Heimlich Manevrasi Dogru Yapilirsa Hayat Kurtarir

Eskisehir Özel Ümit Batikent Hastanesi Acil Servis Uzmani Dr. Ünal Tetik, son zamanlarda sikça gündeme gelen ve hayat kurtaran Heimlich manevrasinin hakkinda bilgi verdi.

Heimlich Manevrasi Dogru Yapilirsa Hayat Kurtarir
Son zamanlarda gündeme sikça gelen basit Heimlich manevrasi ile kisilerin hayati kurtulabiliyor. Kisinin bilincinin açik ancak soluk borusuna kaçan cisim sonrasi, bogulma tehlikesiyle karsi karsiya kaldigi durumlarda uygulanan Heimlich manevrasinin dogru yapilmasi hayati öneme sahip. Manevranin saniyeler içinde ve sogukkanlilikla yapilmasi önem arz ediyor. Konula ilgili konusan Özel Ümit Batikent Hastanesi Acil Servis Uzmani Dr. Ünal Tetik, uygulamanin dogru ve yerinde yapilmasi için dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.

“5 yas alti ve üstünde yapilisi farkli”

Manevranin 5 yas alti ve üstü kisilerde farkli uygulandigini aktaran Acil Servis Uzmani Tetik, “Özellikle solunum yollarina bir cisim tikanmasi sonucunda nefes darligi, hatta ölüme kadar gidebilen bir süreç bu. Bu durumlarda basit bir manevrayla aslinda hayat kurtarilabilir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Bunlar tabii yas gruplarina farkli davranislar sergiliyoruz. 5 yas ve üstü için, öncelikle kisinin arkasina geçilir ve kollar karnin etrafina dolanir. Daha sonra Gögüs kafesiyle göbek deliginin arasina (iman tahtasinin bittigi yerden karin boslugunun oldugu yere) yatay yumruk yapin ve baski uygulayarak 5 kez içeri ve yukari ittirme islemi yaparak, nefes yolundan o tikayan cismi çikartmaya çalisiriz. Bu islemi yaparken kisinin bilincinin açik olmasina dikkat edilmelidir. 5 yas altindaki küçük çocuklarda ayakta degil de çökerek yani onun hizasina gelerek ayni sekilde manevra yapmaya devam edilir. Ancak bebeklerde durum farklidir; bebeklerin yapilari farkli oldugu için zarar verebiliriz. Bu nedenle onlari ters çevirerek, bas asagi ters tutup sirtina yine 5 kere çok hizli olamamak kaydiyla vurarak yapariz.”

“Nefes alabiliyorsa önce öksürme”

Kisinin nefes alamadigi bu tür durumlarda panige kapilmamanin çok önemli oldugunu belirten Dr. Ünal Tetik, söyle devam etti;

“Nefes alamayan kisiye sogukkanli bir sekilde müdahale etmek gerekir. Bir cisim tikanmasi söz konusuysa kisi hemen Heimlich manevrasi ile degil öncelikle öksürmeye tesvik etmek gerekir. Eger hasta öksürüyor, nefes alabiliyorsa heimlich manevrasina gerek yoktur. O sekilde hastanin bir acil servise getirilmesi saglanabilir. Ama hastanin eger solunum yolu tamamen tikandiysa, öksüremiyorsa, nefes alamiyorsa Heimlich manevrasi yapilmasi gerekir. Heimlich manevrasi yapilmaya baslandiktan sonra hastanin nefes yolu açilana kadar devam edilir.”

“Egitimlerle ögrenmek mümkün”

Hayat kurtaran Heimlich manevrasini vatandaslarin çok kolayca ögrenebilecegine deginen Acil Servis Uzmani Dr. Ünal Tetik, “Bunu güvenilir internet sitelerinde doktorlarin anlattigi videolardan ögrenilebilecegi gibi birçok kurumda da bu konuda egitimler verilebilmekte. Özellikle bazi kurumlarda, fabrikalarda bunlar egitimleri zaten ilkyardim içerisinde yer aliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA