Istanbul'da Bombali Eylem Hazirligindayken Yakalanan Saniga 14 Yil 3 Ay Hapis Cezasi

Istanbul’da bombali eylem hazirligindayken sahte kimlikle yakalanan sanigin yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, sanigi 2 ayri suçtan toplam 14 yil 3 ay hapis cezasina çarptirarak tutukluluk halinin devamina hükmetti.

Istanbul’da bombali eylem yapmak üzere kesif çalismasi için kalabalik yerleri arastirdigi belirlenen ve sahte kimlikle yakalanarak tutuklanan ’Botan Gever-Xalit Seydo’ kod adli süpheli Mehdi Mihçi’nin da arasinda bulundugu 2 sanigin yargilandigi dava karara baglandi. Istanbul 22.Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik Mehdi Mihçi ile sanik avukatlari hazir bulundu.

‘’Söylendigi gibi herhangi bir eylem için Istanbul’a gelmedim’’

Durusmada tercüman araciligiyla savunma yapan sanik Mihçi, ‘’Ben 2014 yilinda PKK’ya katildim. Katildiktan sonra hiçbir sekilde savunma yönünde tecrübem olmadigi için örgüt beni savas meydanlarina göndermedi. Bir süre sonra da PKK’dan normal hayatima dönmeyi istedim. Bu sebeple 2015 yilinin sonunda Irak’a geçis yaptim. 2022 yilina kadar orada yasadim ve çalistim. Sonra Türkiye’ye dönme karari aldim ancak pasaport ve kimligim yoktu. Kaçakçilardan kimlik temin ettim ve Istanbul’a geldim. Daha önce hiç Istanbul’a gelmemem sebebiyle Irak’tan Ali isimli arkadasimdan daha önce Istanbul’da yasadigi için yardim istedim. O da bana Mahmut’un is adresini verdi. Mahmut da bana bir pansiyon ismi verdi. Mahmut ile olan tanismam bu sekildedir, bunun disinda kendisini tanimam. Benim 4 bin Euro ve bin dolarim vardi, o parayi Civan isimli bir arkadasima aileme göndermesi için vermistim. Sonrasinda gönderip göndermedigini ögrenmek için onunla birkaç görüsme gerçeklestirdim ama anladim ki parayi aileme göndermemis. En son görüstügümüz sirada ise polisler beni ve onu aldilar. Bu kisi bana iftira atmistir, parami da alip gitmistir. Ben söylendigi gibi herhangi bir eylem için Istanbul’a gelmedim, 9 yil önce örgüte katildigim için benim cezalandirilmam isteniyor’’ seklinde konustu.

Son sözü sorulan sanik, tahliyesini talep etti.

14 yil 3 ay hapis cezasi

Kararini açiklayan mahkeme, sanik Mehdi Mihçi’nin ’devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ suçunun vasfinin ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ olarak degistirildigini belirtti.

Bu suçtan 10 yil 6 ay hapis ve ’zincirleme sekilde resmi belgede sahtecilik’ suçundan da 3 yil 9 ay hapis cezasina çarptirilan sanik toplamda 14 yil 3 ay hapis cezasi alarak tutukluluk halinin devamina karar verildi.

Ayrica sanik hakkinda ’kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye tesebbüs’ suçundan da beraatina hükmedildi.

Sanik Mahmut Kaplan’in ise ’silahli terör örgütüne üye olmak’ suçunun vasfinin ‘silahli terör örgütüne yardim etme’ olarak degistigini belirten heyet, sanigi bu suçtan 2 yil 6 ay hapis cezasina çarptirdi ve yurt disina çikis yasagi seklindeki adli kontrol tedbirinin de kaldirilmasina karar verdi. Ayrica sanik hakkinda ‘Atesli Silahlar ve Biçaklar ile Diger Aletler Hakkinda Kanuna Muhalefet’ suçundan da beraatina hükmedildi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, süpheli Mehdi Mihçi’nin ’kisinin yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye tesebbüs’, ’devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ ve ’zincirleme sekilde resmi belgede sahtecilik’ suçlarindan agirlastirilmis müebbet ile 23 yil 3 aydan 43 yil 1 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Iddianamede diger süpheli Mahmut Kaplan’in ise ’silahli terör örgütüne üye olmak’ ve ’Atesli Silahlar ve Biçaklar ile Diger Aletler Hakkinda Kanuna Muhalefet’ suçlarindan 9 yildan 19 yil 6 aya kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA