Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Iliskilerimizi Zehirlemek Için Her Yolu Deneyen Ser Sebekesine Firsat Vermeyecegiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Arnavutluk’un FETÖ ile mücadelesinin önemine deginerek, "Iliskilerimizi zehirlemek için her yolu deneyen ser sebekesine firsat vermeyecegiz, mücadelemizi sürdürecegiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Iliskilerimizi Zehirlemek Için Her Yolu Deneyen Ser Sebekesine Firsat Vermeyecegiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Arnavutluk Basbakani Edi Rama ile beraber "Türkiye-Arnavutluk Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi Birinci Toplantisi"na baskanlik etti. Ardindan Arnavutluk Basbakani Rama ile anlasmalarin imza törenine katilan Cumhurbaskani Erdogan, Edi Rama ile gerçeklestirdigi ortak basin toplantisinda konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, Basbakan Rama ve heyetini yüksek düzeyli is birligi konseyinin ilk toplantisi vesilesiyle Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duydugunu belirterek, geçtigimiz sene Türkiye ve Arnavutluk arasindaki diplomatik iliskilerin tesisinin 100’üncü yil dönümünün idrak edildigini hatirlatti. Arnavutluk ile çok yönlü isbirliginin 2021 yilinda Basbakan Rama ile Ankara’da ilan ettikleri stratejik ortaklik temelinde gelismeye devam ettigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, ”Bugün icra ettigimiz konseyimizin ilk toplantisiyla münasebetlerimizi daha ileri seviyelere tasima kararliligimizi bir kez daha teyit ettik. Türkiye’nin Arnavutluk’un kalkinmasina verdigi önemi, Arnavutluk halkinin refahinin artirilmasina yönelik destegini bir kez daha vurguladim. Imzalanan anlasmalarla is birligimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çikardik” diye konustu.



"600’ü askin Türk firmasi 15 binden fazla Arnavutluk vatandasina istihdam sagliyor”

Cumhurbaskani Erdogan, Arnavutluk ile yeni ticaret hedefini 2 milyar dolar olarak belirlediklerini söyledi.

Özel sektörün de gayretleriyle bu rakama kisa sürede ulasilacagina inandigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin 3,5 milyar dolara ulasan yatirimlariyla Arnavutluk’taki en büyük 5 yabanci yatirimci arasinda yer aldigini, 600’ü askin Türk firmasinin 15 binden fazla Arnavutluk vatandasina istihdam saglayarak ülke ekonomisine destek sagladigini aktardi. Karsilikli yatirimlari artirmak ve is çevreleri arasindaki baglari daha da gelistirmek amaciyla çalismaya devam edeceklerini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “TIKA vasitasiyla Arnavutluk’un kalkinmasina yönelik projelere destegimiz sürecek. TIKA’nin Tiran Koordinasyon Ofisi’nin statüsüne iliskin olarak az önce imzalanan bu alandaki isbirligimize güç katacaktir. Basbakan Rama’yla Ocak 2021’de burada düzenledigimiz basin toplantisinda Arnavutluk’ta üç ay içinde bir hastane insa edecegimizin müjdesini ve sözünü vermistik. Hatta bu konuda Sayin Rama’yla iddiaya da girmistik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk. Ve üç ay gibi rekor bir sürede Fier Dostluk Hastanemizi insa ettik. Arnavutluk’un her bölgesinden gelen hastalarin sifa buldugu bu hastaneyi birlikte isletmeye devam edecegiz” dedi.



“Iliskilerimizi zehirlemek için her yol ve yöntemi deneyen bu ser sebekesinin amacina ulasmasina firsat vermeyecegiz”

Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da iyi veya kötü günlerinde Arnavutluk halkinin yaninda olmayi sürdüreceklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Basbakan Rama’nin FETÖ’yle mücadele konusundaki hassasiyetini biliyor, bunu takdirle karsiliyoruz. Iliskilerimizi zehirlemek için her yol ve yöntemi deneyen bu ser sebekesinin amacina ulasmasina firsat vermeyecegiz. Arnavutluk makamlarinin da bu gerçegin farkinda olduklarini görüyoruz. Karsilikli anlayis çerçevesinde örgütle mücadelemizi sürdürecegiz. Halihazirda 2 bin ögrenciye egitim hizmeti veren Türkiye Maarif Vakfi’nin faaliyetlerine sagladigi katkilar için Sayin Basbakan’a mütesekkiriz. Önümüzdeki dönemde bu destegi artarak devam edecegine inaniyoruz” diye konustu.

