Ev Hanimlarinda Daha Sik Görülen Sendrom Erken Tedavi Edilmezse Kalici Hasar Birakabiliyor

El bileginde bulunan sinirlerin sikismasiyla olusan Karpal Tünel Sendromu hakkinda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, bu sendromun agir islerde çalisanlarda ve hamarat ev hanimlarinda daha çok görüldügünü belirterek, hastaligin erken müdahale edilmezse kalici hasara yol açabildigini vurguladi.

Ev Hanimlarinda Daha Sik Görülen Sendrom Erken Tedavi Edilmezse Kalici Hasar Birakabiliyor


Özel Denizli Tekden Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, “Karpal Tünel Sendromu hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Sendromun belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgilendirmede bulunan uzmanlar, hastaligin siddetine göre tedavide farkli yöntemler uygulandigini söyledi.

Karpal Tünel Sendromu el bileginde bulunan median sinir olarak bilinen sinirin sikismasiyla oldugunu ifade eden Op. Dr. Tatar, “Median sinir, karpal tünel olarak da bilinen elin bilek-iç kisminda bulunur. Bu sinir elimizde sikistigi zaman uyari gönderdigi birinci, ikinci ve üçüncü parmakta siddetli uyusma meydana gelir. Bu hastalikta elin hareketi bozulmaz. Ama ilk üç parmakta ve yüzük parmagin yan kisminda hastalarda, uyusma ve karincalanma olur. Kilolu olan kisilerde, seker hastalarinda, elini çok fazla kullanan kisilerde, agir islerde çalisanlarda ve hamarat ev hanimlarinda daha sik görülüyor” dedi.



“Erken müdahale edilmezse kalici hasara yol açabilir”

Sikismanin siddetine göre tedavi uygulanmasi gerektigini belirten Ortopedi Uzmani Op. Dr. Mustafa Ismet Tatar, “Bu hastaligin belirtilerinin genelde hafif basliyor. Tedavi edilmedigi takdirde ilerliyor. Karpal tünel sendromunun en sik görülen belirtisi, özellikle gece elde uyusma ve karincalanma hissidir. Hastaligin tanisini koyarken sinirin sikisan kismini ortaya alip, iki uca elektrot koyup iletimin geçip geçmedigini ve yavaslayip yavaslamadigini EMG dedigimiz bir yöntemle ölçeriz. EMG dedigimiz yöntem bize hafif, orta ve agir sikisma seklinde üç tane sonuç verir. Hafif sikisma olustugu zaman baslangiçta el bilekligi, ilaç ve merhemlerle tedavi yapariz. Orta sikisma olustugunda enjeksiyon, agir sikismada ise genellikle kapali ya da açik yöntemle ameliyat yapariz. Karpal tünel sendromunda günlük yasami zorlastiracak ya da uyku düzenine müdahale edecek seviyede uyusmalarda geciktirmeden mutlaka doktora basvurulmalidir. Karpal tünel sendromu erken müdahale edilmezse ellerde kalici sinir ve kas hasarina ya da kaslarda hafif bir erimeye sebep olabilir” dedi.

Kaynak: İHA