BM Genel Sekreter Yardimcisi Griffiths Açiklamasi 'Refah'taki Askeri Operasyonlar Gazze'de Bir Katliama Yol Açabilir'

Birlesmis Milletler (BM) Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Martin Griffiths, “Gazze nüfusunun yarisindan fazlasi 1 milyondan fazla insan, Refah’ta sikismis durumda ve ölümle burun buruna” ifadelerini kullanarak, “Refah’taki askeri operasyonlar Gazze’de bir katliama yol açabilir” dedi.

BM Genel Sekreter Yardimcisi Griffiths Açiklamasi 'Refah'taki Askeri Operasyonlar Gazze'de Bir Katliama Yol Açabilir'
Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik planladigi kara harekatina yönelik tepkiler sürüyor. BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Martin Griffiths yaptigi yazili açiklamada, "Gazze nüfusunun yarisindan fazlasi 1 milyondan fazla insan, Refah’ta sikismis durumda ve ölümle burun buruna. Yiyecek çok az seyleri var, tibbi bakima erisimleri neredeyse hiç yok, uyuyacak yerleri yok, gidecekleri güvenli bir yer yok” dedi.

Refah’taki yerinden edilmis Filistinlilerin Gazze Seridi’nin geri kalani gibi vahseti ve kapsami bakimindan esi benzeri olmayan bir saldirinin kurbanlari oldugunu aktaran Griffiths, “Saglik Bakanligi’na göre Gazze genelinde çogu kadin ve çocuk olmak üzere 28 bin 000’den fazla insan öldürüldü. 4 aydan uzun bir süredir insani yardim çalisanlari, karsi karsiya kaldiklari risklere ve yasadiklari travmalara ragmen, ihtiyaç sahibi insanlara yardim etmek için neredeyse imkansizi basariyorlar” dedi.

Bombardimanlar devam ederken, yardimlar engellenirken, milyonlarca insani hayatta tutmak, beslemek ve korumak için hiçbir özveri ve iyi niyetin yeterli olmadigini vurgulayan Griffiths, “Buna yaygin umutsuzlugu, kanun ve düzenin bozulmasini ve UNRWA’nin fonlarinin kesilmesini de ekleyin. Bunun sonucunda insani yardim çalisanlari vuruluyor, silah zoruyla alikonuluyor, saldiriya ugruyor ve öldürülüyor. Haftalardir insani yardim müdahalemizin paramparça oldugunu söylüyorum” dedi.

Bugün bir kez daha uyarida bulundugunu belirten Griffiths, “Refah’taki askeri operasyonlar Gazze’de bir katliama yol açabilir. Ayrica zaten kirilgan olan insani yardim operasyonun da sonunu getirebilir” dedi.

Insani yardim operasyonlarini ayakta tutacak güvenlik garantilerinden, yardim malzemelerinden ve personel kapasitesinden yoksun olduklarin vurgulayan Griffiths, "Uluslararasi toplum, Refah’a yapilacak herhangi bir kara harekatinin tehlikeli sonuçlarina karsi uyarida bulunmaktadir. Israil hükümeti bu çagrilari görmezden gelmeye devam edemez. Bu savas sona ermeli” dedi.

Kaynak: İHA