Galeria Sitesi Davasinda Tanik Insaat Mühendisi Açiklamasi 'Raporda Temelin Riskli Oldugunu Söylemistik'

Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerde yikilan Galeria Sitesi’nin 3 müteahhidi ile mühendisinin yargilanmasina devam edildi. Davada tanik olan insaat mühendisi, zeminin tasima gücünün zayif oldugunu tespit ettiklerini ileri sürdü.

Galeria Sitesi Davasinda Tanik Insaat Mühendisi Açiklamasi 'Raporda Temelin Riskli Oldugunu Söylemistik'
6 Subat tarihinde Kahramanmaras merkezli iki yikici depremlerde merkez Yenisehir ilçesinde yikilan ve 89 kisinin hayatini kaybettigi Galeria Sitesi’ne iliskin aranan 3 müteahhidin de aralarinda bulundugu 4’ü tutuklu 7 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Diyarbakir 11. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya, tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Sirin Yigit, Seyhmus Yigit, insaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir, tutuklu bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi’yle (SEGBIS) katildi.

Durusmada savunma yapan Sedat Eser, Galeria Sitesi’ndeki is yerlerinde duvarlarin kaldirildigini, kolon kesme iddialarinin oldugunu öne sürerek, üzerine isnat edilen suçlamalari kabul etmedigini ifade etti.

Sanik Tevfik Demir, Galeria Sitesi insaati ile ilgili hiçbir baglantisinin olmadigini öne sürerek, suçlamalari reddederken, sanik Seyhmus Yigit ise üzerine isnat edilen suçlamayi kabul etmedi. Yigit, tahliye talebinde bulundu.

Sanik Mehmet Sirin Yigit ise, "Insaatin yapim sürecinde herhangi bir katkim söz konusu degil. Hiçbir süreçte imzam yok. Taniklarin ifadelerinde kolon kesme iddiasi var. Zeminin sert oldugu raporlara yansimistir. Bilirkisi raporlarinda çeliskiler mevcuttur. Tahliye ve beraatimi talep ediyorum" dedi.

Durusmada tanik olarak dinlenen Feride Laçin, Galeria Sitesi insaat halindeyken buradan ev ve büro aldigini belirtti.



“Markette kolon sikintisi vardi, spor salonunda kolon yoktu”

25 yil sitede oturdugunu ve sitenin altindaki markette kolon sikintisi oldugunu söyleyen Laçin, "25 yil boyunca bu sitede oturdum. Sitenin altinda olan marketten sürekli alisveris yapardim. Markette kolon sikintisi vardi. Büromun bulundugu blogun diger kismi ikinci depremde yikildi. D blok altinda ise spor salonu vardi. Orada da kolon yoktu. Yan tarafta yapilan insaatin temel kazisi da etkiledi. Burada sadece saniklar degil kusuru olan herkes yargilansin" ifadelerine yer verdi.

Taniklardan insaat mühendisi Mehmet Fuat Ezber, talep isiginda temel atilmadan önce zemin etüdü yaptiklarini ve zeminin tasima gücünün zayif oldugunu tespit ettiklerini belirtti.



“Raporda temelin riskli oldugunu söylemistik”

Insaat sürecinde zeminde yer alti suyu oldugunu tespit ettiklerini öne süren Ezber, "Bu tespitler isiginda rapor tuttuk. Zeminin 6 metre daha kazilip uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Haliyle daha da maliyetli olurdu. Bütün binalarda temel atilmadan önce zemin etüdünün yapilmasi lazim. Yoksa yapilan binalar riskli olur. Raporda temelin riskli oldugunu söylemistik. Raporun projeye eklenmesi gerekiyordu. Ancak raporun sonradan projeye eklenmedigini ögrendik" dedi.

Tanik jeoloji mühendisi Halis Dabaz da bina yapilmadan önce zemin etüdüne iliskin hazirladiklari raporda zemin killi olmasi nedeniyle zayif ve tasima gücü düsük oldugunu tespit ettiklerini söyledi.

Rapora göre, temelin derin kazilmasi gerektigini belirten Dabaz, söz konusu raporu insaat mühendisleri odasina sunduklarini belirtti.

Tanik Aziz Sabri Özdemir ise sitenin altinda bulunan marketin sahibi oldugunu belirterek, kolon ve kirislere yönelik herhangi bir müdahalenin olmadigini iddia etti.

“Is merkezinde duvar kirdirmayan esnaf kalmamisti”

Marketin eski isletmecisinin dükkan içinde merdiven yaptigini öne süren Özdemir, “Çünkü marketin alt kisminda bulunan bölümü baskasindan kiralamislardi. Galeria Is Merkezinde duvar kirdirmayan esnaf kalmamisti" dedi.

Tanik Sükrü Özkiliç da Galeria Sitesi’nde is yerlerinin bulundugunu ve resmi kurumlara kiraladigi için depreme dayanikli olduguna dair rapor tuttugunu iddia ederek, kolon ve kiris kesmelere sahit olmadigini iddia etti.

Savci saniklarin cezalandirilmasini talep etti

Cumhuriyet savcisi esas hakkinda hazirladigi mütalaasinda, tutuklu saniklarin isnat edilen suçtan cezalandirilmasina, tutukluluk hallerinin devamina ve firari saniklarin da dosyalarinin ayrilmasi yönünde görüs bildirdi.

Durusma 22 Mart’a ertelendi

Avukatlar, savcinin esas hakkinda hazirladigi mütalaasina istirak etmediklerini belirtip, müvekkillerinin suçsuz oldugunu savunarak, tahliyelerini talep etti. Savunmalarin ardindan mahkeme, 4 sanigin tutukluluk halinin devamina karar vererek, durusmayi 22 Mart’a erteledi.

Iddianamede, tutuklanan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Sirin Yigit, Seyhmus Yigit, insaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarinda yakalama karari bulunan M.E, H.M.Y. ve I.H.Y. hakkinda "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümü ve yaralanmasina neden olma" suçundan 22 yil 6’sar aya kadar hapis cezasi isteniyor.
Kaynak: İHA