, dijital, saglik, konaklama ve kültür gibi kilit sektörler olacagi ifade edildi.

Katar ve Fransa’dan Gazze’ye ortak insani yardim operasyonu

Katar Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise Fransa ile ortaklasa Gazze’ye yönelik ortak bir insani yardim operasyonunun baslatildigi duyuruldu. Açiklamada, "Isbirligi girisiminin uygulanmasi kapsaminda Katar Silahli Kuvvetlerine ait üç uçak bugün Misir’in El Aris kentine ulasti ve Gazze’ye nakledilmek üzere Katar ve Fransa tarafindan saglanan 10 ambulans, barinma malzemeleri ve gida maddelerinden olusan 75 ton insani yardim malzemesi tasidi" denildi.
Kaynak: İHA