Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Kayan Kütlenin Hacmi 10 Milyon Metreküp'

Erzincan’in Iliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasi sonrasi Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Yerlikaya, kaymanin yasandigi alanda 827 personelin görev yaptigini ifade etti.

Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Kayan Kütlenin Hacmi 10 Milyon Metreküp'


Erzincan’in Iliç ilçesinde bir maden sahasinda meydana gelen toprak kaymasi sonucu 9 çalisan toprak altinda kaldi. Kayip çalisanlarin bulunmasi için arama kurtarma çalismalari sürerken Içisleri Bakani Ali Yerlikaya da bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bakan Yerlikaya, yetkililerden bilgi aldiktan sonra basin mensuplarina yaptigi açiklamada, kayan kütlenin hacminin yaklasik 10 milyon metreküp oldugunu ve 800 metre ilerledigini belirterek, “Bildiginiz üzere bugün saat 14.28, aslinda düzeltmemiz lazim. Su anda saat 03.00. Yani 13 Subat saat 14.28’de su an bulundugumuz noktada Erzincan ilimiz Iliç ilçesindeki bir maden ocagindan çikarilan cevherin konumlandirildigi yigin liç alaninda yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hizli akma seklinde bir kütle hareketi meydana gelmistir. Hareket yaklasik 200 metre yükseklige sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin simdilik hesaplar 10 milyon metreküp oldugu bu kütlenin de yaklasik 800 metre kadar hareket hizinin ortalama saniyede 10 metre oldugu öngörülüyor. Ilk belirlemelerimize göre maalesef 9 isçimiz kayan kütlenin altinda kaldi ve isçilerimizi arama kurtarma çalismalarimiz araliksiz devam ediyor” dedi.



“Mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu”

Bölgede hem yeni gelisebilecek bir kaymayi izlemek hem de göçük altindaki kisileri araçlari saptayabilmek amaciyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlarinin kuruldugunu söyleyen Bakan Yerlikaya, “Olayin ilk dakikalarindan itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli il AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakir birlik müdürleri görevlendirildi. Olayi takiben sahadaki çalismalari koordine etmek üzere Içisleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcilarimiz, Erzincan Valimiz, Sivas Valimiz, Erzincan Belediye Baskanimiz, Cumhuriyet Bassavcimiz, kaymakamlarimiz, il jandarma komutani, il emniyet müdürü, ilgili kurum ve kuruluslardan genel müdür ve daire baskanlari her biri buraya intikal ettiler. An itibariyle bölgede AFAD, JAK, TSK Emniyet Genel Müdürlügü, madenciler ve sivil toplum kuruluslarindan olusan 339 arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapiyor. Ayrica 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araci, 5 metale duyarli radar cihazi ve 5 kurtarma köpegiyle birlikte arama kurtarma çalismalarimiz devam ediyor. Bölgede hem yeni gelisebilecek bir kaymayi izlemek hem de göçük altindaki kisileri araçlari saptayabilmek amaciyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu” diye konustu.



“Uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmise yönelik davranislari inceleniyor”

Bakan Yerlikaya, uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmise yönelik davranislarinin incelendigini aktararak, “Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tirlari görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanlari, bölgenin önceki ve güncel haritalarini kullanarak stabil alanlari tespit ediyor ve bu alanlari izleme cihazlari yerlestirmeye basladilar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmise yönelik davranislari inceleniyor ve yapilacak çalismalar da olasi riskli bölgeler belirleniyor. Ayrica bölgede gece boyunca arama kurtarma çalismalarini sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydinlatma kulesi bulunuyor. Ifade ettigimiz gibi arama kurtarma çalismalarimiz araliksiz devam edecek. Madencilerimize Erzincan’imiza ve milletimize tekrar geçmis olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamiz buradan güzel haberleri milletimizle bulusturmak olacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA