Kadin Tüketiciler Daha Çok Hakkini Ariyor

Tüketici Destekleme Dernegi Genel Baskani ve Tüketici Hakem Heyeti Üyesi olan Süleyman Bakal, kadin tüketicilerin erkek tüketicilere oranla daha çok hakkini aradigini söyledi.

Kadin Tüketiciler Daha Çok Hakkini Ariyor
Tüketicilerin haklarini ararken son derece girisken oldugunu ifade ederek sözlerine baslayan Bakal, tüketicilere tüketici mevzuati çerçevesinde haklarini aramalari konusunda kolayliklar sagladigini aktardi. Ücretsiz basvuru yapilabilen tüketici hakem heyetlerine en çok kadinlarin müracaat ettigini belirten Süleyman Bakal, kadin tüketicilerin erkek tüketicilere oranla daha fazla süreç baslatmasinin erkeklere göre daha çok alisveris yaptiklari seklinde yorumlanabilecegini dile getirdi. Tüketicilerin ikamet ettikleri yerlerdeki tüketici hakem heyetleri ya da E-Devlet araciligiyla kolayca basvuru yapabileceklerinden bahseden Baskan Bakal, tüketicilerin magdur olmamak için yaptiklari alisverislerde satici ve saglayicilardan mutlaka belge almasi gerektigine de dikkat çekti.

“Vatandaslarin büyük bir bölümü hakkini ariyor”

Tüketici Destekleme Dernegi Genel Baskani Süleyman Bakal, tüketicilerin haklarini aradigini ve bu konuda girisken oldugunu ifade ederek, “Tüketiciler haklarini ararken giriskenler. Büyük bir bölümü haklarini ariyor. Para kolay kazanilmiyor. Biz de tüketicilerin haklarini aramasi için yönlendiriyoruz. Tüketiciler, tüketici mevzuati çerçevesinde haklarini diger mevzuatlara göre daha kolay arayabiliyorlar. Tüketici hakem heyetlerine basvuru ücretsizdir. Tüketici hakem heyetlerinden tüketicilerin aleyhine karar çikmasi durumunda hakem heyetlerinin yaptigi masraflar tahsil edilmiyor. Hakem heyetleri sonucunda tüketicilerin elde ettigi belge, Icra Iflas Kanununa göre eger 15 gün sonra kesinlesirse mahkeme karari hükmünde ve itirazi kabil olmayan bir belge. Bu belgeyle tüketiciler haklarini icra dairelerinde arayabilirler” dedi.



“Genelde kadin tüketiciler erkeklere oranla haklarini aramakta daha kararli”

Kadin tüketicilerin erkeklere göre haklarini arama konusunda kararli davrandigini ve bu durumun kadinlarin erkeklere göre daha fazla alisveris yaptigi seklinde yorumlanabilecegini belirten Bakal, “Bizler kadin tüketicilerimizin haklarini aramak konusunda daha kararli ve israrli olduklarini gözlemliyoruz. Bazi vatandaslar haklarini aramanin yollarini bilmiyor veyahut ilgisiz olabiliyor. Bir de bilgiye ulasmak kolaylasti ama bilgi sahibi olmak ona nüfuz etmek anlamina gelmiyor. Teknik terimlerin ne anlama geldigini bilmiyor olabilirler. Belki çok zahmetli bir süreç oldugu için vatandas kendi zihninde öyle bir bariyer koydugundan hakkini aramiyor olabilir. Ama tüketici mevzuati çerçevesinde tüketiciler, Avrupa ülkelerinin ilerisinde bir sistemle tüketici hakem heyetlerinde ve mahkemelerinde kolayca haklarini arayabilirler” seklinde konustu.



“Belge yoksa hak arama yoktur”

Tüketici hakem heyetlerinde yapilan basvurularin yüzde 50’sinin tüketici lehine sonuçlandigini da dile getiren Tüketici Destekleme Dernegi Genel Baskani Bakal, konusmasina söyle devam etti:

“Hakem heyetlerine ulasim kolaylasti. Vatandaslar bizzat giderek basvurabilirler. Ikamet ettikleri yerlerdeki tüketici hakem heyetlerine veyahut E-Devlet araciligiyla müracaat yapabilirler. Vatandaslarin sadece belgelerini buralara yüklemesi gerekir. Tüketiciler magdur olmamak için yaptiklari alisverislerde satici ve saglayicilardan mutlaka belge almali. Belge yoksa hak arama yoktur.”
Kaynak: İHA