Iklim Degisikligi Deniz Ve Kara Hortumlarini Tetikliyor
Dünya genelinde iklim degisikligine bagli olarak ekstrem hava olaylarinda her geçen gün artis yasanirken, bu degisimlerin kara ve denizlerde yasanan hortumlari tetikledigi açiklandi.

Hortumlarin dikey (ve genellikle yagis olusturan) bulutlardan yeryüzüne kadar ulasan ve de siddetli bir biçimde dönen hava sütunlari olarak tanimlandigini, konik biçimde dönen hava kütleleri olarak genellikle gözle görünür bir yapiya sahip olduklarini belirten Doç. Dr. Özçelik, hortumlarin olustugu sartlara bagli olarak farkli özeliklere sahip olduklarini söyledi.
Doç. Dr. Özçelik, “Son birkaç yildir iklimlerde bir degisim, özellikle ekstrem olaylarin sayisinda ve siddetinde bir artis görüyoruz. Mevsim itibariyla deniz yüzey sicakligi oldukça artmis durumda. Sonbaharin gelmesiyle havakürede ve de yagis, sicaklik gibi parametrelerde ani degisimler gerçeklesiyor. Bu degisimler hortumlarin olusmasi için elverisli ortami olusturuyor. Hortumlarin olusmasi için bazi sartlar gerekir. Günesin yeryüzünü ve de yeryüzüne yakin havayi isitmasi sonucu hava paketçikleri isinarak yükselmeye baslarlar. Yeterli yükseklige ulastiginda ise dikey yönde bulutlar olustururlar. Bu yükseklikte havakürenin sicakliginin hizla düsmesiyle birlikte düzensiz hava sartlari ve gök gürültülü firtinalar da beraberinde olusur. Bu sirada yukari dogru çekilen hava kütlesi, rüzgar hiz ve yönündeki siddetli degisikler nedeniyle dönmeye baslar. Diger taraftan da soguk ve daha yogun havanin asagi dogru hareketiyle dönme hareketi net sekilde siddetlenir. Nihayetinde dönen hava kütlesinin yerküreye ulasmasi durumunda ise hortum olusur” dedi.
