Prof. Dr. Alaeddinoglu Açiklamasi 'Yagislarin Van Gölü'ne Yansimasi Geç Olacak'

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, Van Gölü Havzasi’na düsen yagisin yeterli oldugunu belirterek, “Havzaya düsen yagisin göllerde iyilesme olusturmasinin sonucunu biraz daha geç görecegiz” dedi.

Prof. Dr. Alaeddinoglu Açiklamasi 'Yagislarin Van Gölü'ne Yansimasi Geç Olacak'
Geçtigimiz yaz aylarinda küresel iklim degisimin bir sonucu olarak buharlasmanin yüksek olmasi ve yagislarin yasanmamasi nedeniyle Van Gölü’nün suyunda gerileme yasanmisti. Ancak 2023 yilinin eylül ayi itibariyle etkili olmaya baslayan yagilar, etkisini 2024 subat ayinda da sürdürdü. Yagislara ragmen Van Gölü’nün suyunda artis olmamasi ise akillarda soru isreti birakti. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, suyun topraktaki yolculugunun yavas oldugunu ve bunun yansimalarinin yaz veya sonbahar ayina kadar gecikebilecegini söyledi.



“Havza bu yil için yeterli yagis aldi”

IHA muhabirine konusan Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, Van Gölü Havzasi’nin önceki yillara oranla ciddi bir yagis aldigini belirtti.

2023 eylül ayi itibariyle düsen yagislarin önemli bir kisminin yagmur seklinde oldugunu ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Yagislari son 20 gün ise kar seklinde gördük. Havza bu yil için yeterli yagis aldi. Ancak küresel iklim degisikligiyle hayatimiza giren isinmanin olusturdugu etki kisa dönemli degil, uzun dönemli sonuçlariyla hayatimiza girecektir. Havza bu yil pozitif anlamda etkilenmis olacak, ancak önümüzdeki yillarda bu süreç aleyhine devam edecektir. Kaldi ki kis ve bahar aylarinda düsen yagisin yeterli oldugunu söylüyoruz. Ancak önümüzdeki yaz aylarinda sicakliklardaki artisin buharlasmaya etkisi ve havzada kaybolacak suyun miktarini düsündügümüzde acaba havza pozitif anlamda etkilenmeye devam mi edecek, yoksa yine alan kaybedecek mi sorusunu önümüzdeki zaman belirleyecek. Tabii uzun yillar düsündügümüzde havza su kaybetmeye devam edecektir” seklinde konustu.



“Yagislarin gölün bilançosuna pozitif etkisi zaman alacak”

Havzanin bu yil iyi yagis aldigini ancak önümüzdeki yillarda nasil yagis alacaginin ise soru isareti oldugunu dile getiren Alaeddinoglu, “Geçmis yillara baktigimizda bugün düsen yagistan miktar olarak çok az bir oranda yagisin düstügünü de biliyoruz. Dolayisiyla 2024 için olumlu ama önümüzdeki süreç için soru isreti hâlâ devam ediyor. Havza yagis aldi ve bu da topragi büyük ölçüde besledi. Bu yagislar, insanlarin ihtiyaç duydugu sulama ve içme suyunu karsilar. Dolayisiyla bu anlamda pozitif etki olusturur. Ancak suyun topraktaki yolculugu öyle akarsulardaki gibi hizli degildir. Havzaya düsen suyun göllere yansimasini yaz veya sonbahar ya da bir sonraki yila kadar devam edecegini söyleyebiliriz. Havzaya düsen yagisin göllerde iyilesme olusturmasinin sonucunu biraz daha geç görecegiz. Bir kismini akarsularla ve düsen yagisin egim dogrusu göle ulasmasini görebiliyoruz. Ancak havzanin tamamina düsen yagislarin gölün bilançosuna pozitif etkisini görmemiz biraz daha zaman alacaktir” diye konustu.

Van Gölü’nün yüzey akislari ve yeralti sulariyla beslendigini söyleyen Alaeddinoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Evet, bu yagislar gölde bir iyilesmeye neden olabilir. Ancak bu iyilesmenin somut olarak ortaya çikabilmesi için yaz aylarinda havanin da ekstrem sicakliklarla tanimlanmamasi gerekir. Havzada geçen yillardaki gibi sicakliklarin yüksek, buharlasmanin da siddetli oldugu bir ortam yasanirsa maalesef biz bu iyilesmeyi göremeyebiliriz.”
Kaynak: İHA