Diyanet Isleri Baskani Erbas, 'Hep 33 Yasinda' Belgeselinin Galasina Katildi

Türkiye Diyanet Vakfi (TDV) Islam Ansiklopedisi’nin 33 yillik hikayesinin anlatildigi “Hep 33 Yasinda” belgesel filminin galasina katilan Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, "Bugün insanligin önündeki en stratejik konulardan biri Islam’in dogru tanitilmasi, dogru anlasilmasi" dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, 'Hep 33 Yasinda' Belgeselinin Galasina Katildi
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Istanbul’da TDV Islam Ansiklopedisi’nin 33 yillik hikayesinin anlatildigi “Hep 33 Yasinda” belgesel filminin galasina katildi.

Programda konusan Prof. Dr. Erbas, “Türkiye Diyanet Vakfi Islam Ansiklopedisi’nin Islam Arastirmalari Merkezi’ndeki 33 yillik öyküsünü konu edinen ’Hep 33 Yasinda’ belgeselinin ilk gösterimi için bir aradayiz. Inaniyorum ki bu belgesel film bilgimize ve bilincimize önemli katkilar sunacaktir. Büyük bir emegin ve özverili bir çalismanin neticesinde milletimizin ve tüm insanligin istifadesine sunulan Islam Ansiklopedisi’nin önemi ve degeri hususunda ciddi bir farkindaligin olusmasina katki saglayacaktir. Türkiye Diyanet Vakfi Islam Ansiklopedisi’nde Islam dini, tarihi ve medeniyeti ile Islam toplumlari ve ülkeleri hakkindaki zengin içerik 20 bini askin madde basligi ile aktarilmistir. Ansiklopedimiz Islam ilimleri ve Islam düsüncesinin yani sira beseri ve sosyal bilimlerin fakli alanlarina mensup olan ve Islam Arastirmalari Merkezi bünyesinde bulusan ilim adami ve arastirmacilarin ortak ürünüdür. Bu yönüyle Islam Ansiklopedisi projesi farkli ilmi disiplinler arasinda ortak çalisma kültürünü gelistiren ve Türkiye’nin birikimini yansitan önemli bir tecrübe olmustur. 33 yillik bir sürede tamamlanmis büyük bir kültür hazinesi olan ve çogunlugu Türkiye’den olmak üzere dünyanin çesitli ülkelerinden alaninda uzman 2 bini askin ilim adami ve arastirmacilarin katkilarina dayanan Islam Ansiklopedisi, dünyada Müslümanlarca hazirlanan, içerik ve üslup açisindan özgün ve telif niteligi tasiyan son derece degerli bir eserdir” dedi.



“Bugün insanligin önündeki en stratejik konulardan biri Islam’in dogru tanitilmasi"

Islam’in dogru tanitilmasi gerektigini söyleyen Erbas, “Bugün insanligin önündeki en stratejik konulardan biri Islam’in dogru tanitilmasi, dogru anlasilmasi ve Islam’in kitaplarla, ansiklopedilerle en güzel sekilde insanliga yayilmasidir. Varolusun, hayatin anlamini arayan herkesin yollarinin kesistigi bir rahmet deryasi olan Islam, dogru anlasilmadiginda veya yanlis bir sekilde temsil edildiginde bireysel ve toplumsal boyutta derin kirilmalara sebep olamamaktadir. Islam’in hakikat ve degerlerini dogru bir sekilde tanitmak ise bütün Müslümanlarin müsterek sorumlulugudur. Bu noktada Türkiye Diyanet Vakfimizin yayinladigi Islam Ansiklopedisi, Islam’in tarihi, kültürü, sanati ve bilimi hakkinda sahih bilgiye erisimi kolaylastirarak, Islam’in dogru tanitiminda kritik rol üstlenmistir” ifadelerini kullandi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam ise, “Islam tarihinin en önemli eserlerinden bir tanesi ortaya çikmis durumda. Çok büyük bir referans noktasi ve sadece bir akademik, ilmi çalisma degil. Siyasetin, diplomasinin, uluslararasi iliskilerin bir enstrümani olarak çok ciddi bir sekilde hizmet verecegi asikardir. Özellikle son asirlarda teopolitik saldirilara maruz kalmis Islam cografyasinda büyük bir eserdir” diye konustu.

Islam Arastirmalari Merkezi (ISAM) Baskani Prof. Dr. Murteza Bedir de, “Türkiye Diyanet Vakfi Islam Ansiklopedisi, 1983’ta basladigi serüvenini 2016 yilinda tamamladiginda tam 33 yilda Islam kültür ve medeniyetine iliskin 17 bin civarindaki maddeyi Türkçe üretti” dedi.

Gala gecesi ilk gösterim ile son buldu. Galaya Diyanet Isleri Baskani Erbas’in yani sira Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Mustafa Sentop, ISAM Baskani Prof. Dr. Murteza Bedir, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA