Köln'de 50 Binden Fazla Kisi Asiri Sagci Afd Partisi'ni Protesto Etti

Almanya’nin Köln kentinde 50 binden fazla kisi, ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etmeyi planladigi ortaya çikan asiri sagci AfD (Almanya için Alternatif) Partisi’ni protesto ederek, irkçilik karsiti gösteri düzenledi.

Köln'de 50 Binden Fazla Kisi Asiri Sagci Afd Partisi'ni Protesto Etti
Almanya’da asiri sagci AfD (Almanya için Alternatif) Partisi ve irkçilik karsiti protestolar ülke genelinde devam ediyor. Almanya’nin Köln kentindeki Deutz Tersanesi’nde bir araya gelen binlerce kisi, AfD Partisi’ni protesto ederek, irkçilik karsiti gösteri düzenledi.

Sendikalar, inisiyatifler ve siyasi partiler gibi olusumlardan meydana gelen Köln Stellt Sich Quer (Köln Tavir Aliyor) olusumunun organize ettigi protesto gösterisine, sivil toplum kuruluslarindan sporculara, kiliselerden politikacilara toplumun birçok kesiminin yani sira Bundesliga ekiplerinden FC Köln oyunculari ve yöneticileri de destek verdi. “Demokrasiyi koru, AfD’ye karsi mücadele et“ adi altinda organize edilen gösteride protestocular, ellerinde “Köln AfD’den nefret ediyor“, “Naziler disari“, “Bir daha asla“, “Milliyetçilik saçmaliktir“ yazili dövizler tasidi. Gösteride yapilan konusmalarda irkçiliga karsi mesajlar verilirken, birçok ünlü müzik grubu da sahne aldi.

Organizatörler protesto gösterisine 50 binden fazla kisinin katildigini açiklarken, gösterinin yapildigi bölgeye yakin olan yerlerde tramvay seferleri ise yogun kalabaliktan dolayi aksadi.

AfD’nin gizli toplantisi

Alman basininda yer alan haberlerde, geçtigimiz sene kasim ayi sonunda AfD Partisi üyeleri ve diger bazi irkçi gruplarin Potsdam’in kuzeyindeki lüks bir otelde "Geri Dönüs" konulu bir konferansta bir araya geldikleri ve AfD’nin iktidar olmasi durumunda ülkedeki bütün yabancilari sinir disi etme stratejisinin nasil uygulanacaginin ele alindigi belirtilmisti. Toplantida ayrica Almanya vatandasligina geçmis olan yabanci uyruklularin da vatandasliginin iptal edilerek, ülkeden gönderilmesinin tartisildigi ifade edilmisti. Haberlerde, toplantida AfD’nin Federal Meclis üyesi Gerrit Huy, AfD’nin Federal Meclis’teki lideri Alice Wiedel’in kisisel asistani Rolan Hertwigi, AfD’nin Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi Grubu Baskani Ulrich Siegmund, Avusturya’dan asiri sagci Martin Sellner ve Hiristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi 2 kisinin de yer aldigi belirtilmisti. Haberlerde, toplantiya davet için gönderilen mektupta, “Ülkemizi yeniden normal ve saglikli bir rotaya sokma sansi, her zamankinden daha fazla” ifadelerinin kullanildigi ve katilimcilardan “en az 5 bin euro bagis” yapmasi talep edildigi aktarilmisti.

Gizli toplantinin ortaya çikmasinin ardindan asiri irkçi politikalari ve anayasaya aykiri tutumlari nedeniyle AfD’nin kapatilmasi tartisma konusu oldu.
Kaynak: İHA