Özgener Açiklamasi 'Dün De Bugün De Ilklerin Sehri Izmir'

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, Izmir’in düsman isgalinden kurtulusunun 101’inci yil dönümü nedeniyle yaptigi açiklamada, kurtulus mücadelesinin baslangiç noktasi, bagimsizligin sembol sehri olan Izmir’in, Türkiye’nin kalkinmasi için çok önemli bir rol oynadigina dikkat çekti.

Özgener Açiklamasi 'Dün De Bugün De Ilklerin Sehri Izmir'
Izmir’in tarihi boyunca ilklerin sehri oldugunu ifade eden Özgener, sözlerine söyle devam etti: "Izmir’in ticari geleneginin güçlü olmasi nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk öncülügünde 17 Subat-4 Mart 1923 tarihleri arasinda toplanan Izmir Iktisat Kongresi, Türkiye’nin gelecegine damga vuran en önemli bulusmadir. Izmir Iktisat Kongresi’nden dört yil sonra Izmir Ticaret Odasi Meclisi’nin Izmir’de 9 Eylül’de bir sergi açilmasi yönündeki karari çerçevesinde “9 Eylül Sergisi” 4-25 Eylül 1927 tarihinde gerçeklestirildi.

72’si yabanci olmak üzere 338 sirketin yer aldigi serginin basarisi Izmir’de fuarcilik kültürü ve geleneginin temelini olusturdu ve Izmir Enternasyonal Fuari’nin baslangici oldu.”

“Izmir’in ilkleri bunlarla da sinirli kalmadi”

“Izmir’in ilkleri bunlarla da sinirli kalmadi” diyen Özgener, “Türkiye’nin ilk Atatürk aniti 1926 yilinda Ege Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi bahçesinde insa edildi. 1975’de ilk dayanikli süt üretimi Izmir’de yapildi. Türkiye’nin ilk tüp bebegi 1989 yilinda Ege Üniversitesi Hastanesinde dogdu. Ilk Türk bayrakli konteyner hat tasimaciligi 1996 yilinda Izmirli bir firma tarafindan yapildi. Türkiye’nin ilk sertifikali organik ürünler pazari Izmir’de düzenlendi.

Ilk kadin tiyatrocu Afife Jale ilk oyununu Izmir’de sergiledi. Anadolu’nun ilk demiryolu Izmir’e yapildi. Ilk Türk Bankasi 1888’de Izmir’de subesini açan Ziraat Bankasi oldu” dedi.



“Müstesna bir kentin paydaslariyiz”

Özgener açiklamasini su sözlerle tamamladi: “Bizler, saymakla bitiremeyecegimiz pek çok ilke ev sahipligi yapan müstesna bir kentin paydaslariyiz. Bu nedenle çalismalarimizi kentimizin tarihi misyonundan aldigimiz motivasyonla yürütüyor, projelerimizin kentimizin “ilk”ler kültürüne uygun olmasina özen gösteriyoruz. Dünün en büyük girisimcilik örneklerine imza atan Izmirimizin, yeni nesil teknolojiler ile inovasyon ve girisimcilik dünyaya öncü olmasi en temel hedefimiz. Bu duygu ve düsüncelerle Izmir’imizin düsman isgalinden kurtulusunun 101’inci yilinda basta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere, tüm sehitlerimizi rahmet, minnet ve sükranla aniyorum.”
Kaynak: İHA