Van Büyüksehir Belediyesi Temiz Bir Van Için Çalisiyor

Van Büyüksehir Belediyesi, daha temiz ve yasanabilir bir kent için 2023 yilinda yogun bir çalisma yapti.

Van Büyüksehir Belediyesi Temiz Bir Van Için Çalisiyor
Çevre dostu belediyecilik anlayisi ile hareket eden Van Büyüksehir Belediyesi, hayata geçirdigi örnek projelerle toplumun her kesiminden takdir almaya devam ediyor. Her yil uygulamalarina yenilerini ekleyen Çevre Koruma Kontrol Dairesi Baskanligi, yil boyu birçok basarili proje ve uygulamaya imza atti.

Van Büyüksehir Belediyesi, vizyon projelerden biri olan Entegre Kati Atik Tesisi ile çöpten elektrik enerjisi üretilmeye devam ediliyor. Tesislere gelen çöpler teknolojik makinelerle ayristirilarak, elde edilen biyogaz elektrik enerjisine dönüstürülüyor. Yillarca "Vahsi depolama" yapilan bölgede ise görüntü kirliliginin önlenmesi ve çevreye yayilan kötü kokunun da giderilmesini saglayan proje sayesinde, eski çöp alaninin da üstü kapatilarak rehabilite edildi. Yüzlerce personelin çalistigi tesiste binlerce hanenin elektrik ihtiyaci karsilaniyor.

Çevreye büyük önem veren Van Büyüksehir Belediyesi, aktarma istasyonlariyla ilçelerdeki çöp sorunu da ortadan kaldirdi. Van merkezde yapilan Entegre Kati Atik Tesisi’ne baglantili olarak üç bölgeye kurulan çöp aktarma istasyonlari tam kapasite çalisiyor. Muradiye, Ercis ve Çaldiran, ilçelerinin çöplerinin toplandigi Karahan Kati Atik Aktarma Istasyonunu, Özalp ve Saray ilçelerine ait Mollahasan Kati Atik Aktarma Istasyonu, Çatak, Gürpinar ve Gevas ilçelerinin Gölkasi Kati Atik Aktarma Istasyonunda günlük tonlarca çöp toplaniyor. Çöpler kati atik tesisine getirilerek teknolojik makinelerle ayristiriliyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde ‘Van Gölü’nü Koruma Eylem Plani’ çerçevesinde Van Büyüksehir Belediyesinin Van Gölü’nün temizlenmesine yönelik baslattigi çalismalar hizla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü kirlilikten arindirmak için baslayan 1’inci etap dip çamuru ve balçik temizligi çalismasi tamamlanirken, 2’nci ve 3’üncü etaplarda ise çalismalar yogun bir sekilde devam ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanliginin koordinasyonunda uzun süredir titizlikle sürdürülen çalismalarda bugüne kadar yaklasik olarak 1 milyon 515 bin metreküp balçik ve dip çamuru çikarildi.

100’ü askin is makinesi ile yürütülen çalisma kapsaminda 14 kilometrelik sahil bandinda 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çikarilmasi hedefleniyor.

Van Gölü ekosistemini korumak ve canlilarin yasam alanlarini tehdit eden gemi ve balikçi teknelerinin makine ve kazan dairelerinden akan yaglarin toplanmasi için Edremit marinaya sintine tanki birakti. Alanda biriken yagli atiklar, lavabo atiklari ve sintine atiklari günlük ve haftalik olarak bu tesislere aktariliyor.

Tibbi atiklarin çevre ve insan sagligina zarar vermesinin önüne geçmek için çalisan büyüksehir, saglik kuruluslarindan topladigi atiklari Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisinde güvenli bir sekilde bertaraf ediliyor. Toplanan tibbi atiklari bertaraf eden tesis, belediyenin bütçesine katki sagliyor.

Temiz bir çevre için yürüttügü basarili çalismalarla örnek olan Van Büyüksehir Belediyesi, "Geri Dönüstür, Gelecegi Degistir" sloganiyla yürütülen farkindalik çalismalarini sürdürüyor. Bu kapsamda Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Sube Müdürlügü, Sifir Atik Projesi kapsaminda plastik, kagit, cam ve metal atiklarin toplanmasi ve çevre farkindaligi olusturmak amaciyla 13 ilçeye binlerce çöp kutsu dagitti.

Proje kapsaminda 13 ilçeye 3 bin adet ikili plastik iç mekân sifir atik kutusu, 20 adet çek çek, 100 adet kisisel koruyucu elbise, 100 adet 660 litrelik geri kazanimli plastik konteyner, 30 adet pet sise atik kutusu, 5 adet yedili mobil atik getirme dagitildi.

Dönüsümü saglanan plastik atiklarin geri kazanilmasi amaciyla yürütülen çalisma ile gelecek kusaklara temiz bir çevre birakmayi farkindalik ve bilinçlendirmeyi de hedefliyor.

Camii ve Kur’an kurslarinda baslatilan temizlik çalismalari yil boyunca devam etti. 168 cami ve 78 Kur’an kursunda sürdürülen çalismalarla cami halilari, kapi, cam, kitaplik, avizeler, ayakkabiliklar titizlikle temizleniyor. Yine ekiplerce camilerin lavabolari ve abdest alma alanlari da dezenfekte ediliyor.

Kent estetigi ve yollarin genisletilmesi için yapilan çalismalar kapsaminda kent merkezindeki mezarliklarin yikilan duvarlari yenilendi. Il genelindeki mezarliklarin bakim ve onarimlarina özen gösteren Van Büyüksehir Belediyesi, kente yakisir çevre duvari insa etti. Ayrica yapilan çalismalarla mezarlik alanlarinda nizami bir sekilde defin isleminin yapilmasi da saglandi.

Belediye ekipleri ayrica kent genelinde bulunan mezarliklari yabani ot ve kuruyan agaç dallarindan arindirarak, mezarlik çevresindeki koruma duvarlari, çesmeler ve banklari bakim ve onarimdan geçirdi. Ayrica Mezarliklar Sube Müdürlügüne bagli ekipler Akköprü, Garipler, Sabaniye, Eskisehir, Selimbey, Dogu, Seyrantepe, Hacibekir, Yenimahalle, Iskele, Yalimerez, Sahbagi, Süphan ve Kurubas mezarlik alanlarina 3 bin 400 agaç dikti.

Sehirde hafriyat ve insaat yikintilarinin gelisi güzel dökülmemesi için yil boyunca yogun bir mesai harcandi. Bu kapsamda belediye ekipleri, hafriyat dökümü, insaat kazi izni, insaat yikintilari, dolgu izni ve kurumlarin yaptigi kazilari tek tek denetliyor. 7/24 denetimlerini sürdüren ekipler, kent merkezi ve göl çevresine hafriyat dökenlere cezai islem uyguladi.

Van Gölü’nün korunmasi ve gelecek nesillere tasinmasi için Van Büyüksehir Belediyesi çalismaya devam ediyor. Bu kapsamda gölün korunmasi için ekipler, derelerde ve sahil kisimlarinda temizlik çalismalarini sürdürüyor. Akköprü ve Kurubas deresinin Van Gölü’yle bulustugu noktaya atik tutucu sistemini kurdu. Atik tutucu sistemi ile dere içerisindeki atiklar toplaniyor.

Ayrica bu sistem ile akarsuyun getirdigi plastik, sise, her türlü pil ve batarya, poset, metal parçalari, sigara izmariti, kullanilmis maske, eldiven, kablo gibi kati atiklarin göle ulasmasini önlüyor. Biriken atiklar ekipler tarafindan alinarak ayristirma alanina götürülüyor.

Van Büyüksehir Belediyesi ekipleri ayrica samancilar sitesinde çikan yangin sonrasi site alaninda temizlik çalismasi yapti.
Kaynak: İHA