5 Büyük Sosyal Medya Platformunun Yöneticileri ABD Senatosu'nda Ifade Verdi

Meta, X, TikTok, Snapchat ve Discord sosyal medya uygulamalarinin yöneticileri, çocuklarin çevrimiçi cinsel istismardan korunmasina yönelik bir ABD Senatosu oturumunda ifade verdi. Yeterli tedbir almamakla suçlanan yöneticiler zor anlar yasadi.

Meta, X, TikTok, Snapchat ve Discord sosyal medya uygulamalarinin yöneticileri çocuklarin çevrimiçi cinsel istismardan korunmasina yönelik bir ABD Senatosu oturumunda ifade verdi. Sosyal medyada istismara ve zorbaliga ugrayan çocuklarin aileleri tarafindan da takip edilen oturumun basinda konusan Senato Adalet Komitesi Baskani Dick Durbin “çogu Amerikali ailenin aklindaki bir konunun” ele alinacagini söyledi.

Akilli telefonlarin yayginlasmasi ile insanlarin hayatlarinin ve sosyal yasamlarinin degistigine vurgu yapan Durbin, sosyal medya uygulamalarinin kötü niyetli insanlara “çocuklari cinsel olarak istismar etmek için güçlü yeni araçlar sagladigini” ifade etti.

Teknoloji sirketi yöneticilerinin her birinin çocuklarin çevrimiçi ortamda korunmasina yönelik aldiklari tedbirleri anlattigi açilis konusmalarinin ardindan ifadelere geçildi.

TikTok yöneticisine Israil sorusu

Senatör Dick Durbin’in Snapchat CEO’su Evan Spiegel’e CSAM (Çocuk Cinsel Istismari Materyali) ile mücadele konusunda aldiklari önlemleri sormasi üzerine Spiegel CSAM ile ilgili bildirimlere genellikle 15 dakika içinde yanit verdiklerini söyledi.

Senatör Lindsey Graham ise Israil’deki bir TikTok temsilcisinin istifasiyla ilgili son haberlere atifta bulunarak, TikTok CEO’su Shou Zi Chew’i Israil-Hamas çatismasiyla ilgili içerikler konusunda göreve çagirdi. Graham’a yanit veren Chew, video paylasim platformunda Hamas yanlisi ve anti-Semitik içerigin yasak oldugunu söyledi.



Intihar sorusuna 5 yönetici de yanit verdi

Senatör Chris Coons’un “Kendine zarar verme ya da intihar temali paylasimlarin sayisini ve bir paylasimin kaldirilmadan önce aldigi toplam görüntülenme sayisini takip ediyor musunuz?” sorusuna ise 5 isim de ayri ayri yanit verdi. Meta çatisi altinda Facebook ve Instagram’i yöneten Mark Zuckerberg bunu yapmadiklarini, ancak bu tür paylasimlarin yayginliginin takip edildigini söylerken, X (Twitter) CEO’su Linda Yaccarino da 2023 yilinda X’ten bir milyon benzer gönderinin kaldirildigini vurguladi. TikTok CEO’su Shou Zi Chew de sirketin platformdan kaldirilan gönderileri kategorize ettigini ve kayit altina aldigini belirtti.

Snapchat CEO’su Evan Spiegel ve Discord CEO’su Jason Citron ise Coons’un sorusuna “evet” yanitini vermekle yetindi.

Zuckerberg’in sözleri gülüsmelere neden oldu

Oturumda zaman zaman komik anlar da yasandi.

Mark Zuckerberg’in “Anladigim kadariyla hiçbir cinsel içerige izin vermiyoruz” sözlerine Senatör Mike Lee’nin verdigi “Nasil oluyormus o?” yaniti salonda gülüsmelere neden oldu. Bunun üzerine Zuckerberg kaldirilan içeriklerin yaklasik yüzde 99’unun yapay zeka tarafindan tespit edildigini ve Meta’nin bu alanda sektör lideri olduguna inandigini söyledi.

Senatör John Cornyn’nin TikTok CEO’su Shou Zi Chew’e ABD kullanici verilerini Çin hükümetiyle paylasip paylasmadiklarini sormasinin ardindan Chew ise “Çin hükümeti tarafindan bizden herhangi bir veri talep edilmedi ve biz de bu verileri hiçbir zaman saglamadik” ifadelerini kullandi.

“Yasadiklariniz için üzgünüm”

Senatör Josh Hawley de Facebook ve Instagram’in sahibi Mark Zuckerberg’e “çocuklarin gördügü zarardan sorumlu olup olmadigini” sordu. Hawley’in ayaga kalkarak oturumu izleyen aile üyelerinden özür dilemesini istemesi üzerine Zuckerberg, “Yasadiklariniz için üzgünüm. Hiç kimse ailelerinizin yasadigi seyleri yasamamali. Iste bu yüzden bu kadar çok yatirim yapiyoruz. Hiç kimsenin ailelerinizin yasadigi seyleri yasamamasi için sektör çapinda çalismalar yapmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

Yasal düzenleme çagrisi yapti

Yeniden söz alan Senatör Lindsey Graham salonda bulunan aileleri isaret ederek gerekli tedbirleri almadiklari için platform yöneticilerinin suçlu olduklarini savundu. Zuckerberg’e “Ellerin kanli” diye hitap eden Graham ABD’de sosyal medya platformlarini dava edilmekten koruyan "Section 230" baslikli yasal düzenlemenin derhal yürürlükten kaldirilmasi gerektigini ifade etti.

Kaynak: İHA