Trakya'da 520 Bin Dekar Arazi Suya Kavusacak

Edirne’de yapimi devam eden Çakmak Baraji’nin tamamlanmasiyla 520 bin dekar arazi suya kavusacak.

Trakya'da 520 Bin Dekar Arazi Suya Kavusacak
Edirne Valiliginden yapilan açiklamaya göre, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak amaciyla çalismalar sürüyor. Bu çerçevede Uzunköprü ve Meriç ilçelerinde 67 köyde toplam 520 bin 560 dekarlik araziyi sulayacak Çakmak Baraji Sulamasi’yla ilgili eksik imalatlarin tamamlanmasina yönelik is sözlesmesi imzalandi.

Devlet Su Isleri (DSI) 11. Bölge Müdürlügü sorumlulugunda yürütülen projeyle Çakmak Baraji Sulamasi 1. Kisim Insaati yapim isinde 520 bin 560 hektar tarim arazisi suya kavusturulacak. Meriç Nehri’nden kis aylarinda pompa istasyonu ile alinan su, iletim kanali araciligiyla barajin dip savagina aktarilacak. Iletim kanali hem barajin doldurulmasinda hem de sulama amaçli olarak kullanilacak.

Çakmak Baraji Sulamasi 1. Kisim isine ait olan Çakmak Baraji Yaklasim Kanali P2B Pompa Istasyonu ve ENH Eksik Imalatlarin tamamlanmasi isi için imzalarin atildigini belirtilirken, 3 bin 250 metre uzunlugundaki kanal 4 metre taban uzunlugunda, 4,60 metre yüksekliginde ve 4,30 genisliginde olacak. Kanal 520,560 dekar tarim arazinin sulanmasini saglayacak.

Proje çerçevesinde Meriç Nehrinden, kis aylarinda P1 Pompa istasyonu ile alinan sular, A2 iletim kanalina verilecek ve A2 iletim kanalindan alinan sular, A iletim kanalina verilerek 169.85 hm/yil su P2B pompa istasyonu ve baraj dipsavagi vasitasiyla Çakmak Baraji rezervuarina terfi edecek. Projenin Sulama sahasi Uzunköprü ve Meriç ilçeleri ile Kirklareli Pehlivanköy ilçelerine hizmet edecek. Bölge insanina ek gelir saglayacak Çakmak Baraji Sulamasi insaati isinin tamamlanmasi ile hem tarlalardaki verim artarak, hem de yörede ürün çesitliligi saglanacak.
Kaynak: İHA