Üç Ilin Kadin Kooperatifleri Gücünü Birlestirdi, Üretimlerini E-Ticarete Tasidi

TR82 Bölgesinde faaliyet gösteren kadin kooperatifleri, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle bir araya gelerek ürettikleri ürünlerinin satis ve pazarlamasini yapabilecekleri e-ticaret platformu kurdu.

Üç Ilin Kadin Kooperatifleri Gücünü Birlestirdi, Üretimlerini E-Ticarete Tasidi
Kastamonu, Çankiri ve Sinop illerini kapsayan TR 82 Bölgesindeki 7 kadin kooperatifi bir araya gelerek 27 Ekim 2022 S.S. Gücüm Emegim Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifleri Birligini kurdu. Kurulus asamasinda Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) tarafindan birlige teknik destek, egitim ve danismanlik hizmetleri, markalasma ve kurumsallasma alanlarinda destek verildi.

Ayrica Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi’ndan makine, ekipman ve analiz destegi alan birlik, Ticaret Bakanliginin KOOPDES Programi sayesinde de makine ve ekipmanlarini tamamladi.

Birlik, daha sonra KUZKA destegi ile "www.gucumemegim.com" adiyla e-ticaret sitesi kurdu. Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi ile Gücüm Emegim Kadin Kooperatifleri Birligi tarafindan hayata geçirilen Gücüm Emegim E-Ticaret Platformu düzenlenen toplantiyla kamuoyuna tanitildi. Kastamonu, Çankiri ve Sinop illerinde faaliyet gösteren kadin kooperatifinin üye oldugu e-ticaret platformu üzerinden üretilen ürünlerin satis ve pazarlamasi yapilacak. Platform üzerinden kadin kooperatifleri ilk asamada “yöresel el sanatlari, tas baski, dokuma, tel kirma, keten dokuma, deri mamulleri, reçel, bal, pekmez ve marmelatlar, unlu mamulleri ve tahillar, tursu ve sirkeler ile salça ve soslar” gibi ürünlerin satisini gerçeklestirecek. Ilerleyen zamanda üretilen ürünlerin çesitliligine bagli olarak yeni sekmelerin eklenmesi bekleniyor.

"Ürünlerin en verimli ve en hizli sekilde tüketiciye ulasmasina katkisi olacaktir"

6 aydir kadin kooperatiflerinin neler yapabileceklerini çok yakindan inceleme etme firsati buldugunu söyleyen Kastamonu Valisi Meftun Dalli, “Fevkalade güzel isler yapiyorlar. En son Tasköprü Kooperatifimiz geçen hafta geldiler, beni ziyaret ettiler. Onlar da ayni sekilde, ellerine, gönüllerine, çabalarina saglik. Biz bütün bu isleri yaparken kadinlarimiza ihsanda lütufta bulunuyor degiliz. Onlara sadece alan açiyoruz ve hak ettikleri firsati veriyoruz diye düsünüyorum. Yani bütün yapmamiz gereken bu. Bu yapildigi zaman, bu firsat verildigi zaman, bu alan açildigi zaman kadinlarimiz gerçekten ürünler ortaya koyuyorlar” dedi.

Proje ile ilgili konusan Vali Dalli, “Kadinlarimiza verecek çok ciddi bir katki olacaktir. Iyi kullanilirsa biliyorsunuz günümüzde artik gelecek bunun üzerine insa ediliyor. Bu ürünlerin en verimli, en etki, en hizli sekilde tüketiciye ulasmasina çok ciddi bir katkisi olacaktir. Emegi geçen bütün arkadaslarima basta KUZKA olmak üzere kooperatiflerimize, kadinlarimizin hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.



“Türkiye ortalamasinin oldukça üstündeyiz”

Kadin kooperatiflerinin gelisimleri için temel faaliyetler yürüttüklerini söyleyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de, “Kadin kooperatiflerimizin olusturduklari girisimlerin hayatta olmasi ve sürece devam ediyor olabilmesini son derece takdire sayan olarak buluyorum. 3 ilimizde de kooperatiflerimiz mevcut. Gelecek girisimci olmak isteyen kadinlarin oranlari bölgemizde yüzde 36, Türkiye için yüzde 31. Bölge olarak kadin girisimciligi noktasinda, kadinlarimizin çalisma, üretme ve gayretine baktigimizda Türkiye ortalamasinin oldukça üstündeyiz. Kadin kooperatiflerimiz markalasma ve kurumlasma gibi alanlarda da ilerlemeye ve gelismeye ihtiyaçlari da var. Platformdaki amacimiz bir yönetim sistemi olusturmak ve kadin kooperatiflerimizi tek çati altinda toplayarak, yapilacak çalismalari sistematik bir biçimde ele almak oldu. 2021 yilinda 7 kadin kooperatifi ile bu platform kurulmustu, su an 22 kadin kooperatifimiz bu platforma üyeler. Platformda markalasma, pazarlama, is teknikleri, ürün gelistirme, bölgeye özgü ürünlerin tespit edilmesi, satis, pazarlama alanlarinda destek, kurumlasma, egitim, ürünlerin satisa hazir hale getirilmesi gibi destekleyici faaliyetler yer aldi. Kadin kooperatiflerimizi güçlendirirken, önce mevcut durumumuzu tespit ederek basladik. Her planladigimiz faaliyette de kadin kooperatifi üyelerimizle birlikte degerlendirdik. Kadin kooperatifleriyle karsilastigimiz sorunlardan bir tanesi de genisleme sermayesinin azligi idi. Tespit edilen eksikler üzerinde çözüm arayisi içerisinde olduk. Yöresel ürün fuarlarina kadin kooperatiflerimiz katilim sagladi. Bugüne kadar 25 farkli konuda egitim gerçeklestirildi.

