Akbas Baba Türbesi'ne Sprey Boyali Saldiri

Geçtigimiz günlerde üzerine sprey boya ile yazi yazilan Çifte Minareli Medrese’nin ardindan simdi de Akbas Baba Türbesi’ne çesitli yazilar yazildi.

Akbas Baba Türbesi'ne Sprey Boyali Saldiri
Sivas’ta tarihi yapilara yapilan çirkin saldirilar sürüyor. Yaklasik 1 hafta önce Çifte Minareli Medrese’ye yapilan saygisizligin ardindan simdi de Akbas Baba Türbesi’ne kimligi belirsiz kisilerce yazi yazildi. Demircilerardi Mahallesi Akbas Baba Parki içerisinde bulunan ve 18. Yüzyil’da insa edilen türbe, adeta yazi tahtasi haline geldi. 1983 yilinda tescil edilen ve 1996 yilinda restore edilen türbeye kim ya da kimlerin zarar verdigi ise merak konusu oldu.

Konuya iliskin açiklama yapan Sanat tarihçisi Yunus Budaktas, Anadolu cografyasinin birçok medeniyete ev sahipligi yaptigini ifade ederek, “Medeniyetlerin de çok sayida birakmis oldugu kültür varliklarini bünyesinde bulunduruyor. Sivas’ta bu anlamda oldukça yogun bir tarihi eseri ve kültür varligina sahip. Ancak son yillarda tarihi eserlere bilinçsiz vatandaslar tarafindan ciddi zararlar verildigini görüyoruz. Su an Akbas Baba Türbesi’nin önündeyiz. Türbenin duvarlarina boyalarla, çesitli yazilar yazilarak tarihi yapiya, tarihi dokuya zarar verilmis. Baska bir örnegini geçtigimiz günlerde Sivas Çifte Minareli Medrese’de de gördük. Yine tarihi yapinin duvarlarina, sprey boyalarla yazi yazilarak zarar verilmisti. Vakiflar Bölge Müdürlügü’nün girisimleriyle bu yazilar temizlendi ve tarihi yapidaki çirkin görüntü ortadan kaldirildi” dedi.



“Genç nesil bilinçlendirilmeli”

Nesillerdeki tarih bilincinin kayboldugunu ifade eden Budaktas, “Son yillarda bu ve benzeri olaylarin tamamen nesillerdeki kültür ve tarih bilincinin yoksunlugundan kaynaklanan bir durum aslinda. Özellikle Ilkögretim seviyesinden itibaren okullarda ögrencilere tarih, kültür ve geçmis bilincini asilamak gerekiyor. Bununla ilgili egitim ve kültür politikalarini gelistirmek gerekiyor. Gerek Milli Egitim Bakanligi’nin gerek Kültür ve Turizm Bakanliginin yapacagi ortak protokoller, ortak çalismalar ve olusturulacak politikalarla nesillere bu politikalar asilandigi zaman kültür ve tarih bilinci olusacak ve bu tür olaylarin önüne çalisilacaktir hiç süphesiz. Bu zararlar her ne kadar tarihi yapiya, tarihi dokuya zarar vermis olsa da bunlarin ciddi anlamda bir de maddi boyutu var. Bu yazilarin temizlenmesi, çesitli yöntemler ve tekniklerle temizlenmesi kamuya ciddi bir mali yük bindiriyor. Hem kamuyu bu mali yükten kurtarmak hem de tarihi eserlere sahip çikma, korumak, kollamak ve bu kültür gelecek nesillere tasinmasi anlaminda çok önemli hususlar olarak göze çarpiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA