Nigde'de Ögrenci Ve Akademisyenlere TÜBITAK Destekleri Anlatildi

Nigde’de düzenlenen programda girisimcilikte basarinin sirlari ve TÜBITAK destekleri anlatildi.

Nigde'de Ögrenci Ve Akademisyenlere TÜBITAK Destekleri Anlatildi
Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde ögrenci ve akademisyenlerin katildigi programda konusan Nigde Valisi Cahit Çelik, "Nigde tarim kenti ama teknoloji anlaminda son dönemlerde ciddi atilimin içerisinde olan bir kent. Bir Teknopark, iki Organize Sanayi Bölgemiz var. Ayni zamanda yapimi devam eden bir Organize Sanayi Bölgemiz var. OSB’ler içinde sadece klasik üretim yapan firmalar degil, ayni zamanda yüksek teknolojiyi üreten firmalar da var. Dilegimiz, üniversitemizden hocalarimizin ve ögrencilerimizin hazirladigi projeler TÜBITAK, KOSGEB ve Kalkinma Ajansi destekleriyle desteklenirse hem istihdam hem ticaret hem de yatirim anlaminda ilimize katki saglar" dedi.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise, "Bitki koruma, tarim alaninda 2023 yilinda TÜBITAK’in çalismasinda birinci olduk. Hidrojen ve yakit pilleri alaninda uzmanlasan üniversite unvanina sahip devlet üniversitesi olduk" diye konustu.

Eski KOSGEB Baskani, TÜBITAK Bilim Kurulu Üyesi ve Nigde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da, "Özellikle teknolojik tabanli girisimcilik bir ülkenin gelismesi, ekonomisinin, sanayisinin daha yüksek teknolojili alanlara dayandirilmasi açisindan son derece kiymetlidir. Bugün gelismis ülkelere baktigimizda yüksek teknoloji alanlarindaki firma sayilari, sanayi alt yapisinin yüksek teknolojiye dayandirilmis oldugunu görüyoruz. AR-GE ve yüksek teknoloji diyorsak mutlaka projelerin, üniversitelerde üretilen bilginin gelistirilerek ekonomik ve sosyal bir degere dönüstürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

TÜBITAK’in çalismalari hakkinda bilgi veren TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Nigde’de 552 üniversite ögrencisi, 8 sanayi sirketi ile yürütülen proje basvurusu aldiklarini söyledi.

Nigde’nin ögrenci basvurularinda Türkiye’de dördüncü sirada yer aldigini belirten Mandal, "Kazanip kazanmamanin ötesinde yola çikmak önemli. Girisimcilik çok genis bir kavram. Bu cografya, kültür buna çok yatkin ama burada konusacagimiz konu daha fazla bilim ve teknoloji temelli girisimcilik’’ dedi.

Is fikrinin is planina dönüsmesi gerektigine deginen Mandal, "Fikrin plana dönüsmesi için Türkiye’de 147 uygulayici kurulus var. Orada hizlandirici egitimden geçip sonrasinda da TÜBITAK’a basvurabilir hale geliyorsunuz. Su anda çagri açik. Önlisans, lisans ögrencisiyseniz girisimcilik ekosistemine dahil olabilirsiniz. Yeter ki teknoloji tabanli fikrim var diyorsaniz, basvurmuyorsaniz, aday olmanizdaki engel kendinizsiniz. Girisiminize yatirim almaniz mümkün" seklinde konustu.

Kaynak: İHA