Basbakan Rama ile bölgede ve dünyada yasanan gelismeler hakkinda fikir alisverisinde bulunduklarini aktaran Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

“Türkiye ve Arnavutluk, Balkanlar’in baris ve istikrarinin korunmasina katki saglayan iki NATO müttefikidir. Arnavutluk’ta Balkanlar’a iliskin diyalogumuzu yogunlastirarak devam ettirecegiz. Savunma sanayii ve askeri alandaki is birligini de derinlestirmek arzusundayiz. Az önce imzalanan askeri çerçeve anlasmasi bu irademizin en somut tezahürüdür. Arnavutluk’u basariyla tamamladigi 2022-2023 dönemi Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliginden ötürü tebrik ediyoruz. Arnavutluk dönem baskanligini Türkiye’den devraldigi Karadeniz Ekonomik Isbirligi Teskilati’nin faaliyetlerine önemli katkilar yapacaktir. Arnavutluk’un temmuz ayinda üstlenecegi Güneydogu Avrupa isbirligi süreci dönem baskanligini da basariyla yürütecegine inaniyorum. Görüsmelerimizde Gazze basta olmak üzere isgal edilmis Filistin topraklarindaki Israil zulmünü de ele aldik. Israil’in 4 ayi askin süredir devam eden mezaliminin durdurulmasi ve Filistinli kardeslerimizin güvenli ve müreffeh geleceklerinin teminat altina alinmasi noktasinda uluslararasi camianin sorumluluklari ortadadir. Gerek Uluslararasi Adalet Divani’nda gerek Birlesmis Milletler’de beklenen süreçler, bu konudaki hakli tutumumuzu net sekilde ortaya koymustur. Arnavutluk’ta aralik ayinda Birlesmis Milletler Genel Kurulu’na yapilan oylamadaki tutumuyla tarihin dogru tarafinda yer almistir.”

Arnavutluk’un bilhassa bu dönemde mazlum Filistin halkiyla sergiledigi dayanismanin çok önemli ve kiymetli oldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, ”Dostum Rama’yla önümüzdeki süreçte yapilacak girisimler kapsaminda temasimizi sürdürecegiz. Sözlerime son verirken konsey toplantimizda aldigimiz kararlarin ve imzaladigimiz anlasmalarin hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum. Türkiye-Arnavutluk iliskilerinin bugünkü mükemmel seviyesine ulasmasina yaptigi essiz katkilar dolayisiyla Sayin Basbakan’a ülkem ve milletim adina tesekkür ediyorum. Rabb’im birlik ve beraberligimizi daim eylesin diyorum” dedi.



Edi Rama’dan Cumhurbaskani Erdogan’a: “Söylediginiz söz gerçeklestiriliyor"

Arnavutluk Basbakani Edi Rama ise, "Söylediginiz söz gerçeklestiriliyor. Biliyoruz ki siz verdiginiz sözü her zaman tutarsiniz. Türkiye’nin yapmis oldugu hastane çok önemli yatirimdir. Size tesekkür etmek istiyorum. Bence bizim milli hafizamizda kalacak üç sey; sizin ve hükümetiniz sayesinde Kosova Bagimsiz Cumhuriyet olarak tanindi. Ikinci olarak Arnavutluk çok agir sonuçlari olan depremle sarsildiginda siz bizimle iletisime geçen ilk kisiydiniz. Bana dediniz ki, ‘Türkiye oldugu sürece Arnavutluk yalniz olmayacaktir.’ Önemli girisimlerde bulundunuz. Üçüncü olarak da dünya korona virüs tarafindan sarsildiginda Arnavutluk ve Arnavutluk halki, Bati Balkanlar’in diger halklariyla birlikte sudan çikmis balik gibi hissettiler kendilerini. Eger Türkiye olmasaydi ve siz olmasaydiniz kimbilir kaç kisi hayatini kaybetmis olurdu. Bunlar üç önemli andir bizim için. Siz hastaneden bahsettiniz ama bunun ötesinde rekor zamanda hastane kuruldu. Bu sizin kirdiginiz tek rekor degildir benim bildigim kadariyla" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Cumhurbaskani Erdogan ve Edi Rama huzurunda Türkiye ve Arnavutluk arasinda farkli birçok alanda isbirliklerini kapsayan 6 önemli anlasmaya imza atildi.
Kaynak: İHA