Büro Memur-Sen Genel Baskani Yazgan Açiklamasi 'Dogum Sonrasi Yari Zamanli Çalisilsin'

Büro Memur-Sen Genel Baskani Yusuf Yazgan, yeni dogum yapmis annelere yari zamanli çalisma konusunda hak tanindigini ancak bunun uygulanmadigini ifade ederek, “Dogum sonrasi yari zamanli çalisilsin” dedi.

Büro Memur- Sen Genel Baskani Yusuf Yazgan, kamu kurumlarinda çalisan ve dogum yapan annelerin çalisma saatleriyle ilgili magdur olduklarini açikladi.

Yazgan, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu hükümleri kapsaminda, yeni dogum yapmis annelere yari zamanli çalisma konusunda hak tanindigini ancak bunun uygulanmadigini savundu. Yeni dogum yapmis memur bir annenin talebi halinde yari zamanli çalisma hakkinin Devlet Memurlari Kanunu’nda düzenlendigini belirten Yazgan, konunun aileler tarafindan sik sik yargiya tasindigini ve davalarin tümünün kamu görevlileri lehine sonuçlandigini söyledi.



Devlet Memurlari Kanunun Ek 43 üncü Maddesinde Dogum sonrasi yarim zamanli çalisma nasil yapilacaginin belirlendigini ifade eden Büro Memur-Sen Genel Baskani Yusuf Yazgan, ilgili maddede ’dogum sonrasi analik izninin veya tercih edilmesi durumunda 104. Maddenin (f) bendinde öngörülen dogum sonrasi yarim zamanli çalisma süresinin bitiminden, esi dogum yapan memurlar ise babalik izninin bitiminden baslamak üzere, ilgili mevzuat uyarinca çocugun mecburi ilkögretim çaginin basladigi tarihe kadar olan dönemde, ayrica süt izni verilmeksizin haftalik çalisma saatlerinin normal çalisma süresinin yarisi olarak düzenlenmesini talep edebilirler’ hükmüne yer verildigini söyledi.



Kisi taleplerinin, var olan kanun maddeleri geregi, kurumlar tarafindan yerine getirilmesi gerektigin aktaran Yusuf Yazgan, “Dogum yapan memurun yarim ücretli yarim zamanli çalisma talebinin yerine getirilmesi ile devlete herhangi ilave bir yük getirmeksizin her seyden önce çocuklar anne sevgi ve sefkatinden uzak kalmayacak, is ve aile dengesi daha rahat kurulabilecek hem aile hem devlet kazançli çikacak” ifadelerini kullandi.

Yeni dogum yapan kamu görevlilerinden çok sayida sikayetler aldiklarini belirten Yusuf Yazgan, kurumlarin Cumhurbaskanligi Kararnamesi çikmadigi gerekçesiyle yari zamanli çalisma basvurularini reddettiklerini söyledi.

“Kamu görevlileri tarafindan açilan davalarin büyük çogunlugu memur arkadaslarimizin lehine sonuçlaniyor” diyen Yazgan, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nda zaten ilgili hükmün bulundugunu ve kararname ile düzenlenmesi gereken bir durumun olmadigini söyledi.



Yazgan, magduriyet ve uygulama farkliliklarinin son bulmasi adina konuya iliskin yönetmeligin bir an önce çikarilmasi çagirisinda bulundu.
Kaynak: İHA