Kaçeli Koyunlarinin Ilk Yavrulari Olivelo'da Gözlerini Açti

Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan kurulan Güzelbahçe Olivelo Yasayan Parki’nda bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altindaki Kaçeli koyunlari ilk kez yavruladi. Parka giden tüm vatandaslar, 570 dönümlük dogal bir mera alani olan Olivelo’da veteriner hekimler gözetiminde yasayan Kaçeli koyunlariyla tanisabiliyor.

Kaçeli Koyunlarinin Ilk Yavrulari Olivelo'da Gözlerini Açti
Nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya olan, Olivelo Yasayan Parki’ndaki Kaçeli koyunlari ilk kez yavruladi. Yeni yavrularla birlikte sürünün sayisi 35’e çikti. Izmir Büyüksehir Belediyesi sirketlerinden IzDoga, Türkiye’de yalnizca 52 safkan birey kalan Kaçeli koyunlarinin 26’sini Olivelo Yasayan Parki’na tasimisti. Parka giden tüm vatandaslar, 570 dönümlük dogal bir mera alani olan Olivelo’da veteriner hekimler gözetiminde yasayan Kaçeli koyunlariyla tanisabiliyor. Güzelbahçe Yelki’deki parkta yakinda Kaçeli koyunlari hakkinda bilgilendirici egitimler verilmesi planlaniyor.

Kaçeli koyunlariyla ilgilenen veteriner hekimler, anne koyunlarin dogum sonrasi dönemi hizlica atlatarak yeniden gebe kalmaya basladigini belirtti.

Hekimler ayrica, dünyaya gözlerini yeni açan kuzularin, annelerinin sütü ile beslendiklerini ve sagliklarinin çok iyi oldugunu belirtti.



Literatüre geçti

Geçmiste basta Çesme olmak üzere tüm Izmir’de çok yaygin bir irk olan Kaçeli koyunu; meradan yüksek verim alan, özel bakim gerektirmeyen ve tüm mevsim sartlarinda yasayabilen en eski koyun irklarindan biri olarak biliniyor.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi, Çesmeköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ve IzDoga ortakligiyla yürütülen Kaçeli koyunlarini koruma projesi kapsaminda atilan adimlar, Bandirma Koyunculuk Arastirma Enstitüsü’ne ulasti. Izmir’in önemli miraslarindan olan Kaçeli koyunu, ‘tip’ olarak literatüre geçti. Yapilan çalismalarla Kaçeli koyunu, 26 Kasim 2023’te Resmi Gazete’de yayimlanarak hassas koruma programina alindi.
Kaynak: İHA