Samsun Türküleri Için Özel Kitap Açiklamasi 50 Samsun Türküsü Var

Samsun Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülen çalisma kapsaminda Samsun’un türküleri derlenerek kitap haline getiriliyor. Notasi kaydedilerek icrasi yapilan yaklasik 50 Samsun türküsü var.

Samsun Türküleri Için Özel Kitap Açiklamasi 50 Samsun Türküsü Var
Samsun Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülen çalisma kapsaminda yapilan arsiv ve envanter çalismasi ile derlenen Samsun Türküleri bir kitapta toplanacak. Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan ‘Samsun Kültür Atlasi’ kitap serisinin 3’üncü kitabi için yapilan çalismalar devam ediyor.

Bu kapsamda saha tarama çalismalarinin bitimi ile birlikte derlenen eserlerin degerlendirilmesi amaci ile olusturulan komisyon çalismalarina Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi’nda görevli Sube Müdürü Hakan Demir, Ondokuz Mayis Üniversitesi Devlet Konservatuari Geleneksel Türk Müzikleri Bölüm Baskani Serhat Yener, Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde görevli Prof.Dr. Cengiz Sengül, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde görevli Prof.Dr. Zeki Nacakci, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alaaddin Canbay, Ondokuz Mayis Üniversitesi Devlet Konservatuari’nda görevli Doç. Dr. Fatma Münevver Senduran, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Mehmet Can Pelikoglu katildi.



"Notasi kaydedilerek icrasi yapilan yaklasik 50 Samsun türküsü var"

Yapilan çalismayla ilgili bilgi veren Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi’nda görevli Sube Müdürü Hakan Demir, “Samsun yöresinin türkülerini derledigimiz bir çalisma yapiyoruz. Türküleri tek bir çalismada bir araya getiriyoruz. Ardindan bu çalismayi bir arsiv kitap haline getirecegiz. Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligimizin toplam 6 ciltten olusacak ‘Samsun Kültür Atlasi’ kitap serisinin 3’üncü kitabi türkülerimiz ile ilgili olacak. Samsun yöresinden yaklasik 300 civarinda eser derledik. Bu 300 eserin incelenmesi açisindan Türkiye’nin çesitli yerlerinden, çesitli üniversitelerinden çok kiymetli, alanlarinda uzman ögretim üyelerimiz ile beraber tasnif çalismasi yaptik. Su anda notasi kaydedilerek icrasi yapilan yaklasik 50 adet Samsun türküsü var. Biz kriterleri biraz daha genisleterek kendi sehrimizin genel kültürünü yansitan ozanlarimizdan; Yildiray Çinar gibi, Ferhat Akin gibi sanatçilarimizin geleneksel halk müzigi tarzindaki eserleri, yine mahalli sanatçilarimizin türkü formundaki eserleri dahil olmak üzere halk oyunlari eserlerimiz, Samsun yöresinde oynanan oyunlarin ezgileri de dahil olmak üzere bunlarin hepsini topladik, bir araya getirdik. Su anda kitap çalismasinin son bölümündeyiz. Yaptigimiz bu çalismalarda bize kaynak teskil eden kisiler son derece önemli. Samsunlu asiklarimiz, ozanlarimiz bu konuda çok önemli. Bu türküler onlarin eserleri" dedi.

Kaynak: İHA