Bu platform çalismalarinin sonucunda Gücüm Emegi Birligi olustu. Kurum olarak markalasma ve kurumlasma konularinda destek sagladik. Teknik destek kapsaminda birligimize proje desteginde bulunduk. 4 tane kadin kooperatif danisma ve proje destegi aldi” seklinde konustu.



“Gücüm Emegim, aslinda güçten ve emekten geliyor”

S.S. Gücüm Emegim Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifleri Birligi Baskani Serpil Durgut ise, “Kastamonu’da 2018 yilinda ilk kadin kooperatifimiz kuruldu. Sonra 2’nci kooperatif olarak biz devam ettik, 2019 yilinda. Sonra büyüdük, kurum ve kuruluslarimizin destegiyle Çankiri ve Sinop olarak 3 il kardes oldu. Biz 3 ilin kiz kardesleri olarak yolumuza çiktik ve yolumuza devam ediyoruz. Bu yolda bizlere destek veren herkese tesekkür ediyorum. Yillardir Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansimizla birlikte bugünlere gelmis, artik alaninda profesyonellesmis, bütün ürünlerine kalite edindirmis Gücüm Emegim sitesini sunmaktan gurur duyuyorum. Gücüm Emegim, aslinda güçten ve emekten geliyor. Tüm kadin kooperatiflerinin baskanlarini tebrik ediyorum. Sermayesiz baslanan tek sirket diyebiliyorum, artik kadin kooperatifleri bir sirket oldugunun farkinda. Kadin kooperatiflerimiz kendi emekleriyle bugünlere gelmis, kadin kooperatifleridir. Su anda Sayin Valimizin ve kurum, kuruluslarin bizlere verdikleri destekle kooperatiflerimizde üretim yapabilecek makine ve ekipmanlara sahibiz” ifadelerini kullandi.

“Kadinlar olarak birlikte isek güçlüyüz”

Kadinlar olarak birliktelik oldugunda güçlü olduklarini belirten Durgut, “Gücümüze güç katmak ve kendi yolumuzu kendimiz çizmek istedigimiz için KUZKA destegi ile pazaryeri seklinde bir çalisan bir e-ticaret sitesi olusturduk. Sitenin yönetimi S.S. Gücüm Emegim Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifleri Birligi olarak yürütüyoruz ve bundan sonra kadin kooperatiflerine destek olmak isini de birlik olmus kadin kooperatifleri olarak yapacagiz. Sitemizin profesyonel ve kurumsal olmasini istedik ki ilerleyen zamanlarda ulusalda ve uluslararasinda kendimize bir yer edinebilelim. Bu yüzden farkli kurum ve kuruluslardan aldigimiz desteklerin sonucunda elimizde olan besin analizi yapilmis, barkodu alinmis, etiket tasarimi yapilmis ve görsel olarak fotografi belirli standartlarda çekilmis ürünleri sitemize yükleyerek emin adimlarla ilerleyecegiz. Eger siz de bir kadin kooperatifi olarak ürünlerinizin Gücüm Emegim E-Ticaret Sitesinde yer almasini isterseniz, kooperatifinizin adina marka tescilini alip, üretim izin islemlerini tamamlayip, ürünlerinizin standart üretim reçetesini çikartip, besin analizini yaptirdiktan sonra, ürünün ambalajina karar vermeli ve barkodunu almalisiniz. Sonrasinda etiket tasarimini yaptirarak, etiketin uygunlugu için Tarim ve Orman Müdürlükleri ile Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlükleri’nin ilgili birimlerinden etiketinizi onaylattiktan sonra ürününüzün beyaz arka planda fotografini çekerek sitemize yükleyebilirsiniz. Zorluklarini bile bile çiktigimiz bu macerayi bizler için yasanabilir kilan ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen tesekkür ederiz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan katilimcilara plaket ve hediyeler verildi.

Programa Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Çankiri Valisi Mustafa Firat Tasolar, Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu ile kadin kooperatifleri üyeleri de katildi.

Kaynak: İHA