Erzincan'daki Arama Çalismalari Heyelan Riski Nedeniyle Durduruldu

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Erzincan’in Iliç ilçesinde 13 Subat tarihinde meydana gelen toprak kaymasinda göçük altinda kalan 9 isçiyi arama faaliyetlerinin heyelan riski nedeniyle durduruldugunu açikladi.

Erzincan'daki Arama Çalismalari Heyelan Riski Nedeniyle Durduruldu
Erzincan’in Iliç ilçesindeki bir maden ocaginda meydana gelen toprak kaymasi sonrasi göçük altinda kalan 9 isçi için baslatilan arama çalismalari, arama faaliyeti yapilan noktalardan biri olan manganez ocagindaki heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle durduruldu. Konu ile alakali Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar, toprak kaymasinda göçük altinda kalan 9 isçiyi arama faaliyetlerine ara verdiklerini söyledi.

Bakan Bayraktar, “Malumunuz geçen sali günü saat 14.28’de burada meydana gelen heyelan hadisesinden sonra o dakikadan itibaren devletimiz tüm imkanlariyla tüm kurumlari buraya geldi. Sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmistik ve dün sizler de sahadaydiniz. Sahadan da o yogun çalismalari görüntülediniz ama biz son 3-4 gündür söyledigimiz sekilde sahada çalisma sartlari hakikaten çok zorlu. Zira çok ciddi heyelan riskiyle karsi karsiyayiz. Bu heyelan içerisinde elbette ki özellikle orada çalisan AFAD’taki kardeslerimizi risk altina almadan, onlar için ilave bir tehlike olusturmadan ve bu emniyet kosullarindan taviz vermeden çalisma imkanini sürdürmeye ve korumaya gayret ettik. Fakat özellikle dün geceden itibaren geçtigimiz günlerde ifade ettigimiz heyelan riski biraz daha yogunlasti. Dolayisiyla o yiginin kaymamis bölgelerinde su anda ciddi bir hareketlilik var. Konuyla ilgili özellikle AFAD’in çalismalariyla ilgili bakanimiz sizlere bilgi verecek ama bu çalismalardan, bu risklerden dolayi su anda faaliyetleri durdurmus durumdayiz, arama faaliyetlerini. Tabii bu çok ciddi boyutta gördügümüz risklerden bir tanesi ama bununla birlikte özellikle hizli bir sekilde gerek temiz suyun kontrol altina alinmasi, gerek kontamine olmus yani oradaki toprakla bulusmus suyun kontrol altina alinmasiyla alakali Devlet Su Isleri’nin koordinasyonunda önemli bir faaliyet devam ediyor. Gerek buraya yukaridan gelen su, gerek oradan asagidan olusturdugumuz baraja gelen su, buradaki suyun kontrol altina alinmasi, topragin kontrol edilmesi ile alakali da gerek DSI, gerek Çevre, Sehircilik Bakanligimiz sürekli ölçümler almak suretiyle hem suyun hem topragin kalitesini kontrol ediyorlar. Bugün itibariyla söyleyecegimiz sey su. Çevre, Sehircilik Bakanligimizin buradaki laboratuvarlarinda ve Ankara’ya gönderdikleri numunelerde çok sükür herhangi bir endise edilecek olumsuzluk söz konusu degildir. Yani diger günlerde oldugu gibi çok sükür bugün de bu alanda bir sikinti görmüyoruz. Ama ifade ettigim gibi özellikle baraj tarafindaki çalismalarimizi yogun bir sekilde devam ettiriyoruz. Bu heyelan riskiyle alakali birçok akademisyen hocamiz da burada bizim ekiplerimizle beraber, ilgili bütün kurumlarimizla beraber heyelan risklerini nasil ortadan kaldiririz ona gayret ediyoruz. Bu konuda yarin öglene kadar yapacagimiz çalismalarda daha net bir tablo ve yol haritasi önümüze koyacagiz” dedi.

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ise, “Biz Içisleri Bakanligi, AFAD olarak 9 canimizi arama ile ilgili ilk günden bu ana kadar çalisiyoruz. Hem Sabirlar Vadisi’ne gelen bugünkü ölçümle 8 milyon metreküplük kaymayla olusan toprak kütlesi hem de hemen onun arka tarafindaki mangan ocagina gelen bugünkü ölçümle 2 milyon metreküplük kaymayla gelen toprak kütlesinde canlarimizi ariyoruz. Burada dron radarlarla aramis oldugumuz araç, konteynerle ilgili olan lokasyonlarda çalismalarimiz belli ama arama faaliyetlerinde bizim olmazsa olmaz bir önceligimiz var. Arama kurtarma veya arama faaliyetlerinde bulunan AFAD ile onlarin koordinasyonundaki tüm insan gücünün güvenligi, yani önce güvenlik. Toplam kütlenin bulundugu liç alani dedigimiz alanla ilgili yukaridaki hakim tepelere jeoradarla sismik anbean ölçümler yapiliyor ve bir alarm sistemi de var. Eger orada kayma ihtimali olursa asagidaki arama faaliyetindeki arkadaslarimizin, çalisan kamyon, is makinalari vs. onlarin tamami ile ilgili çok hizli çalisan bir uyari mekanizmamiz var. Manganez ocagiyla ilgili az önce bakanimiz da söyledi, dün aksam ilk anindan itibaren 6 gün önceki olayin oldugu günden bu yana oradaki duran kütlenin stabil degil, maalesef aktif ama gittikçe de daha aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk. Ilk günden itibaren hep olumlu haber vermek, iyi haber vermek gayretindeyiz ama böyle bir gerçek var. Eger bu her iki kaymanin oldugu lokasyonun sirtlarindaki liç alani stabil olsa, biz her gün size kaç araç naklini geçici toplama alanlarina naklettigimizle ilgili, her gün kendimizi nasil gelistirdigimiz haberlerini verecek ve bununla beraber buradaki toplam kütleyi ne kadarlik bir sürede aktaracagimizi söyleyecektik. Ama su anda içinde bulundugumuz durum her zaman ama her zaman anlik. Maalesef bu aktif olan olumsuzlugu göz önünde bulundurmamiz ve dolayisiyla mangan ocaginin oldugu yerdeki kismi dün aksam itibariyla durdurduk” diye konustu.

Iki bakan ayrica, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan ve Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin da bölgeye gelecegini ifade etti.

Kaynak: İHA