'Depremle Yasamayi Ancak Bilim Ile Önlem Alarak, Bilim Ile Gelistirerek, Üreterek Ögrenebiliriz'

Atilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafindan, geçtigimiz yil 6 Subat’ta meydana gelen depremlerin birinci yil dönümünde "Birinci Yilinda Kahramanmaras Depremleri" Paneli gerçeklestirildi.

'Depremle Yasamayi Ancak Bilim Ile Önlem Alarak, Bilim Ile Gelistirerek, Üreterek Ögrenebiliriz'
6 Subat 2023’te Kahramanmaras merkezli depremlerin üzerinden bir yil geçti. Atilim Üniversitesi tarafindan Mühendislik Fakültesi, Kemal Zaim Konferans Salonunda "Birinci Yilinda Kahramanmaras Depremleri" Paneli düzenlendi.

Panelde, ögretim üyeleri tarafindan meydana gelen depremlere iliskin sunumlar yapildi. Yapilan sunumlarda, depremin olusturdugu yikim çesitli yönleriyle ele alindi.

"Depremle yasamayi ancak bilim ile önlem alarak, bilim ile gelistirerek, üreterek ögrenebiliriz "

Atilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serkan Eryilmaz, 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybeden ögrenciler ve mezunlari oldugunu belirterek, "Bizim de yitirdigimiz ögrencilerimiz ve mezunlarimiz oldu. Depremlerde hayatini kaybeden tüm vatandaslarimiza rahmet, yakinlarina sabir ve tedavi süreçleri devam edenlere acil sifalar diliyorum. 1900 yilindan itibaren bugüne kadar ülkemizde büyüklügü 7 ve üzerinde olan yirmiden fazla deprem meydana gelmis. Bu veri neyi ifade ediyor? Ülkemiz gerçekten deprem üretimi potansiyeline sahip bir cografyada ve biz depremle yasamayi ögrenmek zorundayiz. Depremle yasamayi ancak bilim ile önlem alarak, bilim ile gelistirerek, üreterek ögrenebiliriz. Herhangi bir sisteminin yapisinin tasariminda, uygulanmasinda, üretiminde aslinda temelde üç tane çok önemli unsuru dikkate almamiz gerekiyor. Bunlar kalite, güvenilirlik ve güvenlik. Her ne kadar birbirine yakin kavramlar gibi görünse de üçü birbirinden farkli tamamen. Bizim kesinlikle bu üç unsuru kaliteyi, güvenilirligi ve güvenligi maksimum seviyede dikkate alarak sistem kurgulamamiz, bina yapmamiz gerekiyor. Bu da ancak bilimle oluyor" dedi.



“Bizlerin deprem gerçegi ile yüzleserek, bilimi esas alarak yeni yasam biçimleri olusturmamiz gerekmekte”

Konferansa ev sahipligi yapan Atilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yilser Devrim, “6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ülkemizde son yüzyilda en fazla can kaybina ve en büyük yikima neden olan, en genis alani etkileyen ve en fazla ekonomik kayip yasatan depremler olarak kayitlara geçtigini belirterek bizlerin deprem gerçegi ile yüzleserek, bilimi esas alarak yeni yasam biçimleri olusturmamiz gerekmekte. Depremlerin yikici etkilerini azaltmak bilim insanlarinin uyarilarina kulak vererek, altyapimizi güçlendirerek ve afet planlarimizi güncel tutarak mümkündür. Bugün Atilim Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirilecek olan ‘Birinci Yilinda Kahramanmaras Depremleri’ kongresinde degerli konuklarimiz ile depremleri ele alacak, deneyimlerimizi paylasacak ve gelecekte daha güvenli toplumlar olusturmak için önerilerimizi sunacagiz” dedi.



"Depremlerin yasandigi gün bölgedeydik"

Atilim Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Halit Cenan Mertol, 6 Subat’ta Kahramanmaras’ta meydana gelen depremlerin birinci yilinda 2 gün sürecek bir etkinlik gerçeklestirdiklerini belirterek, sunlari söyledi:

"Bundan yaklasik bir yil önce 6 Subat’ta deprem olduktan hemen sonra bir deprem kesif grubu kurarak oraya gittik. Çesitli gözlemler, degerlendirmeler yaptik, 5 gün orada kaldik. Hatay, Kahramanmaras, Adiyaman, Gaziantep, Adana ve Osmaniye birçok ili gezdik. Geldikten sonra birçok raporlar, sunuslar, teknik makaleler hazirladik. Atilim Üniversitesi Insaat Bölümü sadece bu depremde degil bundan önceki depremlerde de deprem bölgelerine giden ilk üniversitelerden biriydi. Ilk önce Adana’dan basladik. Adana’da yaklasik 20, 30 civarinda bir bina yikilmisti. Çok zor bir enkazdan kurtarma çalismasi yapiyorlardi. Ondan sonra ertesi gün Antakya’ya geçtigimizde gerçekten çok kötü bir durumla karsilastik. Birçok bina yikilmisti. Yardim henüz gelmemisti biz daha ikinci gün oraya vardigimizda. Herkes kendisi yapabildigince bir seyler yapmaya çalisiyordu. Organizasyon çok çok iyi degildi. Onun ertesinde Adiyaman, Kahramanmaras ve Gaziantep’e gittik. Oralarda kötüydü. Özellikle Kahramanmaras ve Adiyaman gerçekten çok kötü durumdaydi. Sorun esasinda bizim yönetmeliklerimizde degil. Yikilan binalarin görebildigimiz hiçbiri tam olarak deprem sartnamesi ve deprem yönetmeligine göre yapildi diyemem. O yüzden yönetmeliklerimiz her zaman iyilestirilir ama mevcut duruma göre bile yönetmelige uygun bir sey yapmis olsaydiniz orada binaniz ayakta kalabilirdi diyebilirim."

"Güçlendirme birinci çözüm ve en ucuz çözüm"

Türkiye’nin yetismis insan kaynagi, bilgi ve birikimi açisindan zengin bir ülke olduguna dikkati çeken Mertol, "Her türlü kaynagimizla birçok sorunun üstesinden gelebilecek olsak da ilk önce güçlendirme yöntemlerine, güçlendirme tiplerine bakmamiz lazim. Eger güçlendirme belirli bir maliyeti asiyorsa, binanin zaten yikilip yapilmasi çok daha uygun olur ama güçlendirme birinci çözüm ve en ucuz çözüm diyebiliriz. Depremde yaklasik 200 bin bina kullanamaz hali geldi. Diger hasarli olanlari, orta hasarli hassas olanlari güçlendirerek hem büyük bir maliyetten kurtulacagiz hem de depreme dayanikli hale getirebiliriz" diye konustu.

Mertol, Türkiye’nin aktif deprem kusagi üzerinde yer aldigini hatirlatarak, bu konuda standartlara, yönetmeliklere ve kurallara uyulmasi durumunda bundan sonra meydana gelen depremlerde can kaybinin en aza inecegine isaret etti.

Atilim Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Cenan Mertol, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yilser Devrim ve Rektör Prof. Dr. Serkan Eryilmaz’in açilis konusmalari ile baslayan programin ilk bölümüne Baskent Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Polat Gülkan, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Erdem Canbay katildi.

Ögleden sonra yapilan ve Prof. Dr. Tolga Akis’in moderatörlügünde gerçeklesen Depremlerin Yer Hareketi ve Hasarlari baslikli bölümde Atilim Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Gökhan Tunç ve Dr. Ögr. Üyesi Cenan Mertol yer aldi.

Baskanligini Doç. Dr. Meriç Yilmaz’in gerçeklestirdigi ilk günün son oturumuna katilan Arama Kurtarma Derneginden (AKUT) Günal Mahir Yatagan, Rotary 2430 Bölge Federasyonundan Mustafa Güler ve Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan Çagri Çapar “Depremlerin Hemen Sonrasinda Yapilan Çalismalar” konusunu ele aldi.

Etkinligin ikinci gününde Prof. Dr. Yakup Darama baskanliginda yapilan ilk oturumda Yapilardaki sorunlar ve Güçlendirme konusu Arti Mimarlik ve Müsavirlik’ten Yük. Müh. Nesat Bayülke, Emekli Hazine Müstesar Yardimcisi Hakan Özyildiz, Insaat Müh. ve Hukukçu Dr. Levent Maziligüney tarafindan irdelendi.

Etkinligin son oturumu Dr. Ögr. Üyesi Cenan Mertol tarafindan yönetildi. Sorunlarimiz ve Çözüm Önerileri baslikli oturumda TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi Ankara Subesi Yönetim Kurulu Baskani Bülent Tatli, Türkiye Resmi Sektör Insaat Müteahhitleri Isveren Sendikasindan Ismail Özkan ve Istanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadioglu görüslerini paylasti.
Kaynak: İHA