Yönetmen Ozan Sihay Açiklamasi 'Ortak Yönetmen Diye Bir Tabir Sinemada Yok'

Adana’da çekimleri tamamlanan ve Altin Koza Film Festivali’nde finale kalan ‘Ceylin’ adli filmde künye krizi yasandi. Filmin yönetmeni Ozan Sihay, kendi isminin afiste ’ortak yönetmen’ olarak yer aldigini görünce ihtar çekti. Sihay, "Baskalarinin hakki için savasirken böyle bir olayin benim basima gelmesi ironi oldu. Bu konuda sonuna kadar mücadele edecegim" dedi.

Yönetmen Ozan Sihay Açiklamasi 'Ortak Yönetmen Diye Bir Tabir Sinemada Yok'
Adanali yönetmen Ozan Sihay (41) ve ortagi Tufan Simsekcan (44), geçtigimiz yil subat ayinda mevsimlik tarim isçisi bir kiz çocugunun yasadigi dramin anlatildigi ‘Ceylin’ adli filmi çekti. Sihay, filmde hem görüntü yönetmeni hem de yönetmen olarak görev aldi. Adana’nin Karatas ilçesinde çekimleri tamamlanan film sirasinda ise Ozan Sihay ve Tufan Simsekcan arasinda sürekli sorun yasandigi ve 1. yönetmen yardimcisi olan Sihay’in kiz arkadasi Polen Öz Bozdoganli’ya mobbing uygulandigi, Bozdoganli’nin çekimin 4. gününde setten ayrildigi öne sürüldü. Film çekimlerinin tamamlanmasinin ardindan Ozan Sihay ve Tufan Simsekcan ortakliklarini da bitirerek bir daha görüsmedi.

Gelen telefonla sok oldu

‘Ceylin’ filmi, Adana Büyüksehir Belediyesi tarafindan 18-24 Eylül tarihleri arasinda gerçeklestirilecek olan 30. Uluslararasi Adana Altin Koza Film Festivali’nde finale kaldi. Ancak Sihay, filminin yarismaya girdigini arkadasindan gelen bir telefonla ögrendi. Telefon geldikten sonra haberlere bakan Ozan Sihay, gördükleri karsisinda sok oldu. Sihay, filmin afisinde kendisinin isminin sol alt kösede ‘görüntü yönetmeni-ortak yönetmen’ olarak yazildigini, Tufan Simsekcan’in ise afiste en yukarida ‘yönetmen’ olarak yazildigini gördü. Bunun üzerine filmin yapimcilarini arayan Sihay, "Bir karisiklik olmus" cevabini aldi ancak iddia edilen karisiklik düzeltilmedi. Bunun üzerine Ozan Sihay, yönetmene ve yapimcilara avukati araciligiyla ihtar çekti. Ayrica Sihay, filmin afisinin de ‘Undone’ isimli dizinin afisinden çalinti oldugunu söyledi.



“15 yildir birlikteydik”

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Ozan Sihay, “Tufan Simsekcan ile 15 yildir çalisiyorum. Ikimiz de sinemayla ilgileniyorduk ve iyi uyum saglamistik. Ali Yilmaz diye de bir arkadasimiz vardi o zaman. Kisa filmler çekmeye basladik. Yarismalara yolladik, ödüller aldik, yurt disindaki oldukça prestijli yarismalardan da ödüller aldik. Baktik iyi isler yapabiliyoruz, çevremizin de bizi desteklemesi ile ticari olarak da bu isi yapmaya basladik” dedi.



“Filmden sonra hiç haberim olmadi”

Belgeselin çekim sürecinde yasadiklari ve gördüklerinden oldukça etkilendiklerini ifade eden Sihay, “Mevsimlik tarim isçileri ile kurmaca bir film çekmek istedik. Tufan senaryoyu yazdi. Benim ve arkadaslarimin yardimiyla senaryo tamamlandi. Film çekim islerine baslamak için sponsorlarin destegi gerekiyordu. Ben ve çevremdekilerin maddi ve manevi destegi ile filmi çekim asamasina getirdik. Bu asamada benim ve yapimcimiz olan Mehmet Sarica’nin sosyal çevre vasitasiyla sponsorlari tamamladik. Filmi çekip bitirdik. Film bittikten sonra 1 veya 1,5 yil süreçte filmin post prodüksiyonundan haberim olmadi. En son geçen hafta çektigimiz filmin Adana Altin Koza Film Festivali’nde finale kaldigini ögrendim. Sabah bir arkadasim tebrik etmek için beni aradi. Arkadasima neyden dolayi tebrik ettigini söyledigimde, filmin festivalde finale kaldigini söyledi.

Telefonu kapatip hemen haberlere baktim. Haberi gördükten sonra sok geçirdim. Biz bu filmi iki yönetmen olarak çekmemize ragmen haberde ‘Tufan Simsekcan-Ceylin’ filmi yaziyordu” ifadelerini kullandi.

“Afiste ismim küçücük yazilmis”

Filmin afisinin çalinti oldugunu, afiste kendi isminin de çok küçük sol alt kösede yazildigini söyleyen Ozan Sihay, sunlari kaydetti:

“Filmi kaç yönetmen çekerse çeksin yönetmen yönetmendir. Filmi on yönetmen de çekse afiste yönetmen olarak yazilir. Filmin afisinde benim ismim yukaridaki yönetmen kisminda yazmasi gerekirken orada yazmiyor. Sadece diger yönetmenin ismi yaziyordu. Benim ismim afisin sol altinda görüntü yönetmeni ve ortak yönetmen olarak geçiyor. Sinemada ortak yönetmen diye bir tabir yoktur. Ben ayrica bu filmin görüntü yönetmenligini yaptim. Benim ismimin afisin yukarisinda olan yönetmen kisminda yazilmasi gerekiyordu. Bu sekilde afisin düzeltilmesini istiyorum.”

“Süreci takip edecegim”

Hukuki bir süreç baslattigini söyleyen Sihay, “Bu konuda bir hukuki süreç baslattim. Öncelikle bir ihtar çekilecek. Ihtarda filmin bütün afislerinin düzeltilmesi, jeneriginin düzeltilmesi, basin bültenlerinin düzeltilmesini, ayrica yönetmeni oldugum filmi izlemedigim için bana izletilmesini istiyorum. Filmi izledikten sonra onay verirsem filmin festivallere katilmasina izin verebilirim. Hukuki süreçte maddi ve manevi tazminat, ayrica telif davasi açtim. Süreci takip edecegiz” dedi.



“Sonuna kadar mücadele edecegim”

Emek hirsizligina karsi mücadele ederken kendisinin emek hirsizligina ugradigini vurgulayan Ozan Sihay, daha sonra sunlari söyledi:

“Hirsizlik bir yana emek hirsizligi bir tarafta olmasi gerekiyor. Hayatimda sürekli karsisinda oldugum ve mücadele ettigim seylerden bir tanesi emek hirsizligiydi. Ben hayatim boyunca emek hirsizligina karsi mücadele ettim. Ben ve çevremdeki arkadaslarimla da baskalarinin hakki için savasirken böyle bir olayin benim basima gelmesi ironi oldu. Bu konuda sonuna kadar mücadele edecegim. Kendim üzerinde degil, bu mücadele umarim sinema camiasinin emek hirsizligina karsi mücadelenin baslangici olur."

“Ilk gününden son gününe kadar çalistik”

Sihay, kendisinin seti yarida biraktigi iddialariyla ilgili de, “Ben de birakmak istedim ama vicdani olarak birakamayacagimi biliyordum. Çünkü benim bütün sosyal çevrem bu filme sponsor oldu. Birakma lüksüm yok bu nedenle. Benim hakkimda seti yarida biraktigim yazilmis, fakat öyle bir durum yok. Her günün fotografi var zaten. Filmin ilk gününden son gününe kadar çalistik. Ben hem yönetmen hem de görüntü yönetmeni olarak çalistim" dedi.

Öte yandan Ihlas Haber Ajansi’nin ulastigi yönetmen Tufan Simsekcan, iddialara cevap vermek istemedigini söyledi.

Kaynak: İHA