GSO'da Enflasyon Muhasebesi Anlatildi

Gaziantep Sanayi Odasi ev sahipliginde “Enflasyon Muhasebesi ve Sanayi Isletmelerine Etkisi” konulu toplanti gerçeklestirildi.

GSO'da Enflasyon Muhasebesi Anlatildi
Gelir Idaresi Baskanligi (GIB), Gaziantep Sanayi Odasi, Gaziantep Yeminli Mali Müsavirler Odasi (YMMO), Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi (SMMMO), Nizip Ticaret Odasi (NTO) ve Nizip Ticaret Borsasi (NTB) is birliginde GSO ev sahipliginde düzenlenen toplantiya Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Gelir Idaresi Baskanligi Grup Baskani Emre Güler, Gaziantep Vergi Dairesi Baskani Mehmet Tarik Törer, Gaziantep Yeminli Mali Müsavirler Odasi Baskani Mehmet Tekin Alpay, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi Baskani Hakan Özseven, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, GSO Genel Sekreteri Yusuf Iymen, firma temsilcileri, kurum yetkilileri ve sanayiciler katildi.

Enflasyon muhasebesinin uygulanmasi sürecinde kullanilan hesaplar, mali tablolar ve ekonomik göstergeler hakkinda bilgilendirmede bulunulan toplantida vergileme üzerindeki enflasyon ve fiyatlar genel seviyesindeki degisimler gibi konular ele alindi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, enflasyon muhasebesinin isletmelerin gerçek finansal durumlari ve faaliyet sonuçlarini belirlemeleri noktasinda büyük önem tasidigini söyledi.



Firmalarin finansal durumlarini daha saglikli bir sekilde görüp yönetebilmelerinin sürdürülebilirlik için tasidigi öneme dikkati çeken Ünverdi, "Isletmelerimizin yil içerisindeki kazanç ve kayiplari, enflasyonda yasanan dalgalanmalarin da bir sonucu olarak ortaya çikar. Ayni sekilde gelecege yönelik yapilan planlar da yine bu dalgalanmalardan kaçinilmaz olarak etkilenir. Bu nedenle firmalarimizin saglikli finansal tablolar olusturabilmeleri, bu tablolari yüksek enflasyon etkisinden arindirmalari ve enflasyonun vergileme üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldirabilmeleri için enflasyon muhasebesi gereklidir. Ülkemizin en büyük organize sanayi bölgesine sahip, 10 milyar dolarin üzerinde ihracat yapan ve kent genelinde 5200’ün üzerinde imalatçi isletmenin bulundugu sehrimiz için de bu çok önemli bir konudur. Ülkemizde enflasyon muhasebesinin uygulanma sartlari olusmustu ve biz de uygulanmasini bekliyorduk. Bu sebeple uygulama, sanayimiz ve isletmelerimiz açisindan enflasyonun mali tablolar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesine katkida bulunacaktir. Bu dogrultuda düzenledigimiz toplantimizin hayirli olmasini diliyor, is birlikleri için Gelir Idaresi Baskanligi, Gaziantep Yeminli Mali Müsavirler Odasi, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi, Nizip Ticaret Odasi ve Nizip Ticaret Borsasi’na, degerli konusmacilarimiza ve tüm katilimcilara tesekkür ediyorum" dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Gelir Idaresi Baskanligi Grup Baskani Emre Güler ise bir sunum gerçeklestirerek enflasyon müessesesinin vergi mevzuatindaki yeri, enflasyon düzeltmesi, maliyeti ve genel esaslari, vergi usul kanunu genel tebligi, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi gibi konularda katilimcilara bilgiler verdi.

Emre Güler, sahadaki geri dönüslerin kendileri için önemli oldugunu ve bu geri dönüslere göre çalismalar yürüttüklerini kaydederek, "Bu tür geri dönüsleri bizler not alip ona göre adimlar atiyoruz. Tebligi yayimladik ama özellikle sosyal medya ve diger yollardan bizlere ulasan meslek mensuplari için yapabilecegimiz bir seyler varsa ona göre hareket ediyoruz. Sonuçta bu 20 yildir uygulanmayan bir müessesedir. Arada geçen yillara ve degisen kanunlara ragmen bunlari güncel hale getirmeye çalisiyoruz. Uygulamada aksakliklar olabilir ama bunlari da ilerleyen süreçte çözecegiz. Biz çikardigimiz tebligi kamuoyu ile paylastik, geri dönüsler aldik ve ona göre olusturduk. 2023 yili enflasyon düzeltmesinden kaynakli tutarlarda kazancin tespiti dikkate alinmayacak. Su anki talepler bankalar ve finans kurumlarinda oldugu gibi 2024 içindir. Gelir Idaresi Baskanligi olarak oldukça önemsedigimiz enflasyon muhasebesi konusunda yapilan bu toplantinin hayirli olmasini diliyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum" diye konustu.

2023 yili sonu itibariyle yogun vergi düzenlemelerinin hayata geçtigini ve enflasyon muhasebesinin bu açidan da önemli oldugunu kaydeden Gaziantep Vergi Dairesi Baskani Mehmet Tarik Törer, “Enflasyon düzeltmesi ile ilgili yil sonunda büyük bir beklenti vardi. Kamuoyu beklentisi son dakikaya kadar acaba torba yasada degisiklik olur mu seklindeydi ve yilin son gününde Resmi Gazetede yayimlanan teblig uygulamalarla ilgili birlik ve bütünlük getirmis oldu. Taslak olarak daha önce Gelir Idaresi Baskanligi sitesinde yer alan taslaktan farki olmayan tebligimiz yürürlüge girdi. Toplantimizin özellikle bu noktada faydali olacagina inaniyor, hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi Baskani Hakan Özseven de enflasyon düzeltmesi ve uygulamasinin mutlak surette yillik verilen beyannamelere eklenmesi gerektigini belirterek, “Geçtigimiz yil için düzeltme esnasinda hiçbir vergi uygulanmayacak, ancak geçici vergi beyannamelerinde bazi sanayicilerin hiçbir reel kazanci olmadigi halde vergisel sonuç doguracak. Bu da mutlak surette bu firmalarimizi zora sokacaktir. Bu konuda gerekli olan çalismalarin yürütülmesini talep ediyoruz. Toplantinin hayirli olmasini diliyor, Gaziantep Sanayi Odamiza ve emegi olan tüm kurumlarimiza tesekkür ediyoruz” dedi.

Gaziantep Yeminli Mali Müsavirler Odasi Baskani Mehmet Tekin Alpay da enflasyon muhasebesi konusunun günümüz sartlarinda büyük önem tasidigina dikkati çekti. Enflasyonun genel olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarinin sürekli olarak arttigi ekonomik bir olgu oldugunu belirten Alpay, “Enflasyon muhasebesi ise bu fiyati ölçmek ve analiz etmek için kullanilan bir yöntemdir. Enflasyon birkaç konudan kaynaklaniyor. Muhasebe süreci ise genellikle tüketici fiyat endeksi ve toplam fiyat endekslerinin kullanildigi bir metodolojidir. Sonuç olarak enflasyon muhasebesi ekonomik kararlar almak, politikalar olusturmak ve ekonomik istikrari saglamak için kritik öneme sahiptir. Bu konularin görüsüldügü toplantimizin düzenlenmesinde emegi olan herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Toplanti soru-cevap bölümünün ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA