Türk Egitim-Sen Genel Baskani Geylan Açiklamasi 'Cumhuriyetimizin 100. Yilinda 100 Bin Atama Istiyoruz'

Türkiye Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalisanlari Sendikasi (Türk Egitim-Sen) Genel Baskani Talip Geylan, “Cumhuriyetimizin 100. yilinda tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz. Hepimiz hemfikiriz ki, Cumhuriyetimizin 100. yilina 100 bin atama çok yakisacak” dedi.

Türkiye Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalisanlari Sendikasi (Türk Egitim-Sen) Genel Baskani Talip Geylan, 2023-2024 Egitim-Ögretim Yilinin baslamasi dolayisiyla yaptigi açiklamada Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yilina vurgu yaparak 100 bin ögretmen atamasi müjdesi beklediklerini vurguladi.

Tüm ögretmenlere, egitim çalisanlarina ve ögrencilere basarili bir egitim-ögretim yili dilediklerini söyleyen Geylan, ülke genelinde ögretmen yetersizligine vurgu yapti. Geylan, 1 Eylül tarihi itibariyle 45 bin yeni ögretmenin göreve basladigini ancak bu sayinin ögretmen ihtiyacini karsilamadigini vurgulayarak, “Söyle ki sendikamizin geçtigimiz egitim-ögretim yilinda yaptigi ücretli ögretmen arastirmasina göre 78 ilde ücretli ögretmen sayisi 76 bin 485, norm kadro açigi ise 75 ilde 83 bin 547’dir. Yani ücretli ögretmen sayisi norm kadro ihtiyacini dahi karsilamamistir. Üstelik ücretli ögretmenlerin 5 bin 503’ü pedagojik formasyona dahi sahip olmayan ön lisans mezunlarindan olusmaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Cumhuriyetimizin 100. Yilinda tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz”

Ücretli ögretmenlerin ders basina ücret aldigini ve sigortalarinin olmadigini, diger ögretmenlerin sahip oldugu haklardan faydalanmadigini dile getiren Geylan, “Adeta modern bir kölelik düzenini animsatan bu uygulama ile ögretmen açigi giderilmeye çalisilirken, bu uygulamanin egitime kaybettirdikleri ise hiç göz önüne alinmamaktadir. Dolayisiyla ögretmen açiginin ücretli ögretmenler ile giderilmesini istemiyoruz. Deprem bölgesindeki ihtiyaç ve 80 bine yakin ücretli ögretmen görevlendirmesi göz önüne alinarak, Cumhuriyetimizin 100. Yilinda tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz. Hepimiz hemfikiriz ki Cumhuriyetimizin 100. Yilina 100 bin atama çok yakisacak” degerlendirmesine bulundu.

“Kontenjanlarin adaletli sekilde belirlenmesi gerekmektedir”

Ögretmen atamalarinda adil dagilim da çok önemli olduguna vurgu yapan Geylan, “Bazi branslarda kontenjan sayisi çok yetersiz oldugu için KPSS’den yüksek puan alan ögretmenlerimiz atanma imkâni bulamamaktadir. Bu nedenle atama sayisinin artirilmasi ve bu yapilirken kontenjanlarin adaletli sekilde belirlenmesi gerekmektedir. Ayrica ögretmen atamalari sadece kadrolu yapilmali, ücretli ögretmenlik uygulamasi ve sözlesmeli ögretmen atamasi tedavülden kaldirilmalidir” açiklamasinda bulundu.

Türk Egitim-Sen olarak Ögretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili görüslerini Anayasa Mahkemesi’nde dile getirdiklerini hatirlatan Geylan, su ifadeleri kullandi:

“Yüksek Mahkeme de sendikalarin görüslerini dinlemesinin ardindan kanunda yer alan bazi hükümlerin iptaline karar vermisti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararini kanunun zenginlestirilmesi açisindan firsat olarak gördügümüzü bildirmistik. Okullarin açilma arifesinde Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, kanunda yapilacak düzenlemelerin ögretmenlerin taleplerini alarak sekillendirilecegini, yasal düzenleme gerekiyorsa bu yönde adim atacaklarini açikladi.

Tekin’in açiklamalari bu sürecin çok uzamayacagi, kanunun sahipsiz kalmayacagini ortaya koymaktadir. Bu noktada; TBMM açildiginda, zaman kaybetmeden gerekli düzenlemelerin yapilmasini bekliyoruz. Umuyoruz ki kanun, adina yakisir sekilde zenginlestirilir ve ögretmenlerimizin beklentileri karsilanir. Kanunla ilgili temel taleplerimiz bakidir.”

Geylan taleplerini su sekilde siraladi:

“Yeni kanun adina yakisir bir sekilde ögretmenlerimizin muhatap oldugu mevzuat ve süreçleri kahir ekseriyetle ihtiva etmelidir.

Sinav kaldirilmali; 5 yilini dolduran ögretmenlerimiz uzman, 10 yilini dolduran ögretmenlerimiz basögretmen unvani almalidir.

Yönetici atamalarinda mülakat kaldirilmali, tüm atamalarda sadece yazili sinav puani esas alinmalidir.

Elverissiz bölgelerde görev yapmayi tesvik etmek amaciyla Zorunlu Hizmet Tazminati getirilmelidir.

Egitim çalisanlarina yönelik siddetin önüne geçmek amaciyla caydirici ve önleyici müeyyideler getirilmelidir.

Aile bütünlügünün korunmasi için il içi ve il disi mazeret tayin talepleri karsilanmali, il/ilçe emri uygulamasi getirilmelidir.”
Kaynak: İHA