Bati Trakya Türklerinin Direnisi Unutulmadi

Bati Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988’de gösterdikleri direnisin 36. yil dönümü dolayisiyla Kocaeli’de program düzenlendi.

Bati Trakya Türklerinin Direnisi Unutulmadi
Yunan hükümetinin ayrimcilik politikalari uyguladigi Bati Trakya Türkleri, 29 Ocak 1988’de hak arama mücadelesi baslatmis, Türk olduklarini ve ikinci sinif vatandas muamelesi görmek istemediklerini hep bir agizdan tüm dünyaya duyurmuslardi. Direnisin 36. yil dönümü dolayisiyla Kocaeli’de anma programi düzenlendi.

Izmit Antikkapi Salonu’nda yapilan protokol konusmalari sonrasinda tüm katilimcilar, Cumhuriyet Bulvari güzergahini takip ederek, Fevziye Camii yaninda bulunan Milli Kimlik ve Direnis Aniti’na yürüdü. Burada 29 Ocak 1990 tarihinde gerçeklesen olaylar anilarak, anita karanfil birakildi.

"Bu dava asla vazgeçilecek bir dava degildir"

Programda konusan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Unutmamak gerekiyor, unutturmamak gerekiyor ve sürekli hatirlatmak gerekiyor. Allah, bir daha kimsenin basina getirmesin ama öyle bir sey olursa ben biliyorum ve inaniyorum ki aramizdan birçok kardesimiz o isimlerden birisi olmaya namzettir, adaydir. Bu dava asla vazgeçilecek bir dava degildir. Ama ta eskilerden bize seslenen ve sözü zamanla, mekanla etkilenmeyen bir büyügümüz var; Seyh Edebali Hazretleri. Seyh Edebali Hazretleri’nin çok güzel bir sözü var; ’Geçmisi olmayanin gelecegi yoktur.’ Dolayisiyla geçmiste olup bitenleri hatirlamak, bir tarih suuruna sahip olmak, geçmiste yapilanlari, bayraklasmis kimlikleri bilmek, hatirlamak, anmak bizim aslinda gelecegimizin de teminatidir. Orada ne oldugunu unutursak, olup bitenlerin sebebini hatirlamaz olursak nesillerimiz, çocuklarimiz bunu bilmez olursa yarin bu cografyalarda tutunma imkan ve ihtimalimiz kalmaz. Bu kadar basit. Mevzunun özünde bu var. Asil olan suur bu, aklimizda kalmasi gereken bu. Kimligimizi unuttugumuzda, kim oldugumuzu unuttugumuzda, bizim ne Anadolu’da, ne Bati Trakya’da ne Balkanlarin diger cografyasinda ayakta kalma sansimiz yok" dedi.



"Her ne yaparsaniz yapin asla sizlerden razi olmayacaklar"

"Bizim bu topraklar üzerindeki varligimiza hiçbir zaman tahammül etmediler" diyen Büyükakin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bundan sonra da edecek degiller. Onlarin ajandalarinda bizi bu topraklarda fazla görmek, buraya ait görmemek, burada bizi isgalci görmek damgasi var. Siz istediginiz kadar onlar gibi oldugunuzu ifade edin, onlara benzemeye çalisin, her ne yaparsaniz yapin asla sizlerden razi olmayacaklar. Asla sizlere dair kanaatlerini degistirmeyecekler. Ajandalarini her zaman takip edecekler. Bir gün bizlere ait olan bu topraklardan bu necip milleti atacagiz diyecekler. Iste Sadik Ahmet’in dedigi gibi ‘Türk oldugum için beni su an hapse götürüyorlar.’ Biz de diyoruz ki, asla basaramayacaksiniz."

"Biz orada hiçbir yeri dökmedik, kirmadik"

29 Ocak’in önemli bir tarih oldugunu belirten Iskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, "Hem 1988 hem de 1990, bu iki yilda da 29 Ocaklarimiz bulunuyor. 29 Ocak 1988’te Gümülcine’de bir yürüyüs oldu. Buradaki 29 Ocak, barisçil yollarla yapilan bir yürüyüstü. Biz orada hiçbir yeri dökmedik, kirmadik, orayi burayi talan etmedik. Biz orada sadece ‘Hayir, bu yapilan uygulamalarin hepsi yanlistir’ dedik. Iste bu sekilde 29 Ocaklar basladi" dedi.

Programa katilmaktan büyük bir onur duydugunu ifade eden merhum Dr. Sadik Ahmet’in esi Isik Ahmet, "29 Ocak 1988, Bati Trakya Türkleri için sadece bir tarih degil ayni zamanda bir direnisin, danismanin ve bir mücadele ruhunun simgesidir. Bu özel gün Bati Trakya’da yasayan Türk halkinin özgürlügüne, etnik kimligine ve varligina sahip çikma kararliliginin bir ifadesidir. Ayrica mevcut idarenin ‘Bati Trakya’da Türk yoktur’ iddiasiyla Türk derneklerinin kapatilmasina ilk kez 10 binden fazla Trakya Türkünün Gümülcine’de demokratik olarak bir araya geldigi ve ‘Biz Türk’üz, Türk dogduk ve Türk ölecegiz’ haykirisidir" seklinde konustu.

Programa Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, Iskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Bati Trakya Türkleri Dayanisma Dernegi Izmit Sube Baskani Yüksel Öztürk, AK Parti Kocaeli Il Baskani Sahin Talus, MHP Kocaeli Il Baskani Murat Nuri Demirbas, BBP Il Koordinatörü Metehan Küpçü, DSP Il Baskani Halim Dedeoglu, Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, Bati Trakya Türklerinin haklari için yogun mücadele etmis merhum Dr. Sadik Ahmet’in esi Isik Ahmet ve kizi Funda Ahmet, Bati Trakya Türkleri derneklerinin yöneticileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA