Apple, Telefonlari Yavaslattigi Gerekçesiyle Tazminat Ödeyecek

Apple, ABD’de bazi iPhone telefonlari kasitli olarak yavaslattigi gerekçesiyle uzun süredir devam eden toplu davada 500 milyon dolarlik tazminat ödeyecek.

Teknoloji devi Apple, ABD’de bazi iPhone telefonlari kasitli olarak yavaslattigi gerekçesiyle uzun süredir devam eden toplu davada tazminat ödemeye basladi.

Telefonlari yavasladigi gerekçesiyle sikayette bulunanlar 500 milyon dolarlik tazminattan sikayet basina 92 dolarlik pay alacak. 2020 yilinda uzlasma yoluna gitmek isteyen Apple’in ABD’deki davasi 2017 yilina dayaniyor.

2017 yilindaki davada, Apple söz konusu telefonlarin zaman geçtikçe kasitli olarak yavaslatildigini kabul etmisti. Ancak, Apple bataryalar eskidikçe telefonlarin performansinin düstügünü bu nedenle de yapilan yavaslatmanin telefonlarin ömrünü uzattigini savunmustu. Ancak, müsterilere bilgi vermeden telefonlari yavaslatmakla suçlanan Apple, sorunu çözmek için müsterilere indirimli batarya degisimi teklifinde bulunmustu. Bu gelismelerin ardindan yasal islem baslatilmisti.

Benzer dava Ingiltere’de görülüyor

Benzer bir dava Ingiltere’de sürüyor ve 1.6 milyar sterlin tazminat talep ediliyor. Haziran 2022’de Justin Gutmann tarafindan açilan ilk davanin yaklasik 24 milyon iPhone kullanicisini ilgilendirdigi tahmin ediliyor. Gutmann, Apple’in ABD’de tazminat ödeyecegi haberini memnuniyetle karsiladigini ifade ederken söz konusu davanin Ingiltere’deki ile bir baglantisi olmadigini dile getirdi.

Davanin “mesnetsiz” oldugunu savunan Apple, Apple ürünlerinin kasitli olarak yavaslatilmadigini savunmustu.
Kaynak: İHA