Biden'dan Trump'in NATO Açiklamasina Tepki Açiklamasi 'Tehlikeli Ve Sok Edici'

ABD Baskani Joe Biden, eski Baskan Donald Trump’in NATO hakkindaki açiklamasina tepki göstererek, “Tehlikeli ve sok edici” dedi.

ABD’nin eski Baskani Donald Trump’in geçtigimiz günlerde az ödeme yapan NATO ülkelerine Rusya’nin saldirisina ugrarlarsa yardim etmeyecegini, aksine saldirmasi için Rusya’yi tesvik edecegini dair yaptigi açiklamaya ABD Baskani Joe Biden, sert tepki gösterdi. Biden yaptigi açiklamada, Trump’in açiklamasinin, Ukrayna’nin Rusya’ya karsi savunmasini desteklemek için uzun süredir bekletilen fon talebinin Kongre’den geçmesini daha acil hale getirdigini belirterek, "Bu tasari dün gece Senato’da kabul edilmeden önce de ABD güvenligi için riskler zaten yüksekti. Ancak son günlerde bu riskler daha da artti. Bunun nedeni de eski Baskan’in dünyaya tehlikeli ve sok edici, açikçasi ABD ilke ve inançlarina aykiri olan bir sinyal göndermis olmasidir" dedi.

Ukrayna’yi desteklememenin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i desteklemek anlamina gelecegini belirten Biden, saldirilarinin Ukrayna sinirlarini asarak Avrupa’nin içlerine kadar ilerleyebilecegini sözlerine ekledi.

Trump’in NATO açiklamasi

Trump, 11 Subat’ta Güney Carolina eyaletindeki seçim konusmasinda, NATO’ya az ödeme yapan üye ülkelere seslenmis, NATO ülkelerinin liderlerinin katildigi bir toplantida büyük bir ülkenin liderinin yanina geldigini ve Rusya’nin saldirisina ugrarlarsa, ödeme yapmadiklari halde ABD’nin onlari koruyup korumayacagini sordugunu ifade etmisti.

Trump, NATO yükümlülüklerini yerine getirmeyen lidere, "Bana, eger ödeme yapmazsak ve Rusya bize saldirirsa bizi korur musunuz? diye sordu. Ben de ona, ödemedin mi? Suçlusun. Hayir seni korumam, hatta onlari ne isterlerse yapmalari için tesvik ederim. Ödemek zorundasin dedim” cevabini verdigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA