45 Milyon Liraya Mal Olacak Isitmali Kapali Pazar Yerinde Çalismalar Sürüyor

Devrekani Belediyesi ile Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hazirlanan Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi çerçevesinde finansmani karsilanan yaklasik maliyeti 45 milyon TL olan Devrekani Belediyesi Isitmali-Sogutmali Kapali Pazaryeri’nin yapimi hizla devam ediyor.

45 Milyon Liraya Mal Olacak Isitmali Kapali Pazar Yerinde Çalismalar Sürüyor
Devrekani Belediyesi ile Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hazirlanan Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi çerçevesinde finansmani karsilanan Devrekani Belediyesi Isitmali-Sogutmali Kapali Pazaryerinin yapimi devam ediyor. Yaklasik maliyeti 50 milyon TL olacak olan Devrekani Belediyesi Kapali Pazaryeri, çalismalarin 2024 yili içerisinde tamamlanmasiyla vatandaslarin hizmetine sunulacak. Devrekani Belediye Baskani Engin Altikulaç’in girisimleri neticesinde Uluslararasi Tarimsal Kalkinma Fonu (IFAD) tarafindan finansmani saglanan Devrekani Belediyesi Kapali Pazaryeri, özellikle kis mevsiminde olumsuz hava sartlarinin yasandigi ilçede büyük bir ihtiyaci karsilamis olacak.

Yaklasik maliyeti 50 milyon TL olacak olan Sebze ve Meyve Pazari ile Yöresel Ürün Pazari’nin bölgede önemli bir eksikligini hissettiklerini söyleyen Devrekani Belediye Baskani Engin Altikulaç, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan uygulanmakta olan Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi çerçevesinde, finansmanin bir kismi Uluslararasi Tarimsal Kalkinma Fonu (IFAD) tarafindan karsilanan sebze ve meyve pazari ile ‘yöresel ürün pazari bölgedeki birçok insana istihdam saglamasinin hedeflendigini söyledi.

Üretim kapasitesinin arttirilarak bölgenin bir cazibe merkezine dönüsmesine katki saglamayi hedeflediklerini ifade eden Altikulaç, "Ayrica pazaryeri yapiminin bitirilmesiyle Devrekani ilçesi ve içinde bulundugu bölgeye ekonomik, toplumsal, kültürel ve sosyal faydalar getirmesi bekleniyor. Ilçe halkinin büyük bir bölümünün tarim sektörüyle geçimini sagladigi Devrekani ilçesinde, üreticilerin büyük bir bölümünün ürettikleri ürünlerini sattiklari Devrekani Halki Pazarinda kurulan açik pazar yerinin kapali hale getirilmesiyle bölgede önemli bir eksiklik daha ortadan kaldirilmis olacak” dedi.

Ilçe halkinin geçimini tarim ile sagladigini hatirlatan Baskan Altikulaç, “Kadinlarimiz basta olmak üzere kirsal alandaki üreticiler üretmis olduklari yogurt, peynir, yumurta, tarhana, marmelat, reçel, patates, hindi, tavuk, domates, salatalik, fasulye, marul, sogan, elma, erik, ceviz gibi sebze ve meyveleri açik alanda, derme çatma haldeki pazar yeri olarak belirlenen alanda satiyorlardi. Özellikle rüzgarli, yagisli ve soguk havalarda kurulan bu pazar yerinde olumsuz hava sartlari nedeniyle alici sayisi düsmekte, kurulan pazar kisa sürede dagilmakta ve özellikle kadinlar ürettikleri ürünlerin bir kismini satamadan köylerine dönmek ya da düsük fiyatla toptancilara satma zorunda kaliyorlardi. Üstü kapali pazar yeri yapimi ile tüm bu olumsuzluklar ortadan kalkacak hem üreticiler hem de tüketiciler için daha saglikli ve hijyenik bir ortam saglanmis olacak. Söz konusu pazarda ürünlerini satan üreticilerin büyük bir ekseriyati hane halki geliri düsük olan çiftçiler olup üretmis olduklari bu ürünleri pazarlayarak kendilerinin ve ev halkinin haftalik ihtiyaçlarini karsilayacaklar. Bu sekilde aile ekonomisine önemli bir katki da saglamis olacaklar” diye konustu.

Projenin maliyetinin 1 milyon 498 bin civarinda oldugunu sözlerine ekleyen Baskan Altikulaç, “Kapali Pazaryerimiz 4 bin metrekare alana sahip olacak ve üstü kapali alanin büyüklügü de 2 bin 400 metrekare olacak. Pazar yeri projesi hazirlanirken çati statik hesaplari GES panellerinin agirligini kaldirabilecek sekilde planlanmistir. Ileride kapali pazar yeri çatisinin komple GES panelleri ile kaplanarak ilçe halkinin kullanim alanlarindaki bütün enerji sarfiyatinin karsilanabilmesi de mümkün olacak. Kapali alan hem isitmali hem de sogutmali sisteme sahip olacak. Bu sayede hem yazlari hem de kislari pazaryerini kullanan vatandaslara büyük rahatlik ve kolaylik saglayacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA