Türk Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Sektörü Kenya'yi Radarina Aldi

Ihracatta sektörler için ortaya konulan 2023 hedeflerini tutturan tek sektör olan Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 5 milyar dolarlik yeni ihracat hedefine ulasmak için yeni pazar bulma çalismalari dahilinde Afrika pazarini radarina aldi. Ihracatin yildizi su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Kenya üzerinden Afrika’da 100 milyon dolarlik yeni bir pazara ulasmak istiyor.

Türk Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Sektörü Kenya'yi Radarina Aldi
Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatinin lideri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, “Aegean Fishery and Animal Products” isimli UR-GE projesi ile Afrika pazarini kesfetmeyi hedeflerken, Kenya Nairobi’de 5-7 Eylül 2023 tarihlerinde gerçeklesen Kenyan Food Event Fuari’na katilarak Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerinin Dogu Afrika’da daha fazla tüketilmesi için tanitim ve tadim etkinlikleri gerçeklestirdi.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçi Birlikleri Sektör Kurulu Baskani Sinan Kiziltan, 2022 yili Eylül ayinda Fas Kazablanka’da düzenlenen 5.Uluslararasi SIEMA- Gida, Içecek, Otel ve Restoran Ekipmanlari Fuari’na katilarak Afrika pazarina yönelik tanitim çalismalarina basladiklarini, Kenyan Food Event Fuari’na katilarak Afrika pazarina yönelik ikinci faz tanitim etkinligini gerçeklestirdiklerini ve Kenya’da Türkiye ve Türk ürünlerine büyük bir sempati oldugunu gördüklerini dile getirdi.

Kenya’dan, 250 milyon nüfusa ulasabilmek mümkün

Türk Havayollarinin dünyanin en çok noktasina uçmasinin Türk ihracatçilari için büyük avantajlar sunduguna dikkati çeken Kiziltan, “Ihracatçilarimiz ihraç pazarlarina ulasmada ve ürünlerini pazarlamada büyük kolaylik yasarken, Turkish Cargo ile de ürünlerini ulastirabiliyorlar. Bu sayede Afrika’da da güçlü bir konuma gelebilecegimize inaniyoruz. Kenya Dogu Afrika’nin ekonomi, ticaret ve lojistik merkezi olarak kabul ediliyor. Kenya disinda; Uganda, Ruanda, Burundi, Demokratik Kongo’nun dogusu ve Güney Sudan pazarlarina giris noktasinda bulunmasi ve sadece iç pazariyla degil, bölge ülkelerinin de üyesi oldugu Dogu Afrika Birligi Pazari ile Dogu ve Güney Afrika Ortak Pazari vasitasiyla yaklasik 250 milyon tüketiciye ulasabilme potansiyeliyle öne çikiyor” diye konustu.

Kenya’da Kenyan Food Event Fuari’ndan bir gün önce Nairobi’de büyük süper marketleri ziyaret ettiklerini, ayrica Kenya ile ticari iliskilerimizi artirmak adina Nairobi Ticaret Odasi’na da verimli bir ziyaret gerçeklestirdiklerini belirtti.

Kenyan Food Event Fuari’nda, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi standini Türkiye’nin Kenya Büyükelçisi Subutay Yüksel ve Ticaret Müsaviri Mustafa Alici ziyaret etti. ESÜHMIB, fuar süresince ziyaretçilere levrek-çipura,Türk somonu ve füme alabalik sergilerken, füme balik ile peynir tadimi gerçeklestirdi. Fuarda ESÜHMIB’i Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçi Birlikleri Sektör Kurulu Baskani Sinan Kiziltan, ESÜHMIB Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Islek ve Cem Sagir ve EIB Sube Müdürü Özlem Gökkan Vural’dan olusan heyet temsil etti.
Kaynak: İHA