'Moto Kuryelerin Aylik Ortalama Brüt Kazanci 70 Bin Lirayi Buluyor'

Özellikle pandemiyle birlikte artan online alisveris, moto kurye ihtiyacini dogurdu. Moto kuryelerin çalisma sartlari, edindikleri aylik kazanç merak ediliyordu. Meslegi icra eden kuryeler sektöre dair açiklamalarda bulundu.

'Moto Kuryelerin Aylik Ortalama Brüt Kazanci 70 Bin Lirayi Buluyor'


Moto kuryelik son yillarin popüler meslekleri arasinda yer aliyor. Pandemiyle artan online alisveris sonrasi beliren kurye ihtiyaci önceleri ek is olarak icra edilirken simdi sürekli hale döndü. Kuryelerin aylik ortalama aylik kazançlari ve sosyal haklari merak edilmeye baslanmisti. Özellikle aylik kazançlari ile ilgili söylenenler moto kuryelige olan meraki artiran sebeplerin basinda geliyor. Moto kuryeler aylik ortalama 70 bin lira kazandiklarini belirtirken, giderleri çikarildiginda 50-55 bin lira net kazançlari oldugunu söylediler.

"Ortalama aylik 65-70 bin lira kazancimiz oluyor"

Vigo’da çalisan moto kurye Birol Kahya, günde en az 30 civari siparis teslim ettiklerini söyleyerek, "3 yildir burada moto kurye olarak çalisiyorum. Ortalama aylik 65-70 bin lira kazancimiz oluyor. Bununla birlikte giderlerimiz de oluyor. Bize net kalan tutar ortalama 50-55 bin lira civarinda. Günde ortalama 30 ve üzeri siparis teslim ediyoruz" dedi.



"Saglik güvencemiz de var"

Moto kuryeligin de belli masraflari var. Bunlar arasinda vergi, motor bakim ve onarim, yakit ve sigorta yer aliyor. Giderlerinden bahseden Kahya, "Vergi, motor masraflari, yakit ve Bagkur giderlerimiz var. Bu giderleri çikardigimizda ortalama 50-55 bin lira net kazancimiz oluyor. Moto kuryeligi tavsiye ediyorum. Saglik güvencemiz de var. Firmamiz bize özel saglik sigortasi yapiyor. Moto kuryelik kisin çok zor. Soguk ve yagmurlu havalarda motor kullanmak zor oluyor. Yazin daha rahat" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA