Polonya Basbakani Tusk Açiklamasi 'AB Olarak Askeri Açidan Rusya'dan Daha Zayif Olmamiz Için Hiçbir Sebep Yok'

Polonya Basbakani Donald Tusk, Avrupa Birligi’nin (AB) ekonomisinin Rusya’dan 8 kat daha büyük oldugunu, nüfusunun 6 kati daha fazla oldugunu belirterek, "Askeri açidan Rusya’dan daha zayif olmamiz için hiçbir sebep yok" dedi.

Polonya Basbakani Tusk Açiklamasi 'AB Olarak Askeri Açidan Rusya'dan Daha Zayif Olmamiz Için Hiçbir Sebep Yok'
Polonya Basbakani Donald Tusk, Weimer Üçlüsü arasindaki isbirligini güçlendirmek amaciyla Fransa’nin ardindan Almanya’ya geldi. Tusk, baskent Berlin’de Almanya Basbakani Olaf Scholz ile görüstü. Görüsmede enerji ve gida güvenligi, savunma, AB ve NATO içinde isbirligi konularini ele alan iki lider, daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Tarihten ders çikarmalari gerektigini, Rusya’nin saldirgan tutumu karsisinda önceliklerinin Avrupa’nin birligi oldugunu söyleyen Tusk, AB’nin savunma harcamalarini artirmasi gerektigine vurgu yaparak, “AB askeri bir güç olmak zorunda. AB ekonomisi Rusya’nin ekonomisinden 8 kat daha büyük, nüfusu Rusya’dan 6 kat daha fazla. Askeri açidan belirgin bir biçimde Rusya’dan daha zayif olmamiz için hiçbir sebep yok" dedi.

Tusk, AB’nin bu durumda yalnizca ekonomi ve bilim alaninda degil, büyük bir askeri güç olarak da dünyanin tüm baskentlerinde saygi görecegini belirtti.



"Trump’in sözleri soguk dus olmali"

Kendisine yöneltilen eski ABD Baskani Donald Trump’in "Rusya’yi NATO’ya karsi finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere saldirmasi için cesaretlendirecegim" sözlerine iliskin soruya cevap veren Tusk, “Donald Trump’in ne söylediginden bagimsiz olarak NATO ülkelerinin savunma kabiliyetlerinin finansmanini arttirmasi Avrupa’nin çikarinadir. Polonya bir süredir yüzde 2 esigini asmakta. Her ülkenin hizli bir sekilde bu seviyeye ulasacak durumda olmadigini biliyorum ancak görünen o ki, bu korkunç Ukrayna dersi kimseyi süpheye düsürmemeli. Trump dedigi için degil, genel olarak savunma kabiliyetlerimizi arttirmaliyiz. Trump’in sözleri güvenlik konusunu ihmal edenler için soguk dus olmali" dedi.

Kaynak: İHA