Saglik Alaninda Yeni Düzenlemeler Içeren Teklif TBMM'de Kabul Edildi

Saglik alaninda düzenlemeler içeren Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda ve 663 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti.

TBMM Genel Kurulu’nda "Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda ve 663 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi" görüsüldü. Yapilan görüsmeler sonrasi teklif kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre meslegini serbest olarak icra eden dis tabipleri, agiz ve dis sagligi muayenehanelerinde dis tabibi istihdam edebilecek. Ebeler, normal dogum ve riskli durumlarda tibbi bakim ve destege erisimin saglanmasinda, kadin sagliginin korunmasi, üreme sagligi ve çocuk bakimi konularinda aile ve topluma verilecek danismanlik ve egitim hizmetlerinde görev alacak. Ayrica acil tip ana dal uzmanlarina yogun bakim yan dal, çocuk sagligi ve hastaliklari uzmanlarina da sosyal pediatri yan dal uzmanlik yapabilme imkani veriliyor.

Ilaç üretimi ve ilaci piyasaya arz eden tüzel kisilerin tasimasi gereken nitelik ve sartlar Saglik Bakanliginca belirlenecek. Bu dogrultuda Bakanlik düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.

Eczanelerde yapilacak teftisler, saglik müfettisleri veya saglik müdürleri veyahut Saglik Bakanligi veya müdürlügünce tensip edilecek resmi tabipler veya eczacilar tarafindan yapilacak.

Düzenlemeyle yan dal uzmanliginin tesvik edilmesi amaciyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanlari için 200 puan arttirilarak ödenecek.

Üniversiteler, Saglik Bakanligina bagli egitim ve arastirma hastaneleriyle kullanim protokolleri yaparak, saglik uygulama ve arastirma faaliyetlerini yürütebilecek. Ögretim elemanlari ile egitim ve arastirma faaliyetlerinin yürütülmesi ile saglik hizmeti sunumu için sözlesme imzalanabilecek.

Düzenleme ile herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat veya izin alinmis olsa dahi beseri tibbi ürünler ile tibbi cihazlarin bilimsel arastirma amaciyla insanlar üzerinde kullanilabilmesi için Saglik Bakanligindan izin alinacak.
Kaynak: İHA